Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatékony szivargyújtók gépjárművekben

2021. június 17. 9:01

Minden kocsiban található szivargyújtó, de a nevéből adódó felhasználás mára már eléggé visszaszorult. Ennek ellenére a funkcionalitását megőrizte, hiszen a sofőr kézügyében található megbízható áramforrást képvisel.

Ha arra gondolunk, hogy milyen hasznos tud lenni telefon vagy bármilyen elektromos eszköz energiaellátására, akkor beláthatjuk, hogy érdemes jó minőségű csatlakozókat beszerezni.

Szivargyújtók felhasználási lehetőségei

Amióta a gépjárműveket megbízható elektromos hálózattal látják el, szinte kötelező részükké vált a szivargyújtó. Természetesen nemcsak a dohánytermékek felizzítására lehet használni ezeket az elektromos izzószálakat. A dugasz, amely elektromos áram segítségével hevíti fel a szivargyújtót, akár más 12V vagy 24V eszközt is működtethet. Egyes felmérések szerint a sofőrök legnagyobb százaléka telefon és egyéb elektronikai eszközök töltésére használja a szivargyújtót. 

De nemcsak mobileszközöket lehet a szivargyújtó segítségével tölteni, működtetni. Akár professzionális eszközök csatlakoztatására is alkalmas lehet. Rádió, hangosbemondó, kürt vagy akár laptop áramellátása is szóba jöhet. 

Mennyire hatékony egy szivargyújtó?

A nagy teljesítményű és hatékonyságú szivargyújtó csatlakozók fontosak lehetnek bármely jármű számára. A professzionális célokat szolgáló járművek esetében még nagyobb megbízhatóságra van szükség. A 8 vagy 16A-es csatlakozók a legelterjedtebbek, hiszen ezek gyorstöltésre és nagyobb teljesítményű elektronikai eszközök ellátására alkalmasak.

Léteznek olyan dupla és tripla elosztók is, amelyek segítségével akár több eszközt is tölthetünk egyszerre. Ez azért fontos, mert egyszerre lehet szükségünk szivargyújtóra, töltőre és egyéb eszközökre is. Vannak hosszabbítóval ellátott szivargyújtó csatlakozók is, amelyek segítségével az utastér bármely pontján lévő eszközöket is csatlakoztathatjuk.

Abban az esetben, ha szűkös az utastér, és nincs hely különféle eszközöket elhelyezni, akkor vásárolhatunk hajlítható szivargyújtó fejet is. Egyes modelleken ki-be kapcsolót találunk, amely biztonságos és egyszerű felhasználást biztosít. Fél kézzel, akár tapintással is vezérelhetjük az eszközt. Megjegyzés: vezetés közben nem ajánlatos másra figyelni és zavaró tevékenységeket folytatni.

A szivargyújtók teljesítménye és hatékonysága nagyban függ a kábel vastagságától és egyéb tulajdonságaitól. Az időtálló, rugalmas anyagok révén egyes szivargyújtók hosszú időn át zökkenőmentesen tudják ellátni feladatukat.

A gépjárművekben való dohányzás nemhogy idejétmúlt, de legtöbb esetben veszélyes is lehet. Ezért nem ajánljuk senkinek, hogy vezetés közben dohányozzon. Ehelyett használja okosan a szivargyújtó dugaszát. Ha egy kis átalakítással USB portot szerelünk be a szivargyújtó helyére, azzal a töltőfejek használatát is mellőzhetjük.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.