2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Kulcsár Krisztián: elérhető a riói létszám, 13 érem a realitás

2021. június 18. 14:46
MTI
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint ambiciózus, de elérhető, hogy Rio de Janeiróhoz hasonlóan 160 magyar sportoló legyen jelen a július 23-án kezdődő tokiói nyári játékokon, melyen 13 érem megszerzése a reális cél.

A sportvezető az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott: "jó érzés látni, hogy megalapozottan gondolkoztak a kollégáim, amikor másfél évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy a riói résztvevői létszámot Tokióban is elérhetjük". Hozzátette, heteken belül lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak, és úgy tűnik, hogy a 160 fős sportolói küldöttség változatlanul reális, egy-két versenyzővel akár több is lehet.

"Ez egy trendforduló, mert az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent az olimpián résztvevő magyar sportolók létszáma, és most azt reméljük, hogy ez a tendencia megfordul" - jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki elmondta, bár a koronavírus-járvány bizonyos értelemben befolyásolta az eredményességre vonatkozó gondolatokat, a MOB változatlanul reálisnak tartja 13 érem megszerzését Tokióban.

"Különleges a jelenlegi helyzet, az ottani emberek gondolkodását ugyanis mi, a saját nyugat-európai felfogásunkkal nehezen tudjuk megérteni" - mondta a MOB elnöke. "Az elővigyázatosság, az óvatosság, a tartózkodás az egész olimpia ideje alatt jelen lesz Tokióban, de abban mindenki biztos lehet, hogy ezt az olimpiát meg fogják rendezni, mert a japánok nagyon a magukénak érzik, és azt akarják, hogy aki onnan hazajön, az jó érzésekkel tegye."    

Kulcsár Krisztián szerint a tokiói kormányzat "végletekig elkötelezett" a rendezéssel kapcsolatban, és elérkezik majd az a pillanat is, amikor maguk a japánok is "imádni fogják" a nyári játékokat.

Az 50. születésnapját tíz nap múlva ünneplő MOB-elnök kiemelte, hogy a karanténszabályok minden beutazóra, így azokra is vonatkoznak, akik csak az olimpia miatt utaznak Tokióba.

"Ünnepelni még itthon, szűk családi és baráti körben fogok, és csak július 19-én utazom el a helyszínre, ahova a MOB operatív vezetése már július elején megérkezik" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián, aki azt reméli, hogy teljesül az olimpiai bizottság előrejelzése a magyarok részvételét és eredményeit illetően.    

"Szeretnénk, ha azok a sportolók, akik ennyit áldoztak a tokiói részvételért, boldogan és elégedetten jöhetnének haza" - jelentette ki a sportvezető hozzátéve, abban bízik, hogy mindenki egészségesen kijut Japánba, ahol tisztességesen helyt tud állni. "Nagyon örülnék neki, ha mindenki tiszta lelkiismerettel tudna visszatekinteni, pontosan úgy, ahogyan felkészült".

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

vehir.hu

További cikkek

Berecz Zsombor ezüstérmes Finndingiben
Berecz Zsombor ezüstérmes Finndingiben
A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor ezüstérmet nyert kedden a tokiói olimpián. Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja, az elsőt a Detre testvérek szerezték, akik az 1980-as, moszkvai játékokon a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.
Kopasz még három olimpián indulna, Varga először nem hitt a szemének
Kopasz még három olimpián indulna, Varga először nem hitt a szemének
A tokiói olimpia keddi versenynapján K-1 1000 méteren aranyérmes Kopasz Bálint akár még három nyári játékokon is részt venne, míg kajakos társa, a versenyszámban mögötte ezüstérmes Varga Ádám a célba érkezést követően először el sem hitte, hogy kettős győzelmet arattak a döntőben.
Bronzérmes a Kozák, Bodonyi duó női K-2 500 méteren
Bronzérmes a Kozák, Bodonyi duó női K-2 500 méteren
A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert K-2 500 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba.
Magyar duplázás: Kopasz arany-, Varga ezüstérmes K-1 1000 méteren
Magyar duplázás: Kopasz arany-, Varga ezüstérmes K-1 1000 méteren
Parádés verseny után Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpián.
Szögi István a 23. helyen végzett 1500 méteren
Szögi István a 23. helyen végzett 1500 méteren
A veszprémi Sportolj Velünk SE atlétája, Szögi István előfutamában a 12. helyen ért célba és nem jutott tovább az elődöntőbe 1500 méteren a tokiói olimpia atlétikaversenyeinek keddi napján.