Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Halott talajból csodás növényzet!

2021. június 21. 9:40

Sajnos létezik olyan súlyosan szennyezett és mérgezett talaj, ami első és második vizsgálatra is teljesen reménytelennek tűnik. Megfelelő gondozással és készítményekkel azonban sikerülhet a lehetetlen! 

A kiinduló állapot

Vegyünk példának egy nagy területen elterülő hatalmas hulladéklerakót, ahol annyira súlyos állapotok uralkodnak, hogy alig lehet elvétve egy-két  fűszálat találni. Ez nem az esztétika hiányát, hanem a talaj teljes mértékű pusztulását jelzi. Egy ilyen jellegű katasztrófa a talaj mélyén és a föld felett is sok mindenre hatással van, ezért muszáj tenni a helyreállításáért.

Geológiai mérések alapján ilyenkor meggyőződhetünk arról, hogy a talajvíz szennyezett, ami rendkívül súlyos problémát jelent.

A régió lakói pedig ilyen esetben jellemzően szenvednek a hulladéklerakó nagy mennyiségű üledékporától is, amit száraz időben mindenhova széthord a szél.

Hulladék sivatag

Első blikkre homoknak tűnik az az anyag, ami beborítja a hulladéklerakó földjét, azonban ez nagy tévedés! Ez az inert hulladék nem csak, hogy semmilyen tápanyagot nem tartalmaz a növények számára, de nagyon nagy környezeti terhelést is jelent.

30 év alatt egy ilyen hulladéklerakóban körülbelül 5,5 millió köbméter veszélyes hulladék keletkezik pl. a magas nehézfém koncentrációjú vasérc feldolgozásából. Ezek a rendkívül szennyező anyagok az ólom, arzén, higany és kadmium, amelyek súlyos károkat okozhatnak.

A helyreállítás

Hogyan lehet elkezdeni egy ilyen mértékű szennyezett terület helyreállítását, és milyen segédeszközt, csodaszert lehet bevetni?

Érdemes olyan terméket kipróbálni a súlyosan károsult talajon, amely magas huminsavtartalommal rendelkezik.

Ezek természetes szerves anyagok, amelyek a növényi eredetű szerves anyagok biológiai és vegyi lebontásával, illetve mikroorganizmusok szintetikus aktivitásával jönnek létre.

Jó megoldás ha a helyreállítandó területen fűmagokat szórunk el, magas huminsavtartalmú, jótékony talajkondicionáló készítménnyel, az eredmény pedig elképesztően gyors és látványos lesz!

1 hónappal később

30 nappal a szórás után visszatérve, csodák csodájára sűrű gyökerű gyepszőnyeget találhatunk a huminsavtartalmú talajkondicionáló készítmény helyes alkalmazása esetén!

Egy hónap alatt jelentősen csökkenhet a toxinok jelenléte, a higanyé 70%-kal, az arzéné 72%-kal, a kadmiumé pedig 64%-kal.

A permetszerek és peszticidek alkalmazása miatt sajnos már a szántóföldeket is érintheti ez a probléma. Ezek a talajba kerülve kiirtanak olyan szerves mikroorganizmusokat, amitől egy talaj élő és egészséges. Sajnos a terménybe is kerülhet ezekből a káros anyagokból, amit elfogyasztásra szánunk.

A huminsav megköti a méreganyagokat, beállítja és fenntartja a pH-értéket, visszatartja a vizet és lazítja a talajt. Segíti a biokémiai folyamatokat, így egészséges maradhat a termőföld!

Próbáld ki a 100%-ban természetes összetevőjű Humac Farm készítményeket, és varázsold újjá a kerted gyorsan és hatékonyan!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.