Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van

2021. június 22. 21:08
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.

Még a költségvetés általános vitájában szólalt fel Ovádi Péter az országgyűlésben, akkor a megyeszékhely és a térség képviselője konkrét gazdasági számadatokat is felsorolt a parlamenti patkóban, elsősorban a térség gazdasági mutatóiról és ennak fényében a jelenlegi helyzetről.

Annak ellenére, hogy a pandémiás időszak a világ számos országának a fejlődését megtörte, a magyar számok jóval kisebb visszaesést mutatnak, amelyekre Ovádi is felhívta a figyelmet. Példaként Veszprém megye mutatóit hozta akkor, ezek alapján a koronavírus három hullámának ideje alatt térségünkben 36 vállalat összesen 42 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, amelyeket a kormány 15,6 milliárd forinttal segített. Ennek a gazdaságmentő csomagnak köszönhetően közel 10 ezer munkahelyet sikerült megóvni csak Veszprém megyében, emelte ki a legfontosabb mutatót Ovádi Péter, aki röviden úgy foglalta össze a kormány gazdaságpolitikáját: Magyarország kormánya a beruházásösztönző politikában hisz a segélyalapú társadalom helyett.

Balluff is részesült a kormány beruházásokat segítő támogatásábanBalluff is részesült a kormány beruházásokat segítő támogatásában

Ennek fényében a képviselő nem tartja túlzónak, amikor a gazdaságpolitikusok jövőre már 5,2%-os bővülést prognosztizálnak, amelynek az egyik alappillére a június 15-én elfogadott 2022-es költségvetés. (A jövő évi költségvetést egyébként hagyományosan mindig a nyári szünet előtt elfogadja az országgyűlés, abban nincs semmi meglepő, hogy az év felénél már nyilvánosak a jövő évi célkitűzések.)

Az a büdzsé, amely számos szociális intézkedés támogatása mellett továbbra is tartalmazza a Magyar Falu Programra szánt 250 milliárd forintot, erre a keretösszegre a kis települések tudnak pályázni, a program átfogó célja pedig, hogy felzárkóztassa és javítsa az életszínvonalat a falvakban. (A Magyar Falu Program még 2019-ben indult, akkor 150 milliárd forintot szántak rá, ez az összeg emelkedett további 100 milliárddal az elmúlt két évben.)

A Magyar Falu Program keretében többek közt az olaszfalui utak is megújultakA Magyar Falu Program keretében többek közt az olaszfalui utak is megújultak

Az átfogó programok finanszírozása mellett pedig konkrét projektek is nevesítve vannak az ország költségvetésében, amelyeknek veszprémi vonatkozása is van. Ilyen az Európa Kulturális Főváros Program, amelynek szintén biztosított a jövő évi büdzséje a költségvetés elfogadásával, mondta Ovádi Péter.

Érdemes kiemelni, hogy a 2022-es költségvetés kiadás oldalon már olyan új tételekkel is számol, mint a 25 év alattiak SZJA-mentessége, a 13. havi nyugdíj visszavezetésének újabb lépcsőfoka, valamint, ha eléri az ország idén az 5,5%-os gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a befizetetett SZJA-t, ahogy azt korábban a miniszterelnök is jelezte.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.