Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Guinness-rekorder vízicsúszda épülhet Eplényben

2021. június 25. 15:13
A tervek szerint másfél kilométer hosszával a maláj világrekordert is megelőzi majd az Eplényben épülő óriás vízicsúszda. Jelenleg előkészítő fázisában tart a beruházás, ami a természeti kincseket kihasználva és turisztikai szolgáltatásokat tovább fejlesztve tavasztól őszig lesz elérhető a Bakonyban.

A Veszprémtől 14 kilométerre található Eplény méltán híres a síarénájáról. A számok nyelvén ez a komplexum rendelkezik 35 hóágyúval, 1 négyszemélyes ülőlifttel, 1 kétszemélyes ülőlifttel, 3 csákányos, 2 tolókaros és egy műanyag köteles lifttel és összesen 4,3 km pályahosszal. Télen szánkózni és síelni lehet a havas Bakonyban, nyáron pedig a libegőket és a tanösvényt lehet igénybe venni. A hideg hónapokban mindenhonnan özönlenek látogatók, de ahogy jön a tavasz, már kevesebb ember látogatja meg Eplényt.

Erre keresett választ az üzemeltető, és így született meg az Intersport Síaréna ötlete. A projekt célja nem kisebb, mint hogy a Bakony szívében lévő kis település, Eplény méltó helyet foglaljon el a világ turisztikai térképén is - ahogy megfogalmazták. A Bakony nyújtotta természeti kincseket kihasználva fejlesztik a település jelentőségét, és egy négyévszakos attrakciót hoznak létre, amely a melegebb hónapokban egy monumentális, 1,5 km hosszú vízicsúszda formájában valósulna meg a hegyoldalon.

A tervek alapján a csúszda korhatár nélkül igénybe vehető lesz, és száraz-nedves működési elvet követ, azaz csónakba/raftokba ülve csúszhatnak le másfél kilométeren keresztül úgy, hogy közben szárazak maradnak az utasok.

Az eplényi csúszda látványterveAz eplényi csúszda látványterve

Fontos, hogy a fejlesztés nem igényel erdőirtást, hanem egy már meglévő sípályát alakítanak át erre a célra. A víz a hóágyúk szivattyúinak segítségével jut el a csúszdához, az utasokat és a raftokat pedig a felvonók szállítják a hegy tetejére. Emellett továbbfejlesztik a játszóteret és a kalandösvényt és kialakítanak, valamint egy horgásztavat és egy stéget.

A fejlesztés előkíszítő fáziásába a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara is beszállt, az ő szakmai koordinálásuk mellett egy kérdőíven keresztül vizsgálja meg az Intersport Síaréna, hogy milyen szempontok érvényesüljenek az építkezés során.

 

A malajziai vízicsúszda 2019-től a világon a leghosszabb 1111 méterrel. Pernang városában épült fel az ESCAPE nevű tematikus parkban. Egy átlagos csúszdán egy perc alatt lecsúszik az ember, de ezen 3 perc alatt ér le. Fontos megjegyezni, hogy az építkezés folyamán egy fát sem kellett kivágni, így az esőerdőben csúszhatnak végig a látogatók. A park mottója, hogy nincs korhatár a szórakozásban, így minden itt található eszköz biztonságos minden korosztály számára.

A malájziai ESCAPE Park vízicsúszdája, amely jelenleg rekordtartó a világon (forrás: Escape Theme Park, Penang)A malájziai ESCAPE Park vízicsúszdája, amely jelenleg rekordtartó a világon (forrás: Escape Theme Park, Penang)

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.