Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C

Guinness-rekorder vízicsúszda épülhet Eplényben

2021. június 25. 15:13
A tervek szerint másfél kilométer hosszával a maláj világrekordert is megelőzi majd az Eplényben épülő óriás vízicsúszda. Jelenleg előkészítő fázisában tart a beruházás, ami a természeti kincseket kihasználva és turisztikai szolgáltatásokat tovább fejlesztve tavasztól őszig lesz elérhető a Bakonyban.

A Veszprémtől 14 kilométerre található Eplény méltán híres a síarénájáról. A számok nyelvén ez a komplexum rendelkezik 35 hóágyúval, 1 négyszemélyes ülőlifttel, 1 kétszemélyes ülőlifttel, 3 csákányos, 2 tolókaros és egy műanyag köteles lifttel és összesen 4,3 km pályahosszal. Télen szánkózni és síelni lehet a havas Bakonyban, nyáron pedig a libegőket és a tanösvényt lehet igénybe venni. A hideg hónapokban mindenhonnan özönlenek látogatók, de ahogy jön a tavasz, már kevesebb ember látogatja meg Eplényt.

Erre keresett választ az üzemeltető, és így született meg az Intersport Síaréna ötlete. A projekt célja nem kisebb, mint hogy a Bakony szívében lévő kis település, Eplény méltó helyet foglaljon el a világ turisztikai térképén is - ahogy megfogalmazták. A Bakony nyújtotta természeti kincseket kihasználva fejlesztik a település jelentőségét, és egy négyévszakos attrakciót hoznak létre, amely a melegebb hónapokban egy monumentális, 1,5 km hosszú vízicsúszda formájában valósulna meg a hegyoldalon.

A tervek alapján a csúszda korhatár nélkül igénybe vehető lesz, és száraz-nedves működési elvet követ, azaz csónakba/raftokba ülve csúszhatnak le másfél kilométeren keresztül úgy, hogy közben szárazak maradnak az utasok.

Az eplényi csúszda látványterveAz eplényi csúszda látványterve

Fontos, hogy a fejlesztés nem igényel erdőirtást, hanem egy már meglévő sípályát alakítanak át erre a célra. A víz a hóágyúk szivattyúinak segítségével jut el a csúszdához, az utasokat és a raftokat pedig a felvonók szállítják a hegy tetejére. Emellett továbbfejlesztik a játszóteret és a kalandösvényt és kialakítanak, valamint egy horgásztavat és egy stéget.

A fejlesztés előkíszítő fáziásába a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara is beszállt, az ő szakmai koordinálásuk mellett egy kérdőíven keresztül vizsgálja meg az Intersport Síaréna, hogy milyen szempontok érvényesüljenek az építkezés során.

 

A malajziai vízicsúszda 2019-től a világon a leghosszabb 1111 méterrel. Pernang városában épült fel az ESCAPE nevű tematikus parkban. Egy átlagos csúszdán egy perc alatt lecsúszik az ember, de ezen 3 perc alatt ér le. Fontos megjegyezni, hogy az építkezés folyamán egy fát sem kellett kivágni, így az esőerdőben csúszhatnak végig a látogatók. A park mottója, hogy nincs korhatár a szórakozásban, így minden itt található eszköz biztonságos minden korosztály számára.

A malájziai ESCAPE Park vízicsúszdája, amely jelenleg rekordtartó a világon (forrás: Escape Theme Park, Penang)A malájziai ESCAPE Park vízicsúszdája, amely jelenleg rekordtartó a világon (forrás: Escape Theme Park, Penang)

 

vehir.hu
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. ma 15:23 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.