Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A Balaton halai sem élnek örökké...

2008. május 20. 11:13 // Forrás: Limnológia, Tihany, dr. Specziár András főmunkatárs
Minden év májusában visszatérő rémhír, hogy nagy baj van a Balaton halállományával, tömegesen pusztulnak a halak, főként a busák. Mindenek előtt le kell szögezzük, hogy az 1995-ös angolnapusztulás óta a legkisebb aggodalomra okot adó haldöglés sem volt a Balatonban. Sőt, a jelenlegi igen jó vízminőséget és a halállomány sűrűségét alapul véve, ennek most a legkisebb veszélye sem áll fenn. A rémhírek keltői a szenzációra éhes önjelölt „szakértők”, akik néhány elpusztult hal látványára alapozva igyekeznek maguknak nyilvánosságot követelni. Sajnálatos módon ezek a megalapozatlan hírek hatalmas károkat okoznak a Balatonnak és a balatoni turizmusnak. A rémhírkeltésnek e formái, annak ellenére, hogy milliárdos veszteséget okoznak az országnak, egyelőre büntetlenek.
 

Mi is tehát az igazság haldöglés ügyben? Mint azt tudjuk, egyetlen élőlény sem él örökké. A legtöbb halfaj átlagos élettartama kevesebb, mint 10 év és még a viszonylag nagyra növő halfajok egyedei közül is csak nagyon kevés él tovább 20 évnél. Egy hal élete többféleképpen érhet véget. Jó esetben még a természetes életidő lejárta előtt kifogják a halászok és a horgászok. Intenzív horgászvizeknél és halastavaknál ez a meghatározó. Természetes vizek esetében a halállományok terhelése azonban jellemzően nem éri el azt a szintet, hogy minden hal kifogásra kerüljön – ha ez mégis így lenne, akkor a halállomány természetes utánpótlása is ellehetetlenülne. A ki nem fogott halakra itt tehát a természetes elmúlás vár. Még egy kitűnő körülmények között élő és emberi hatásoktól mentes természetes halállománynak is évente legalább a 10%-a elpusztul, ami persze egyúttal pótlódik is. Ez az élet körforgása. Mit is takar ez a természetes elhullás? A halak egy része nagyobb ragadozó halak és madarak zsákmánya lesz, a többség azonban egyszerűen elpusztul és jellemzően a vízfenékre süllyedve gyorsan lebomlik. A természetes elhullás a teljes valójában azonban csak ritkán válik szemmel láthatóvá. Az így elpusztult halaknak rendszerint csak nagyon kis része jelenik meg a vízfelszínén, jellemzően a puffadásra hajlamos, lassan lebomló, erős bőrű és nagyobb testű egyedek. A Balatonban legfeltűnőbbek ennek megfelelően a busa és az angolna elhullott egyedei.


Nem kell tehát rögtön valami katasztrófára gondolni, ha döglött halat látunk egy víz felszínén. Biztosan sokan láttak a lazacok ívásáról készült természetfilmet, ahol az is látható, hogy az ívás befejeztével minden példány elpusztul és lévén a lazac ívóhelyéül kicsi és sekély folyók szolgálnak, ezen elhullott halak tömege látható is. Szerencsére a Balatonban nem élnek olyan halfajok, amelyek élete ennyire szinkronizáltan érne véget. A halak természetes elhullása rendszerint akkor erősödik fel, amikor azok valamilyen külső tényező hatására egyébként is legyengültek. Ez a mi éghajlati viszonyaink között a tavaszt jelenti, amikor a télre elraktározott tartalékaikat a halak nagyrészt felélték, amikor a vízhőmérsékletének gyors emelkedése a hidegvérű halak anyagcseréjében nagyon jelentős változásokat okoz, és amikor a halak a szaporodásban kimerülnek. De bármennyire furcsa is, hirtelen javuló vízminőség esetén is növekedhet átmenetileg kissé a természetes elhullás. Ennek oka, hogy az algásabb vízben több a haltáplálék, így nagyobb a halállomány sűrűsége is. Ha javul a vízminőség, mint például mostanság, akkor a halállománynak alkalmazkodnia kell a csökkenő táplálékkészlethez. Ez a halak mennyiségének csökkenésével és növekedésének lassulásával jár. Ilyen korrekció volt a Balaton halállományánál az 1990-es évek közepén, amely kisebb látható keszegelhullások és a keszegsoványság formájában mutatkozott meg. Mára a halállomány ismét egyensúlyba került a rendelkezésre álló táplálékbázissal.


A Balaton felszínén minden év májusában kis számban figyelhetőek meg busa, angolna, dévérkeszeg és a garda tetemek. Az ismételten ébredező rémhírek hatására 2008. május 15.-én igyekeztünk megbecsülni mennyi is lehet valójában a tó felszínén úszó haldögök? A tavat motorcsónakkal cikk-cakk vonalban teljes hosszában végig járva azt találtuk, hogy a tó közel 60 000 hektárnyi felületén összességében úszó busadögök száma nem lehet több mint 600-1000 db (a partra már kisodródott tetemeket nem vettük számba). Az angolna dögök mennyisége hasonló volt. Tekintettel, hogy a tóban jelenleg mintegy 200-300 ezer busa és mintegy 1,5-2 millió angolna élhet ez a mennyiség igencsak elenyésző. A busa és az angolna természetes elhullásának valószínűségét ugyanakkor az állományok elöregedettsége is növeli. A tóban élő busák átlagéletkora 10 év feletti, míg az angolnánál már a legfiatalabb példányok is elmúltak 17 évesek. Ez azonban semmi esetre sem jelenti azt, hogy e fajok tömeges elhullásával kéne számolnunk a jövőben. Az elöregedésből eredő elhullás időben ugyanis nagyon elhúzódó, az elhulló egyedek rendszerint a vízfenékre süllyednek. Elöregedésre visszavezethető tömeges vízfelszíni haldöglést a világon még sehol sem tapasztaltak.


A Balaton életében sajnos volt néhány igazán jelentős halpusztulás, amikor valóban hatalmas mennyiségben fordultak elő a vízfelszínén is a dögök. Ezekért a döglésekért közvetlenül vagy közvetve azonban mi emberek voltunk a felelősek. 1965-ben a rovarirtó DDT és származékai okoztak óriási méretű halpusztulást (mintegy 500 tonnára becsülték a vízfelszínén megjelent dögök mennyiségét), amelyet 1975-ben egy további kisebb pusztulás követett. Az 1991-ben és 1995-ben bekövetkezett „angolnavészt” a felelőtlen túltelepítés következtében kialakult nagyon erős parazitafertőzöttség idézte elő. Jelenleg a tó vízminősége kitűnő és egyetlen halfaj esetében sem áll fenn a túltelepítés veszélye. Nagyon fontos feladat ugyanakkor, hogy a tó élővilágától idegen busa gyérítése minél nagyobb hatásfokot érjen el. Lévén e halfajnak sem természetes ragadozója nincs a tóban, sem a horgászok nem fogják, a természetes elhullás egyetlen alternatívája a szelektív halászat.

A természetes halelhullás „láthatóvá válása” bizonyos időjárási körülmények esetén megnő. Régebben a vízfelszínén megjelenő nagyobb haltetemek (a kisebbeket a madarak hamar elfogyasztják) a szél a Balatont körbeölelő nádasokba sodorta, ahol lebomlásuk észrevétlenül befejeződhetett. Jelenleg azonban a tó partvonalának nagy része kiépített, így a tetemek jó eséllyel strandok, sétányok, vagy magánterületek partjára vetődnek, ahol bizony a jelenségről alkotott véleményünket nem a tó teljes halállományához viszonyított gyakoriságuk, hanem az adott pillanatban átélt látvány és a szaghatás okozta „élmény” alapján ítéljük meg. Érthető módon sokak számára már egyetlen megtermett busadög látványa is mély élményt jelent, hát még ha esetleg egy alkalommal négy-öt döggel is találkozik valaki. A busa és az angolna kevés vízfelszínre emelkedő hullája szél hiányában jó pár napig ring a vízen, ha viszont tartós szél támad, akkor e dögök mind egy helyen érnek partot, ott, amerre a szél fúj. Aki pusztán az e partszakaszokra kisodródó dögök látványa alapján próbál az egész tóra általánosítani az bizony nagyot tévedhet, hiszen lehet, hogy a tó többi részén már egyáltalán nincs is dög.


Minthogy a Balaton elsősorban üdülőtó, érthető az elvárás, hogy a vízfelszínén és a parton megjelelő haldögök, még ha azok egy egészségesen működő vízi közösség természetes folyamatának részei is, minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak az emberek számára. Ennek érdekében különösen a májusi időszakban gondot kell fordítani a lakott területek kiépített partvonalai mentén az esetlegesen megjelenő haldögök gyors összegyűjtésére. Hatékonyabbá kell tenni továbbá a tó őshonos életközössége számára egyébként is káros busaállomány gyérítését. Végezetül, a halak a Balaton élővilágának nagyon fontos résztvevői, akik miattunk már nagyon sokat szenvedtek, legyünk tehát velük elnézőek, ha nem tudnak minden esetben észrevétlenül békességet lelni.

Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.