2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Markovszky: Gazdaságilag Veszprém az egyik leghátrányosabb megye az Észak-Dunántúlon

Zala gyengébb, de Fejér és Vas iparosodottabb és nagyobb GDP-vel is rendelkezik, mint Veszprém megye- mondta a megyei iparkamara elnöke, Markovszky György, egy kedd délelőtt tartott gazdasági fórumon.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési tőkebevonással kapcsolatos szakmai rendezvényt szervezett Veszprém megyei vállalkozások részére kedd délelőtt.

Az eseményen azon megyei gazdasági társaságok tulajdonosai, képviselői kaphattak információkat az MFB Invest és a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től, amelyek fejlesztéséhez tőkefinanszírozásra van szükség.

A köszöntőben Brányi Mária alpolgármester azt mondta, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a világjárvány a megyét kevésbé sújtotta. A munkanélküliség ráta jelenleg 1,5%-os, ami az elmúlt években is hasonló értékeket mutatott. „Ezt az eredmény kell megőrizni, és segíteni a pályakezdőket, meglévő vállalkozásokat”- fogalmazott. Az alpolgármester úgy véli, az a jelenlegi kormányzati politika, amely a vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelését tűzte zászlajára, ezen célokat segíti.

-Sokszor gondoljuk, hogy a Dunántúlon jól élünk, de ez erősen differenciált- mondta a Veszprém megye gazdasági helyzetéről szóló előadásában Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hangsúlyozta, üdvözlendő, hogy a kormány fejlesztendő zónákra osztotta fel az országot, (az észak-dunántúlihoz hat megye tartozik: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye- a szerk.) ám az adatokból kitűnik, hogy e zónából Veszprém megye az egyik leghátrányosabb, Zala gyengébb, de Vas és Fejér erősebben iparosodott és nagyobb GDP-vel, jobb infrastruktúrával rendelkezik. Úgy látja a mostani 8-as út fejlesztése egy jó irány, de az úthálózat rekonstrukciója itt nem álhat meg, hisz a végső cél az lenne, hogy a megye jobban be tudjon kapcsolódni Graz és Bajorország gazdasági vérkeringésébe.

Markovszky György (archív fotó).Markovszky György (archív fotó).

Markovszky szerint ahhoz, hogy a megyei multik bérei megközelítsék az európai színvonalat, további befektetésösztönzésre és több szereplőre lenne szükség. Az iparkamara elnöke beszélt arról is, mire lehet büszke a régiónk. Tapasztalata szerint

a volt Bakony Művek területén és Nemesvámoson több olyan kutató-fejlesztő cég létezik, amely képes az automatizáció világában olyan minőséget produkálni, amire korábban azt hittük, hogy csak a külföldiek képesek.

Az idegenforgalom az egyik kiugrási pontja Veszprémnek, ám szerinte a városnak infrastrukturálisan jobban „össze kellene nőni” Balatonalmádival és Balatonfüreddel, hogy közösen tudjon szolgáltatásokat és idegenforgalmi lehetőségeket kínálni a térségben -mondta.

Benke Ákos, a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában a tőkefinanszírozási lehetőségekről beszélt. Mint mondta, a társaság kifejezetten nem start-up cégek finanszírozója, hanem már működő vállalkozásoknak nyújt lehetőséget további fejlesztésekre, beruházásokra. Az általuk létrehozott Városi alapokkal a helyi vállalkozók kaphatnak fejlesztésekhez és beruházásokhoz finanszírozást. 2020-ban, 3 milliárd forint keretösszeggel indult Veszprém Városi Tőkealap könnyen elérhető pénzügyi konstrukcióka kínál, melyhez helyben a Pro Veszprém Nonprofit Kft nyújt segítséget-mondta.

Ge. Á.

További cikkek

Egy kosárnyi egészség minden héten
Egy kosárnyi egészség minden héten
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Augusztus végéig gyűjtik a gazdák által rászorulók részére felajánlott búzát a Magyarok kenyere programban.
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A veszprémi Megyeházán tartott zártkörű tájékoztatót a régió fejlesztési irányairól Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap.
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
A magyar Euronics üzletláncot birtokló Vöröskő Kft. kitűnik a hazai milliárdos árbevételű cégek közül. A mai napig családi vállalkozásként működik, miközben már saját márkájú műszaki cikket is piacra dobott, a jövőbeni tervek közt pedig a nemzetközi térhódítás is szerepel. A cég egyik legfontosabb mérföldköve mégis az volt, amikor a közelmúltban az alapítótól, Fazekas Zsolttól fia, Bálint vette át a vállalat irányítását alig 27 évesen. Pro és kontra a generációváltásról, az elfogadásról, a hazai és külföldi vállalati filozófiáról és az előttünk álló gazdasági kihívásokról is beszélgettünk az új ügyvezetővel.