2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Markovszky: Gazdaságilag Veszprém az egyik leghátrányosabb megye az Észak-Dunántúlon

Zala gyengébb, de Fejér és Vas iparosodottabb és nagyobb GDP-vel is rendelkezik, mint Veszprém megye- mondta a megyei iparkamara elnöke, Markovszky György, egy kedd délelőtt tartott gazdasági fórumon.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési tőkebevonással kapcsolatos szakmai rendezvényt szervezett Veszprém megyei vállalkozások részére kedd délelőtt.

Az eseményen azon megyei gazdasági társaságok tulajdonosai, képviselői kaphattak információkat az MFB Invest és a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től, amelyek fejlesztéséhez tőkefinanszírozásra van szükség.

A köszöntőben Brányi Mária alpolgármester azt mondta, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a világjárvány a megyét kevésbé sújtotta. A munkanélküliség ráta jelenleg 1,5%-os, ami az elmúlt években is hasonló értékeket mutatott. „Ezt az eredmény kell megőrizni, és segíteni a pályakezdőket, meglévő vállalkozásokat”- fogalmazott. Az alpolgármester úgy véli, az a jelenlegi kormányzati politika, amely a vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelését tűzte zászlajára, ezen célokat segíti.

-Sokszor gondoljuk, hogy a Dunántúlon jól élünk, de ez erősen differenciált- mondta a Veszprém megye gazdasági helyzetéről szóló előadásában Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hangsúlyozta, üdvözlendő, hogy a kormány fejlesztendő zónákra osztotta fel az országot, (az észak-dunántúlihoz hat megye tartozik: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye- a szerk.) ám az adatokból kitűnik, hogy e zónából Veszprém megye az egyik leghátrányosabb, Zala gyengébb, de Vas és Fejér erősebben iparosodott és nagyobb GDP-vel, jobb infrastruktúrával rendelkezik. Úgy látja a mostani 8-as út fejlesztése egy jó irány, de az úthálózat rekonstrukciója itt nem álhat meg, hisz a végső cél az lenne, hogy a megye jobban be tudjon kapcsolódni Graz és Bajorország gazdasági vérkeringésébe.

Markovszky György (archív fotó).Markovszky György (archív fotó).

Markovszky szerint ahhoz, hogy a megyei multik bérei megközelítsék az európai színvonalat, további befektetésösztönzésre és több szereplőre lenne szükség. Az iparkamara elnöke beszélt arról is, mire lehet büszke a régiónk. Tapasztalata szerint

a volt Bakony Művek területén és Nemesvámoson több olyan kutató-fejlesztő cég létezik, amely képes az automatizáció világában olyan minőséget produkálni, amire korábban azt hittük, hogy csak a külföldiek képesek.

Az idegenforgalom az egyik kiugrási pontja Veszprémnek, ám szerinte a városnak infrastrukturálisan jobban „össze kellene nőni” Balatonalmádival és Balatonfüreddel, hogy közösen tudjon szolgáltatásokat és idegenforgalmi lehetőségeket kínálni a térségben -mondta.

Benke Ákos, a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában a tőkefinanszírozási lehetőségekről beszélt. Mint mondta, a társaság kifejezetten nem start-up cégek finanszírozója, hanem már működő vállalkozásoknak nyújt lehetőséget további fejlesztésekre, beruházásokra. Az általuk létrehozott Városi alapokkal a helyi vállalkozók kaphatnak fejlesztésekhez és beruházásokhoz finanszírozást. 2020-ban, 3 milliárd forint keretösszeggel indult Veszprém Városi Tőkealap könnyen elérhető pénzügyi konstrukcióka kínál, melyhez helyben a Pro Veszprém Nonprofit Kft nyújt segítséget-mondta.

Ge. Á.

További cikkek

Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
Átadták a forgalomnak a megújult Viola utcát Márkón
Átadták a forgalomnak a megújult Viola utcát Márkón
A Magyar Falu programnak köszönhetően közel 500 méter hosszú bekötőútra került aszfaltréteg. A felújítással könnyebb lett a behajtás az új településrészre.
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
A külgazdasági és külügyminiszter látogatása, és ami mögötte van
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer a héten három veszprémi, illetve környékbeli cégnél is személyes látogatást tett. Az ezeken történt bejelentések mellett azonban a nemzetgazdaság szempontjából fontos stratégiai üzenete is van a veszprémi látogatásoknak.
Új üzemcsarnokot épített a Beurer Veszprémben
Új üzemcsarnokot épített a Beurer Veszprémben
Több, mint 4000 négyzetméteres csarnoképületet épített a Beurer Hungária Kft. Veszprémben. Az orvostechnikai eszközök gyártására specializálódott cég beruházását a magyar kormány is támogatta, az átadón pedig jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki a fejlesztés nemzetstratégiai jelentőségére is rávilágított.