2022. január 25.
//
Pál névnap

Markovszky: Gazdaságilag Veszprém az egyik leghátrányosabb megye az Észak-Dunántúlon

Zala gyengébb, de Fejér és Vas iparosodottabb és nagyobb GDP-vel is rendelkezik, mint Veszprém megye- mondta a megyei iparkamara elnöke, Markovszky György, egy kedd délelőtt tartott gazdasági fórumon.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési tőkebevonással kapcsolatos szakmai rendezvényt szervezett Veszprém megyei vállalkozások részére kedd délelőtt.

Az eseményen azon megyei gazdasági társaságok tulajdonosai, képviselői kaphattak információkat az MFB Invest és a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től, amelyek fejlesztéséhez tőkefinanszírozásra van szükség.

A köszöntőben Brányi Mária alpolgármester azt mondta, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a világjárvány a megyét kevésbé sújtotta. A munkanélküliség ráta jelenleg 1,5%-os, ami az elmúlt években is hasonló értékeket mutatott. „Ezt az eredmény kell megőrizni, és segíteni a pályakezdőket, meglévő vállalkozásokat”- fogalmazott. Az alpolgármester úgy véli, az a jelenlegi kormányzati politika, amely a vállalkozások és a gazdaság versenyképességének növelését tűzte zászlajára, ezen célokat segíti.

-Sokszor gondoljuk, hogy a Dunántúlon jól élünk, de ez erősen differenciált- mondta a Veszprém megye gazdasági helyzetéről szóló előadásában Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hangsúlyozta, üdvözlendő, hogy a kormány fejlesztendő zónákra osztotta fel az országot, (az észak-dunántúlihoz hat megye tartozik: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye- a szerk.) ám az adatokból kitűnik, hogy e zónából Veszprém megye az egyik leghátrányosabb, Zala gyengébb, de Vas és Fejér erősebben iparosodott és nagyobb GDP-vel, jobb infrastruktúrával rendelkezik. Úgy látja a mostani 8-as út fejlesztése egy jó irány, de az úthálózat rekonstrukciója itt nem álhat meg, hisz a végső cél az lenne, hogy a megye jobban be tudjon kapcsolódni Graz és Bajorország gazdasági vérkeringésébe.

Markovszky György (archív fotó).Markovszky György (archív fotó).

Markovszky szerint ahhoz, hogy a megyei multik bérei megközelítsék az európai színvonalat, további befektetésösztönzésre és több szereplőre lenne szükség. Az iparkamara elnöke beszélt arról is, mire lehet büszke a régiónk. Tapasztalata szerint

a volt Bakony Művek területén és Nemesvámoson több olyan kutató-fejlesztő cég létezik, amely képes az automatizáció világában olyan minőséget produkálni, amire korábban azt hittük, hogy csak a külföldiek képesek.

Az idegenforgalom az egyik kiugrási pontja Veszprémnek, ám szerinte a városnak infrastrukturálisan jobban „össze kellene nőni” Balatonalmádival és Balatonfüreddel, hogy közösen tudjon szolgáltatásokat és idegenforgalmi lehetőségeket kínálni a térségben -mondta.

Benke Ákos, a Focus Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában a tőkefinanszírozási lehetőségekről beszélt. Mint mondta, a társaság kifejezetten nem start-up cégek finanszírozója, hanem már működő vállalkozásoknak nyújt lehetőséget további fejlesztésekre, beruházásokra. Az általuk létrehozott Városi alapokkal a helyi vállalkozók kaphatnak fejlesztésekhez és beruházásokhoz finanszírozást. 2020-ban, 3 milliárd forint keretösszeggel indult Veszprém Városi Tőkealap könnyen elérhető pénzügyi konstrukcióka kínál, melyhez helyben a Pro Veszprém Nonprofit Kft nyújt segítséget-mondta.

Ge. Á.

További cikkek

Fórumon tanácskoztak a helyi vállalkozók
Fórumon tanácskoztak a helyi vállalkozók
Vállalkozói fórumot tartottak a héten.
Az antibiotikummal telitömött csirkék és sertések a Covidnál is veszélyesebb járványt idézhetnek elő
Az antibiotikummal telitömött csirkék és sertések a Covidnál is veszélyesebb járványt idézhetnek elő
Januáról tilos antibiotikumot adni az egészséges haszonállatoknak az EU-ban, a britek hasonló lépéseket sürgetnek.
Három rendkívüli elismerést kapott a Continental veszprémi gyára decemberben
Három rendkívüli elismerést kapott a Continental veszprémi gyára decemberben
Felelős Foglalkoztató és Családbarát Munkahely minősítést, illetve a Magyar Vöröskereszt megyei Szervezetétől a Véradóbarát Munkahely kitüntetést is megkapta idén a megye legnagyobb munkáltatója, a veszprémi Continental.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.