2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

Gerstmár: meg kell nézni, mit érdemes megtartani, vagy elhagyni a kényszerintézkedésekből az oktatás területén

2021. június 29. 14:11
Az LMP helyi önkormányzati képviselője, Gerstmár Ferenc az oktatási rendszer reformjait sürgette szerdai sajtótájékoztatóján.

"Ha megnézzük az elmúlt tanévet, azt látjuk, régen tapasztaltunk az oktatásban akkora rugalmasságot igénylő és annyira előre tervezhetetlen évet, mint amilyenben részünk volt. Köszönet jár mind a pedagógusoknak, mind a szülőknek, mind pedig a diákoknak. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán mindenkinek lesz alkalma a fáradalmak kipihenésére" – mondta Gerstmár Ferenc szerda délelőtt, amikor a magyar oktatási rendszer megreformálásáról tartott sajtótájékoztatót.

Hangsúlyozta, az oktatásirányítás még nem pihenhet, hiszen most van idő megnézni, mi volt jó és hasznos a kényszerintézkedésekben: mi az, amit meg lehet tartani és őszre beépíteni az oktatás rendjébe; és mi az, amit el kell hagyni ahhoz, hogy az oktatás korszerűvé és még színvonalasabbá válhasson.

Kiemelte, hogy nem engedhető meg, hogy a társadalmi különbségek az oktatás működése miatt tovább fokozódjanak. Lépéseket kell tenni az esélyegyenlőség megteremtése felé a 18 éves tankötelezettség visszaállításával is, mondta.

"Alapvetés, hogy vissza kell adni az iskolák és a tanárok autonómiáját. A pedagóguspálya népszerűsítése sem várathat magára tovább, és a béreket is azonnali hatállyal kell megemelni a vetítési alap minimálbérhez kötésével, a pályakezdők fizetésének versenyképessé tételével. Végül, de nem utolsósorban az önkormányzatnak is van feladata. Az egyre nagyobb mértékben jelentkező pedagógushiány enyhítésére a bérlakásprogramjában szolgálati lakások kialakítását szükséges előirányozni. Nem felejthetjük, hogy bár az iskolák állami fenntartásúak, azért a mi iskoláink, vagyis a helyi közösségek iskolái" – összegezte gondolatait a zöld párt képviselője.

vehir.hu