Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi az ellenzék a rátóti katonai bázis miatt

2021. július 6. 17:47
Hartmann Ferenc (MSZP-P-LMP) és Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) ellenzéki frakcióvezetők kedd délután tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a polgármesternél, ahol a Gyulafirátót mellett tervezett katonai bázis helyszínének módosítását tűznék napirendre.

A Gyulafirátót mellett tervezett katonai bázis építése kapcsán a múlt héten tartottak lakossági fórumot a településen, ahol jelen volt a honvédelmi miniszter, valamint a magyar haderő is a legmagasabb szinten képviseltette magát. A fórumra azért került sor, hogy a beruházó Magyar Honvédség és a helyi lakosság közt létrejöjjön a konszenzusos párbeszéd a nagyobb helyi ellenállásba ütköző fejlesztéssel kapcsolatban. (Arról az eseményről részletesen beszámoltunk mi is, ami ezen a linken elérhető.)

Az egy héttel ezelőtti fórum után most két helyi ellenzéki politikus, Katanics Sándor és Hartmann Ferenc sajtótájékoztatón jelentették be, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik a polgármesternél annak érdekében, hogy a képviselőtestület tárgyalja a katonai bázis ügyét, a városvezetés pedig kezdeményezze a kormánynál, hogy a bázis távolabb a lakóházaktól épüljön meg.

A rendkívüli közgyűlés összehívását egyébként mind a hét ellenzéki önkormányzati képviselő támogatta, azt, valamint az előterjesztésüket Hartmann Ferenc a keddi napon be is nyújtotta a polgármesternek. Ezután a működési szabályzat értelmében 15 napon belül össze kell hívni a közgyűlést.

Katanics Sándor a sajtótájékoztatón a témával kapcsolatban elmondta, a fórumon kérdésként merült fel, hogy van-e olyan törvény, amely szabályozza a lőterek működését. Mivel kiderült, hogy ilyen törvény nem létezik, a DK-s képviselő a térség országgyűlési képviselőjétől kérte, hogy kezdeményezze ennek a megalkotását, amelynek tartalmaznia kellene a környező települések kompenzációját is.

Ehhez kapcsolódóan Hartmann Ferenc (MSZP) azt sérelmezte, hogy a lakossági fórumot nem tartották meg évekkel korábban, amikor véleménye szerint a minisztériumban már tudvalévő volt a bázis terve, de ezt elhallgatták a helyiek elől.

Hangsúlyozta, nem a tervezett bázis megvalósítása ellen van kifogásuk, csak annak elhelyezésével. Ezért kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását is, de hozzátette, ha ez nem vezetne eredményre, további lépésekkel is készülnek.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.