Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Lassan ugyan, de megsülne a tojás az aszfalton

2021. július 9. 11:31
Hőkamerán mutatja meg a Magyar Közút, hány fokban dolgoznak munkatársaik az utakon.

A Magyar Közút hivatalos Instagram-oldalán tette közzé azokat a hőkamerás felvételeket, amelyeket az M7-es autópályán készítettek egyszerű kánikula idején, valamint szintén kánikulában egy másik útszakaszon, de ott már az aszfaltozási munkák közben.

A felvételen azt is megmutatják, az aszfalt hőmérséklete egészen 48,3 ℃-ig emelkedett kánikulában, amíg a sávokat elválasztó sövény "csupán" 31,2 ℃-os volt.

Nemrég ugyanezzel a hőkamerával megmérték, milyen hőmérséklet uralkodik kánikulában aszfaltozás közben. A Pest megyei Kakucs településen rögzített felvételen látszik, hogy a friss aszfaltréteg 138 ℃-t mutatott, míg közvetlenül mellette az útburkolat 54 ℃ fokos volt. Itt is az út melletti növényzet volt a viszonyítási pont, annak a hőmérséklete 36,6 ℃-t mutatott.

Ugyan Veszprém határában a 8-as főút építkezésénél ilyen felvételek nem készültek, de az utóbbi napokban tapasztalható kánikulában vélhetően ott is hasonló értékeket kaphattunk volna. 

Hasznos tippek tojássütéshez (forrás: mindmegette.hu): Eltérő szerkezetük miatt a tyúktojás sárgája 65-68 fokon, a fehér része pedig 75-80 fokon szilárdul meg, de már 62 fokosan is fogyasztható állagú. Mi következik ebből? Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül és elveszíti a fehérségét. Ilyen rövid idő alatt a sárgája nem képes átmelegedni, és folyós marad. Lassú tűzön jobban kontrollálhatod a sütési folyamatot: a tojásfehérje nem barnul meg, a -sárgája pedig ráér megszilárdulni. Közepes tűzön a tojássárgája lágy marad, miközben a fehér rész barnás pörköt kap.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.