Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Feledékenyebbek lettünk a bezártság miatt

2021. július 14. 11:34
Catherine Loveday brit professzor kutatással támasztotta alá, amit az elmúlt időszakban talán többen is éreztek: mintha feledékenyebbek lennénk, mint a járvány előtt voltunk.

Loveday olyan kérdéseket tett fel a kutatásban résztvevőknek, amelyekkel azt vizsgálta, hogy az élet különböző területein jobbnak vagy rosszabbnak érzik-e saját teljesítményüket a járvány előttihez képest. A válaszadók 80 százaléka érezte úgy, hogy romlott az emlékezőképessége az elmúlt időszakban. De vajon miért?

A legtöbben, 55% arról feledkeztek meg, hogy egy esemény mikor történt meg velük. Nem tudták felidézni, hogy egy-egy történés óta egy év vagy csak néhány hónap telt-e el. Persze ez nem a kiemelkedő jelentőségű dolgokra értendő, arra például, hogy mikor betegedtek meg vagy mikor oltották be őket, jellemzően emlékeztek az emberek. De a kevésbé fontos dolgok sokkal jobban elvesztek az időben. Ennek az az oka, hogy a normális életvitelünk mellett az év minden időszakában megvannak az adott hónapra jellemző rituálék, mint a decemberi karácsonyi vásárok, a téli sítábor, a nyári fesztiválok, születésnapi bulik, esküvők – ezek a viszonyítási pontok azonban mind elmaradtak a lezárások idején. Azok, akik otthonról dolgoztak, a házat is alig hagyták el, így minden nap egyformának tűnhetett, ami végképp ellehetetlenítette, hogy tájékozódni tudjunk az időben. 

Illusztráció: Brandon Lopez on UnsplashIllusztráció: Brandon Lopez on Unsplash

A második leggyakoribb memóriazavar a felmérés szerint az, amikor az emberek elfelejtettek bizonyos szavakat – ilyenkor jön az “itt van a nyelvem hegyén” érzés. Ez mindannyiunkkal megesik időnként – leggyakrabban a nevekkel vagyunk így –, de a lezárások után sokkal gyakoribbá vált ez a jelenség. Valószínűleg azért, mert visszaszorultak az emberi kapcsolatok, kevesebbet beszélgettünk, és különösen igaz ez a munkahelyi csevegésekre. Amíg sokan otthon dolgoztak, addig jellemzően csak a munkavégzéshez szükséges információkat egyeztették a kollégákkal, míg egy munkahelyen, ahol hosszú órákra vagyunk összezárva, természetesen más témák is szóba kerülnek. A szókincsünk egy jelentős hányadát hosszú ideig nem használtuk, így “beporosodott”.

Ennél nagyobb probléma, hogy sokan megfeledkeztek konkrét feladatokról, egy-egy megbeszélésen elhangzottakról is. Ennek szintén lehet az egyik kiváltó oka a bezártság. Az agyunk szereti helyhez kötni az információkat, ez egy jó kapaszkodó ahhoz, hogy megjegyezzünk dolgokat. Ha vezetés közben meghallunk a rádióban egy új dalt, ami tetszik nekünk, eszünkbe fog jutni, amikor legközelebb arra járunk; de ugyanígy emlékszünk arra is, hogy hol voltunk, amikor egy-egy fontosabb történelmi esemény (például a 9/11) történt.  Erre alapul az elmepalota emlékezetfejlesztő módszer is, melynek lényege, hogy amikor meg akarunk jegyezni valamit, helyezzük el képzeletben egy  konkrét helyre: az asztalra, az ágy alá, akárhova. Ezután már csak azt kell tudnunk, hogy hol keressük az információt, és amikor arra gondolunk, hogy “betettem az ágy alá”, akkor rögtön maga az információ is eszünkbe fog jutni. A most tapasztalt memóriazavar szintén azért alakult ki, mert alig hagytuk el az otthonunkat, az agyunk az összes családi dolgot, a bevásárlólistát, a számlabefizetést meg a munkahelyi feladatokat is ugyanahhoz a helyhez, a lakásunkhoz kötötte, és amikor valami már “nem fért el”, akkor egyszerűen elfelejtettük. 

A kutató azonban mindenkit megnyugtat: a lezárások okozta feledékenység nem az elbutulásunk első tünete. Ahogy az életünk egyre inkább visszatér a normál kerékvágásba, az agyunk is újra edzésbe lendül, és megkapja azokat a kapaszkodókat – a rituálékat, a helyszíneket –, amikre támaszkodva a memóriánk is a megszokott színvonalon fog majd működni.

Forrás: BBC Future

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A fejlesztő foglalkozás ablak a világra A fejlesztő foglalkozás ablak a világra Ötödik alkalommal tartják meg a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválját, melynek idén Veszprém ad otthont.  A fesztivál vendégei szakmai előadásokon vehetnek részt, lehetőség nyílik a személyes tapasztalatcserére, illetve az eseményt az ellátottak által előadott műsorszámok is színesítik.   tegnap 20:09 Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sigyn kapitányát Öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sigyn kapitányát Vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon 5 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij C.-t, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát kedden Budapesten. Az ítélet nem jogerős. tegnap 10:34 Megvan Magyarország kórképe Megvan Magyarország kórképe Alig tíz hónappal a felmérés után már közzé is tette a KSH a részletes népszámlálási adatokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen helyzetben van jelenleg az a 9,6 millió ember, amit magyar társadalomnak hívnak. tegnap 10:32 Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda. tegnap 14:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.