Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oscar-díjas színjáték, apró, de végzetes bakikkal – kollégánkat is megtalálták az „unokázós csalók”

2021. július 16. 12:46
Az „unokázós csalók” nem ismeretlenek a rendőrség előtt, és hiába számoltak már fel több ilyen bűnöző-hálózatot a nyomozók, az elkövetők egyre kreatívabb módon próbálják becsapni az idős embereket. Sőt, újabban színházi drámaszereplőket megszégyenítő karaktereket is megalkotnak a telefon túlsó végén, hogy hitelesebbek legyenek az áldozat előtt. A minap egyik kollégánkat, Barta Évát is felhívták rejtett számról. Ő meséli el a filmekbe illő szürreális élményét.

Az „unokázós csalók” módszerének alapja egyszerű: keresnek egy idős, lehetőleg egyedül élő embert, akit felhívnak egy rejtett számról, majd telefonban közlik vele, hogy valamelyik családtagjával – legtöbbször unokájával – valamilyen baj történt, akinek sürgősen pénzre van szüksége. Persze a pénz eljuttatásában ők segítenek majd, a nagyszülő dolga egyedül az, hogy minél előbb teremtse elő a sok esetben akár milliós nagyságrendű összeget.

Az effajta csalások az utóbbi időben annyira elszaporodtak, hogy már egész hálózatokról beszélhetünk, ráadásul országhatárokon átívelően. Rendőrségi hírekből tudunk olyan esetekről, ahol a hálózat fejei Nagy-Britanniából irányították többek közt a magyarországi szálakat is. De olyan elképesztő esetet is sikerült már felgöngyölíteni, ahol a csalásokat egy már börtönben ülő férfi szervezte meg a rácsok mögül.

Pontosan ilyen unokázós csalók környékezték meg a Vehír állandó vendégíróját, Barta Évát is, aki elsőre látszólag megfelelt az áldozati szerepnek: nyugdíjas, unokáit és családtagjait szerető és értük aggódó nagyszülő.

Azzal viszont az ő esetében nem kalkuláltak, hogy 40 év újságírói tapasztalat áll mögötte, amelynek az egyik alapja a folyamatos kérdezés, érdeklődés, a zsigeri ösztön, hogy a történések mögé lásson.

Ennek ellenére is sikerült elsőre megtéveszteni őt, vagyis őrajta is az egyértelmű döbbenet lett úrrá, amikor egy titkos számon felhívta egy férfi azzal, hogy unokaöccse Veszprémhez közel autóbalesetet okozott, amelyben többen megsérültek, kollégánk rokona mellett egy 9 éves kislány is.

A történetet tovább bonyolította, hogy állítólag sértett autó tulajdonosa, amit kollégánk unokaöccse összetört, egy Angliában élő férfi, aki üzleti úton volt Magyarországon.

Egy férfi szólt bele a telefonba, aki mentősként mutatkozott be. „Baleset történt.” – Ezzel a mondattal indította a beszélgetést, majd elmondta, hogy az én nevemet és számomat adták meg, mint aki segíteni tud. Eztán átadta a telefont a vérző szájú unokaöcsémnek, aki kitört fogakkal, pöszén, nagyon röviden megerősítette, amit a mentős mondott. Ezek szerint túl gyorsan haladt és hátulról nekiment egy autónak az autópálya veszprémi lehajtójánál. Ezután egy harmadik férfi is beleszólt a telefonba, aki a rendőr szerepét játszotta a színjátékban. Ő volt, aki felvázolta azt a lehetőséget, hogyan tudja megúszni unokaöcsém a súlyos következményeket, amit a balesettel okozott.

Igazi dramaturgiája volt a csalásnak. Először lesokkolják egy baleset hírével az áldozatot, majd fokozatosan pszichológiai hadviselést folytatnak ellene. Jelen esetben ez a sérült 9 éves kislány képében jelent meg és a vérző szájú és kitört fogú rokon szerepében. Végül belebegtetik az egyetlen megoldást, amivel megszüntethető minden probléma forrása: fizessen az áldozat.

A sértett, angliai, de magyar származású férfi elmondta, hogy az okozott kár felét, ami helyszíni becslésük szerint 3 millió forint, az angol cég, ahol a sértett dolgozik, megtéríti. A másik részét viszont unokaöcsémnek kell állnia, ráadásul 8 órán belül. Ha ezt teljesíti, akkor nem indítanak eljárást, nem kell bíróságra menni és megússza a súlyos következményeket. Ezt követően ismét az állítólagos rendőrnek adták át a telefont, aki, mint rendőr úr mutatkozott be ismét. Itt fogtam gyanút.

Éva elmondása szerint, körülbelül 20 perc telt addig, amíg nem gyúlt benne kétely. Ennyi ideig viszont egy több évtizedes újságírói tapasztalattal rendelkező embert is sikerült megvezetni, aki már el is indult a legközelebbi ATM-ig, hogy kivegye az 1,5 millió forint töredékére lealkudott összeget és átadja az érkező sértettnek.

Van egy közhelyesnek tűnő mondás, ami ebben a történetben mégis értelmet nyer: nincs tökéletes bűntény.

Valóban, az elkövetőek most sem voltak elég óvatosak és elkövettek néhány bakit a látszólag tökéletesen megkoreografált történetben: Veszprém közelében nincs autópálya-lehajtó; egy rendőr sosem mutatkozik be úgy, hogy „én vagyok a rendőr úr”.

Amikor ezek az apró mozzanatok összeálltak Éva feldúlt fejében, felhívta saját számán az unokaöccsét. A férfi megdöbbenése talán kollégánkénál is nagyobb volt, aki békében olvasgatott otthon, aznap még autóba sem ült, nemhogy balesetet okozott volna.

Ezen a ponton megfordultak a szerepek és a csalókból hirtelen becsapottak lettek, hiszen Éva egyből értesítette a rendőrséget, akik 10 percen belül már ott is voltak az ATM-nél Évával. A rendőrautóval távolabb álltak meg, a két egyenruhás pedig a közeli bokrok mögött bújt el, várva a csalót.

Viszont hiába vártak személyesen az állítólagos sértettre, akinek át kellene adni a pénzt, csupán egy újabb rejtett számú hívás érkezett: személyes találkozó helyett inkább egy belvárosi pénzfiókba menjen Éva és egy londoni névre és címre fizesse be az összeget. A vonal túlsó végén az álrendőr még azt is hozzátette, addig nem hagyja elmenni unokaöccsét a baleset helyszínéről, amíg ez a tranzakció nem történik meg, hiszen, ha mégsem fizetné be az összeget, akkor a tököli rabkórházba fogják elszállítani.

Továbbá olyan szürreális részleteket is közöltek, hogy utalásnál mondja azt, ha kérdezik a fiókban, hogy a menyének küldi a pénzt külföldre, illetve titoktartást kellett fogadnia, nem beszélhetett senkinek a tranzakcióról.

Kollégánk a Veszprém belvárosában lévő pénzfiókhoz már egy civil ruhás nyomozó társaságában érkezett meg. Esze ágában sem volt pénzt felvenni, pláne nem utalni, viszont fel voltak készülve arra, hogy valaki megjelenik és letépi kollégánk válláról a táskát, vélhetően pénzzel.

Viszont most sem történt meg a személyes találkozás, hanem ismét a rejtett számról hívták Évát, hogy diktálja be azt az ötjegyű kódot, amit az utaláskor kapott, ezzel ők megbizonyosodnak a tranzakcióról és lezártnak tekintik az ügyet. Az elmeséltek szerint, itt már érződött mindkét félnél, hogy nem az előre megírt dramaturgia szerint történnek a dolgok. Kollégánk szándékosan rossz kitalált számsort adott meg, majd amikor ismét belebegtették, hogy unokaöccsének ebben a helyzetben nagyon súlyos következményekkel kell szembenéznie, Éva lezárta a színjátékot és így köszönt el a telefonban: a többit már az igazi rendőrökkel intézzék el.

Ezután nem érkezett újabb hívás. A feljelentést Éva megtette a rendőrségen.

Barta Éva azért vállalta névvel és arccal, hogy megosztja olvasóinkkal a történetét, hogy rávilágítson arra, még őt is, aki újságíróként több száz rendőrségi tudósításon van túl, számtalan cikket publikált a legkülönfélébb témákban, sikerült 20 percig elaltatnia a csalóknak. Azoknak a csalóknak, akik előre kitervelt és dramaturgiailag megszerkesztett színjátékot játszottak vele, amiben a döbbenet, a pszichológiai hadviselés és a szűkös határidőkre alapozták, hogy áldozatuktól nagy összegű pénzt tudjanak kizsarolni. Az ő példája is tanulságos lehet azoknak az idős embereknek, akiket hasonló módon próbálnak becsapni a bűnöző-hálózatok tagjai.

 

A mostani esetről megkérdeztük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesét is, aki megerősítette, ha valaki személyi sérüléssel járó balesetet okoz, abban az esetben nincs mód és lehetőség arra, hogy bizonyos összeg fejében megváltsa a rendőrségi eljárást, amit kötelező lefolytatni ebben az esetben. Továbbá tőle is megerősítést nyert az, ami Évának is feltűnt, miszerint egy rendőrtől sosem hallani olyan bemutatkozást, hogy „én vagyok a rendőr úr”.

 

Nem Éváé az egyetlen ilyen eset, ahol idős emberek jóhiszeműségére és naivitására alapozva próbálnak pénzt lopni a csalók. A médiában a legkülönfélébb megoldásokról és történetekről lehet olvasni. Az alábbiakban ezekből szemezgettünk.

Egy börtönben ülő 37 éves férfi áll több unokázós csalás hátterében. 2020-ban beszervezett bűntársakkal követett el 6 bűncselekményt. Az áldozatok többnyire 80 év fölötti nyugdíjasok, akiket megtévesztett azzal, hogy nagy bajba került valamelyik családtagjuk vagy ismerősük és sürgősen egy bizonyos összegre van szükségük. Az így megszervezett pénzért rendszerint valakit elküldött a csaló és szétosztották egymás között, valamint eljuttatták a börtönbe. A bűncselekményben részt vett az elkövető édesanyja, unokatestvére, mostohatestvére, mostoha unokahúga (aki ekkor még kiskorú volt) és más ismerőseik. Négy áldozattól összesen 8,7 millió forintot csaltak ki. Az egyik idős házaspár 8 millió forintot adott át a zsarolóknak.

Egy 26 éves budapesti nő 10 millió forintot csalt ki idős hölgyektől. Pénzt és ékszereket kért óvadékra és kórházi ellátásra, mivel unokáik súlyos balesetet okoztak, aminek ő az elszenvedője. Az egyik esetben álrendőr telefonált a nyugdíjasnak, aki 800 ezer forintnyi készpénzt és 100 ezer forintnyi arany ékszert szedett össze. Ugyanezzel a módszerrel még négy áldozatot ejtett és több, mint 10 millió forintot kapott.

Fehér furgonnal közlekedő csalók hatalmas összegeket szereznek idősektől. Különféle ürüggyel próbálnak bejutni a nyugdíjasok lakásába, általában valamit árulnak, krumplit, vagy hagymát és így tudtak pénzt szerezni az idősektől, vagy csak bejutni házukba. Találkozhatunk olyanokkal is, akik szakembereknek álcázzák magukat és előleget kérnek olyan munkálatokért, amit soha nem fognak elvégezni. Így több ezer forintot tudnak megszerezni a gyanútlan nyugdíjasoktól.

Budapesten három férfi 11 embertől szerzett meg több, mint 12 millió forintot. A klasszikus unokázós módszerrel elhitették a nagyszülővel, hogy az unokája hívja, aki balesetet okozott és sürgősen anyagi segítségre van szüksége. Az összegyűjtött pénzt és értékeket egy előre megbeszélt helyen gyűjtötték össze. Olyan is előfordult, hogy elkísérték az áldozatot az automatához, aki levette a megfelelő összeget a számlájáról. Többnyire 80 év felettiek voltak az áldozatok, a legidősebb 94 éves volt. Általában 1 millió forintot kértek tőlük, de volt, akitől 2 milliót sikerült szerezniük.

Barta Éva
Hajas Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. tegnap 11:29 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.