2022. május 23.
//
Dezső névnap

Bottropi Baráti Kör Veszprémben

2008. május 20. 12:23
Délelőtt során a városháza Kossuth termében fogadta Czaun János alpolgármester a bottropi 37 fős delegációt. Veszprém városának már 21 éve élő testvérvárosi kapcsolata van a német várossal. A Baráti Kör, mind a hat, német város testvérvárosát felkeresi, elsőként érkeztek Veszprémbe, ami külön megtiszteltetés számunkra – fogalmazott az alpolgármester.

A 21 évvel ezelőtti testvérváros apropója még a Veszprém környéki bányászat volt, mára ez már teljesen átalakult. A hangsúly a turizmusra és az egyéb gazdasági működésekre helyeződött át – mondta köszöntőjében német nyelven az alpolgármester. Majd latin közmondással folytatta: „hasonló a hasonlónak örül”, ami értelmezése szerint annyit jelent, hogy dacára annak, hogy Bottropnak 120 ezer az állandó lakosainak száma, addig Veszprémé 60 ezer fő, ettől még Veszprém lehet a kistestvér, hasonlóan gyönyörű, hegyekkel övezve – mondta Czaun János. Veszprém városa hihetetlen történelmi múlttal rendelkezik, nyolc dombra épült, és azon városok közé tartozik ahol biztosan nincsen egyetlen egy vízszintes utca a településen. Úgy tűnik, hogy a „királynék városa”, a barokk épületek, a romantikus utcák elnyerték a csoport tetszését, holnap Budapestre majd a Balaton környékére kirándulnak.


Rolf Halfar a delegáció vezetője elmondta, hogy Bottropnak hat testvérvárosa van: Blackpool, Tourcoing, Veszprém, Berlin-Mitte, Merseburg és Gleiwitz. Veszprémbe azért is jönnek szívesen, mert több évtizedes baráti szálak fűzik a településhez a tagok egy részét. Majd Rolf Halfar tolmácsolta Bottrop város polgármesterének az alkalomra küldött üdvözletét.

Beke G. László

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.