Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

A megye legjobb fogathajtói versenyeztek

2021. július 18. 14:48
Hatodik alkalommal rendeztek Bándon Fogathajtó versenyt a Herceggyöpi Lovas Egyesület szervezésében.

Glück Bernadett, az egyesület tagja és a verseny igazgatója elmondta, a Herceggyöpi Lovas Egyesületet 2016-ban alapították, a lovassportok, a lovak és a lovas hagyományok elkötelezettjeiként azóta szerveznek fogathajtó versenyeket. Bándon a hatodik alkalommal rendezték meg a fogathajtók megmérettetését, de három héttel ezelőtt Szentgálon is megmérkőzhettek a sport szerelmesei.

A versenyzők elszántsága egyébként valóban megsüvegelendő: tavaly a pandémia és az esős időjárás szólt közbe kis híján, de az esőfelhők idén sem kerülték el Bándot. Ennek ellenére szép számmal látogattak ki a helyiek a vasárnapi rendezvényre, s versenyző kedvűek is akadtak bőven.

Steigervald Zsolt, a falu polgármestere köszönetét fejezte ki nekik és Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek is, aki annak idején fantáziát látott a verseny helyszínéül szolgáló Rákóczi utcai zöldterületben, s akinek a közbenjárására 2019-ben létrejöhetett itt egy Közösségi tér és látogatóközpont. A helyszínen azóta is több szép program valósulhatott meg, melyek közül kiemelkedik a fogathajtó verseny – idézte fel a falu első embere.

Steigervald Zsolt, Ovádi PéterSteigervald Zsolt, Ovádi Péter

A vasárnapi verseny egy megyei pontgyűjtő bajnokság része is volt – ennek keretében versenyezhettek a fogathajtók korábban Szentgálon, illetve Taliándörögdön és Tihanyban. A pontszerző bajnokságon a versenyzőknek összesen 20 akadályon kellett átmenniük, amelyet Bándon 13 induló teljesített. A megmérettetésre egyébként nemcsak helyiek érkeztek, a szomszédos Vas, Zala, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeztek hajtók, de tavaly Szlovákiából is érkeztek versenyzők.

Emellett a délután során amatőr kategóriában is kipróbálhatták magukat a bátrabbak: nekik 16 akadályt kellett teljesíteni, illetve a profikhoz képest számukra 10 centivel szélesebbre állították az akadályokat és egy másik nyomtávon hajtottak végig.

Ettől függetlenül az ő teljesítményük sem lekicsinyelendő. Glück Bernadett-től megtudtuk, egy jó fogathajtónak leginkább alázatra van szüksége: egy lovat nem lehet úgy irányítani, mint egy autót, hiszen attól, hogy jobbra húzzuk, még nem biztos, hogy a ló aztán arra is megy. „Nagyon komolyan együtt kell működni a lóval, és az ösztönöknek, a szeretetnek is fontos szerepe van abban, hogy aztán az állat a hajtószáron és a hajtó kezén keresztül tudja, mit akar a gazdája, s azt teljesítse is. Mindehhez több év tapasztalata is szükséges.”

A pontszerző bajnokság nevezői végül Ovádi Pétertől, Steigervald Zsolttól és Glück Bernadett-től vehették át a díjaikat, közülük az eddigi fordulókon legtöbb pontot szerző pedig ősszel az országos bajnokságon mérettetheti meg magát.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.