2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Pro Meritis díjat vehetett át Rybár Olivér

Az elismerést péntek délután adta át Porga Gyula polgármester a Laczkó Dezső Múzeumnál.

Rybár Olivér több, mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve  feltárása és méltó bemutatása érdekében. Tevékenysége jelentős mértékben gyarapítja kulturális kincseinket. A geográfia tudománytörténeti kérdéseivel  Puskás János szombathelyi főiskolai tanár ösztönzésére és támogatásával  már diákkorában  igen intenzíven foglalkozott, s társai közül kitűnt  lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával. Számos színvonalas szakmai előadást tartott különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, országos  konferenciákon és közművelődési fórumokon.

Az oktatás és nevelésügy  nagy nyeresége, hogy tudását tanárként, iskolában, gyerekek között is kamatoztathatja, s eredményesen  motiválhatja őket a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló  szeretetére. Elhivatottsága, kitartása és szorgalmas munkája   gyümölcseként értekezésekben, ismeretterjesztő cikkekben adhatta közre eredményeit, melyek méltó megbecsülést szereztek Veszprém városának és a geográfiának egyaránt.

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetése terén is.  Fontos kezdeményező  szerepet vállalt, valamint állhatatos  szervezőmunkát végzett a veszprémi Cholnoky szobor – Balás Éva alkotása – elkészítése és felállítása érdekében. A Cholnoky-család történetéről  a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának elnyerésével könyvet írt, melynek megjelentetése fontos, eddig feltáratlan adatokat és összefüggéseket tárhat a nyilvánosság elé. Rybár Olivér több, mint egy évtizede sokrétű és kölcsönösen  eredményes  munkakapcsolatban áll a Magyar Földrajzi Múzeummal. Együttműködésük során mindig tanúbizonyságot adott  szakmaszeretetéről, a Cholnoky téma iránti őszinte, lankadatlan  érdeklődéséről, segítőkészségéről és cselekvésorientált  elhivatottságáról.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.