2022. május 25.
//
Orbán névnap

Július végére újra megnyitják a Bakonyi Tájházat / Tízmilliós nagyságrendű a kár

2008. május 20. 12:41
Az éjszakai tűz után kedd délelőtt V. dr. Fodor Zsuzsanna múzeumigazgató és Debreczenyi János polgármester is helyszíni szemlét tartottak a Bakonyi Tájháznál, melynek tetőszerkezete az éjszakai tűzben teljesen megsemmisült. A tűz okait még vizsgálják, vélhetően elektromos hiba lépett fel az épületben. A műkincsekben nem esett kár, viszont a fagerendás, porfödémes tetőszerkezet porig égett. A kár tízmilliós nagyságrendű, a helyreállítás anyagi hátteréről a jövő héten dönthet a közgyűlés.
A helyszíni sajtótájékoztatón Debreczenyi János polgármester elmondta, hogy kora reggel keltették a hírrel és azonnal válságstábot hívott össze. A szakemberek jelenleg is a romeltakarításon és a helyreállításon dolgoznak. A polgármester hangsúlyozta, hogy eredeti állapotban építik újjá a tájházat, tehát rekonstruálják a fa födémszerkezetet és a nád tetőhéjazatot. Nem szeretnék, ha tervezett múzeumi programok elmaradnának, ezért azt ígérik, gyorsan fognak cselekedni. V. dr. Fodor Zsuzsanna, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy egyedülálló az 1935-ben épült Bakonyi Tájház, hiszen a Dunántúl egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma, mely több funkciót is ellát. Kiállítások és múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne, valamint itt tartják évről évre az Európa kicsiben rendezvény egyes programjait. Az igazgatónőt szemmel láthatóan megviselték a történtek, kollégái hajnali egy óra óta a helyszínen vannak. A felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat kihozták az épületből, gondosan becsomagolták és ideiglenesen a múzeum raktárába vitték.

Miután a tető teljesen porig égett, a hajnali eső átáztatta az agyagos famennyezetet, így az statikailag meggyengült, alá kellett dúcolni, hogy ne szakadjon le a plafon.

Zentai Lajos alezredes, a helyszínt biztosító parancsnok a tűz körülményeiről annyit mondott, hogy vélhetően éjfél előtt 20 perccel kapott lángra a tető, a riasztás 23:58 perckor érkezett a városi tűzoltóságra, mire kiérkeztek a kórház felőli oldalon már bedőlt a tetőszerkezet. Az oltásban 21 tűzoltó vett részt, jelenleg a romok eltakarításán dolgoznak.

Debreczenyi János köszönetet mondott annak az éjszaka során ügyeletet teljesítő ápolónőnek, aki észlelte a lángokat és azonnal értesítette a tűzoltóságot. Ha a hölgy nem tesz bejelentést az egész épülhet megsemmisülhetett volna – tette hozzá a polgármester.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a tűzeset kapcsán a gyújtogatás sem zárható ki teljes mértékben. A Vehír kérdésére V. dr. Fodor Zsuzsanna igazgatónő elmondta, hogy a holnapi nap folyamán írásban jelzik a rendőrségnek azt a tényt, miszerint a teremőrök az elmúlt időszakban többször jelezték, hogy az épület környékén zárás után hajléktalanok gyülekeznek, a csikkeket eldobálják, és az is többször előfordult, hogy tüzet gyújtottak.

 

 

Füssy Angéla

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.