2021. október 25.
//
Bianka névnap

Nőtt a Pannon Egyetemre felvettek száma

1540 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Pannon Egyetemen, ezzel a tavalyi évhez képest 11%-kal nőtt a felvettek száma.

A minőségi képzéseket kínáló, idei oktatói kiválósági HVG-rangsor szerint az ország második legjobb egyetemének számít a Pannon Egyetem, úgy tűnik, ezzel pedig a felvételizők is egyetértenek. A felvételi ponthatárok kihirdetése után sajtótájékoztatót tartottak az intézményben is a hallgatói létszámokra és a legnépszerűbb szakokra vonatkozóan, ahol dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettes elmondta, idén összesen 1540 hallgató kezdeti meg tanulmányait az egyetemen, ráadásul a felvettek 83%-a állami ösztöndíjas képzésben tanulhat. A felvett hallgatók közül 858 fő alapszakra, 133 fő mesterszakra, 15 osztatlan képzésre, 337 fő pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be szeptemberben.

Nincs nagy változás a legnépszerűbb karok és szakok listájában: a legtöbb hallgatót, az intézménybe jelentkezők 40%-át még mindig a Gazdaságtudományi Kar vonzza, annak ellenére, hogy a magas ponthatárok miatt a többi karhoz képest mintegy 10-15%-kal többeknek kell majd saját maguknak fedezniük tanulmányaik költségét.

Dr. Molnárné Dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettesDr. Molnárné Dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettes

Emellett alapképzésben a legnagyobb létszámban (103 fő) a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus alapszakára vettek fel hallgatókat, míg mesterszakon a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő államilag finanszírozott, levelező tagozatos szak vezet 31 fővel.

Összességében azonban kiegyensúlyozott a lista, az új keletű, tradicionális és a piac elvárásainak megfelelő szakok is ott vannak a top listában – tette hozzá Gál Balázs oktatási igazgató. Ezek az alapképzésben az anglisztika, gazdálkodási menedzsment, mérnökinformatikus, pénzügy és számvitel, valamint a vegyészmérnöki szakok. Mesterképzésben továbbá az angol nyelvoktató, a programtervező informatikus, a vegyészmérnöki és a vezetés és szervezés szakok a legnépszerűbbek.

Gál Balázs oktatási igazgatóGál Balázs oktatási igazgató

Az oktatási igazgató hozzátette, természetesen a számok még alakulhatnak, hiszen augusztus 8-ig még lehetőség van a pótfelvételi eljárásban jelentkezni az egyetemre, minden korábban meghirdett képzésre. Ráadásul több szak elérhető állami ösztöndíjas képzésben is a gazdaságtudományok, az informatika, a műszaki, a természettudomány és pedagógusképzésben.

Az egyes karok eredményeiről részletesen is beszámoltak dr. Fehérvölgyi Beáta dékán (GTK), dr. Németh István dékán (GK), dr. Horváth Krisztián oktatási és akkreditációs dékánhelyettes (MK), dr. Hortobágyi Ildikó dékánhelyettes (MFTK) és dr. Hartung Ferenc dékán, az alábbiakban a legfontosabb információk olvashatók.

Gazdaságtudományi Kar

  • Felvettek száma: 605 fő

A legnépszerűbb szakok alapképzésben a pénzügy és számvitel, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a turizmus-vendéglátás, levelező tagozaton a gazdálkodási és menedzsment. A mesterszakok közül nappali tagozaton a műszaki menedzser, levelező tagozaton pedig a vezetés és szervezés, és az ellátási lánc menedzsment szak bizonyult a legkeresettebbnek. A felsőoktatási szakképzések közül nappali tagozaton a turizmus-vendéglátás, levelező tagozaton pedig a pénzügy és számvitel szakon kezdheti meg a legtöbb hallgató a tanulmányait.

A pótfelvételi során alkalmazott marketing tanácsadó és kutatási és innovációs menedzser/szakközgazdász posztgraduális képzésekre is lehet jelentkezni.

Fehérvölgyi Beáta, Németh István, Horváth Krisztián, Molnárné Barna Katalin, Gál Balázs, Hortobágyi Ildikó, Hartung FerencFehérvölgyi Beáta, Németh István, Horváth Krisztián, Molnárné Barna Katalin, Gál Balázs, Hortobágyi Ildikó, Hartung Ferenc

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Bár egy integráció általában visszaesést szokott jelenteni, a Pannon Egyetem legújabb karján idén 6%-nőtt a felvettek száma, és a kar minden meghirdetett képzése elindul. A legnépszerűbb szakok listáját nappali képzésben a gazdálkodási és menedzsment szak, míg levelező rendben a pénzügy és számvitel szak vezeti, emellett több év sikertelen próbálkozás után újra indul a pénzügy szakos mesterképzés. A Műszaki Informatikai Karral közösen meghirdetett gazdaságinformatikus képzés különös érdeklődést övezte, itt 21%-kal nőtt a felvett hallgatók létszáma.

Mérnöki Kar

  • Felvettek száma: 178 fő

A legjelentősebb, 60%-os növekedés a műszaki felsőoktatási szakképzés szakon volt, emellett a kar sikerrel indította el a zalaegerszegi kampuszon a gépészmérnöki képzést. A legnagyobb érdeklődés az idei évben a vegyészmérnöki képzés iránt volt.

dr. Hortobágyi Ildikódr. Hortobágyi Ildikó

Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar

  • Felvettek száma: 296 fő, a külföldi jelentkezőkkel együtt 325

Az elmúlt években jelentősen átszabták a kar szakkínálat, mindez pedig a felvettek számában is látszik: bár a legnagyobb létszámot még mindig az anglisztika BA hozz, az újonnan indult mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszak, valamint az angol nyelvoktató mesterszakra is megnőtt az érdeklődés, a tavalyinál is több, összesen 73 főt vettek fel ezekre a szakokra. A továbbra is stabil kommunikáció és médiatudomány, illetve politikatudományok mellett pedig a színháztudomány mesterszak iránt is nő az érdeklődés. Egyre több a külföldi jelentkezők száma, idén 27 fővel gazdagodott a kar létszáma a nyelvészeti és nemzetközi tanulmányok szakokon, továbbá 8 hallgató érkezik a többnyelvűségi nyelvtudományi doktori iskolába.

Műszaki Informatikai Kar

  • Felvettek száma: 363 fő

A tavalyi évhez képest 21%-kal nőtt a felvett hallgatók száma: összesen 269 fő kezdheti meg tanulmányait alapképzésen, 37 fő mesterképzésen, 57 fő pedig felsőoktatási szakképzésben. A legnépszerűbb szak idén a programtervező informatikus alapszak 103 fővel, ezt követi a mérnökinformatikus alapszak 63 fővel. Idén először Zalaegerszegen is hirdettek informatikai mesterképzéseket, ahova összesen 29 főt vettek fel.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.