2021. október 20.
//
Vendel névnap

A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák

Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Országos Jótékonysági Vadászat NKft. azért jött létre, hogy rajta keresztül a vadásztársadalom a megyei kórházak gyermekosztályait támogathassa. Csak az idén 35 millió forint értékben tudnak adományokat biztosítani a 19 megyei kórház részére. Mint azt Fejes László ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy a vadásztársadalom lehetőségeit párosítsák az egészségügy törekvéseivel. Az elmúlt másfél-két évben különösen felértékelődött az emberi összefogás, ami egyébként a magyar vadásztársadalomnak is jellegzetessége. Maga a két eszköz már hónapokkal ezelőtt megérkezett a veszprémi kórházba és használják is azokat a betegellátásban, de a pandémia miatt jelképes átadásra eddig nem kerülhetett sor.  

Fejes László és dr. Tenk TamásFejes László és dr. Tenk Tamás

 Az eszközök működését dr. Tenk Tamás koraszülött-, csecsemő- és gyerekgyógyász magyarázta el. Mint mondta, a gyerekek, de főleg a koraszülöttek infúzióval történő ellátása kifejezetten nehéz művelet, hiszen sokkal kisebb mennyiségre van szükségük a gyógyszerekből, a folyadékból és a tápanyagból is, mint a felnőtteknek. A doktor egy példával illusztrálta, hogy mennyire nehéz ezt jól adagolni:  egy egykilós koraszülöttnek napi egy deciliter folyadékra van szüksége, ami óránként 4 millilitert jelent – ezt a roppant kis mennyiséget kell pontosan és egyenletesen elosztva a szervezetébe juttatni, és ebben a feladatban hárul fontos szerep az infúziós gyógyszeradagoló pumpákra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Tankerület több intézményével az Insedo Kft. és az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft.
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Négynapos programsorozatot rendezett a hétvégén a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub.
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Ovádi Péter, miniszteri biztos szerint reális cél, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon állatvédelem területén.
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Az önkormányzat, a VKSZ Zrt. és az Európa Kulturális Főváros 2023 program együttműködésével újul meg a város egyik legnépszerűbb játszótere a Veszprémvölgyben. Decemberre nem csak a meglévő játékokat újítják fel, hanem vadonatúj elemek is érkeznek a parkba.