Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!

2021. augusztus 1. 15:12
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.

A kézdivásárhelyi Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő ágyúról Tóth-Bartos András történész, muzeológus elmondta, hogy a sértetlen állapotú fegyver 1906-ban Kézdivásárhelyen került elő a föld alól, s többszöri váltással, cserével 2014-ben visszakerült fellelési helyére. Az 1848–49-es szabadságharc idején öntött ágyú időszakos kölcsönbe adással Budapesten, Szegeden és Kecskeméten is látható volt.

A veszprémi érkezésA veszprémi érkezés

Gábor Áron irányításával legalább hetven ágyút öntöttek Kézdivásárhelyen a helyi mesterek, ám ez az egyetlen megmaradt példány. A többit vélhetően a megszálló orosz csapatok vihették el zsákmányként.

Érdekessége, hogy harctéri szerepe nem volt, s eredetiségéhez kétség sem férhet, mert a korabeli leírásokkal megegyezik a megmunkálása.

Péterváry-Szanyi Brigittától, a Laczkó Dezső múzeum igazgatójától megtudtuk, hogy a veszprémi kiállítás október elejére készül el, ahol az ágyún kívül többek közt megtekinthető lesz Kiss Ernő tábornagy nyerge, Deák Ferenc pipája stb.

vehir.hu
további cikkek
Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. 2024. július 19. 13:01 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.