2022. május 23.
//
Dezső névnap

GERILLAKERTÉSZKEDÉS! / - ZÖLD VADMŰVELET 2.0 -

2008. május 20. 14:10
http://www.zoldvadmuvelet.hu/index.php?oldal=fooldal
Nem mindennapi - ám kétségkívül nemes - akcióra való szokatlan felhívást olvastam az egyik közösségi portálon: Júniusban emberek ezrei fogják magukat, és nekilátnak illegálisan virágokat ültetni Magyarország utcáin és terein. És azt akarjuk, hogy te is csatlakozz.
A dolog neve Gerillakertészkedés, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a legbizarrabb dolog, amit 2008-ban csinálhatsz! Szállj be! Olvass tovább! Jelentkezz most! Ültesd be a várost. Mentsd meg a világot. Igyál rá. Kész - olvasható a toborzó honlapon.
Júniusban (június 4-22) indul Magyarország eddigi legnagyobb köztéri kertészeti akciója, és azt akarjuk, hogy te is csatlakozz egyedül vagy csapatoddal! Előre szólunk, nem lesz könnyű menet. A nemes ügy áldozatokat követel majd: hősök fognak elesni, dicső férfiak és asszonyok egy szál tulipánnal és alig némi virágfölddel a túlerővel szemben. De a fáradság nem lesz hiábavaló, mert te és mi együtt végre felnyitjuk a világ szemét. Elhozzuk a jövőt, ahol senkit nem érhet bántódás csupán azért, hogy ültet egy szál virágot. Egy világot, ahol mindenki szabadon beszélhet a növényekről! De ehhez most fel kell állnunk, neked és nekünk, bátor tekintettel és ásóra feszülő kézzel, és le kell bontanunk a hallgatás falát. Mostantól minden utcáról és térről kimondatik, ha lehangoló és ronda. A dolog neve Gerillakertészkedés, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a legbizarrabb dolog, amit 2008-ban csinálhatsz.

A Hegyalja Fesztivál minden évben tető alá hozza a Zöld Vadműveletet: szerte Magyarországon több száz ember kimegy az utcára, és virágokat ültet. Vagy bokrokat. Vagy páfrányt. Arról szól az egész, hogy mindenki megmozdítja a kisujját, hogy egy kicsit normálisabban nézzen ki a környék, ahol él, és az utca, amin sétálni szokott hazafelé. Olyan, mint a graffiti, csak virágokkal.

Az első olyan megmozdulást, amelyet a gerillakertészet kifejezéssel illettek, egy Liz Christy nevű hölgy és Green Guerilla nevű csapata követte el New York Bowery Houston nevű területén 1973-ban.  Egy gazdátlan, elhanyagolt telket alakítottak át kertté, melyet az eltelt 35 év csak még szebbé tett, hiszen még ma is önkéntesek gondozzák, sőt emellett a város parkjait tömörítő osztály is a védelme alá vette.

Jelentkezés:

http://www.zoldvadmuvelet.hu/index.php?oldal=fooldal

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.