Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét

2021. július 31. 11:40
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.

A veszprémi Hotel előtti parkolóban táborozott le az az autóbusz, amely csak küllemében tömegközlekedési eszköz, az utasterében a Pálos szerzetesrend történetét bemutató ingyenes kiállítást lehet megtekinteni a következő napokban.

"A szerzetesrendekről sokaknak a zárt közösségek jutnak eszükbe, de valójában a tudás, a szellemiség megőrzése és az értékek átörökítése az, ami jellemzi őket" - fogalmazott Hegedűs Barbara, alpolgármester a vándorkiállítás fogadásán és a kiállítás megnyitóján péntek délután.

Kiemelte, a pálosok az egyetemes egyházi értékek mellett a magyar kultúra örzői is, lévén, hogy a rendet egykor Boldog Özséb, magyar kanonok alapította, így közös történelmünk részét képezik.

Az ő történetüket bemutató kiállítás a szerzetesrend innovatív, XXI. századi nyitottságából jött létre, amely egy autóbusz formájában járja a magyar településeket, hogy minél többen megismerjék történetüket, életfelfogásukat.

Ennek a roadshow-nak a mostani állomása Veszprém, ahol a megnyitón Szabó János, a Veszprémi Érsekség gazdasági helynöke köszöntötte a Pálos rendet és a kiállításmegnyitóra összegyűlteket. Beszédében kiemelte, nagy öröm, hogy a Pálos rend - ha rövid időre is - ismét megvetette a lábát Veszprémben. Utalva ezzel arra, hogy a középkorban Kapolcs közelében kolostort és kisebb templomot is fenntartottak a szerzetesek, ez a török vész során elpusztult, köveit pedig más építkezéseken használták fel. A kolostor romjai viszont a mai napig megtalálhatóak a Veszprémhez közeli erdős részen, emlékeztetve a pálosok egykori jelenlétére a környéken.

A pálosok kolostorának romjai Pula közelébenA pálosok kolostorának romjai Pula közelében

A szerzetesrend részéről Puskás Antal, tartományfőnök mondott köszöntőt. Ő az egyház és az innováció kapcsolatára hívta fel a figyelmet Szent Maximilian Kolbe példájával, aki a XX. század első felében élő ferences szerzetes volt. Ő honosította meg a kolostorában a modern technológiát, többek közt rádióműsort készített, hogy Isten üzenete még több emberhez eljusson.

Ezt az innovatív gondolkodásmódot igyekeznek most a pálosok is képviselni a vándorkiállítás által, ami egészen augusztus 6-ig lesz megtekinthető Veszprémben a Hotel előtti parkolóban, hétköznapokon 10:00-18:00, hétvégén pedig 10:00-16:00 között. A kiállítás ingyenesen látogatható és audio-formátumó tárlatvezetés is kérhető hozzá.

A veszprémi állapomás után pedig a busz továbbindul Biatorbágyba, majd Erdélybe.

A kiállításmegnyitó kulturális értékét Zsilinszky Cecília énekkel és Ányos Pál versének elszavalásával emelte.

A pálos rend magyar alapítású férfi remete szerzetesrend amely a mai napig működik. Hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsen. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten, Márianosztrán és Petőfiszálláson is, de a középkorban Veszprém térségében is aktívan működtek.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.