2021. október 20.
//
Vendel névnap

Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét

Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.

A veszprémi Hotel előtti parkolóban táborozott le az az autóbusz, amely csak küllemében tömegközlekedési eszköz, az utasterében a Pálos szerzetesrend történetét bemutató ingyenes kiállítást lehet megtekinteni a következő napokban.

"A szerzetesrendekről sokaknak a zárt közösségek jutnak eszükbe, de valójában a tudás, a szellemiség megőrzése és az értékek átörökítése az, ami jellemzi őket" - fogalmazott Hegedűs Barbara, alpolgármester a vándorkiállítás fogadásán és a kiállítás megnyitóján péntek délután.

Kiemelte, a pálosok az egyetemes egyházi értékek mellett a magyar kultúra örzői is, lévén, hogy a rendet egykor Boldog Özséb, magyar kanonok alapította, így közös történelmünk részét képezik.

Az ő történetüket bemutató kiállítás a szerzetesrend innovatív, XXI. századi nyitottságából jött létre, amely egy autóbusz formájában járja a magyar településeket, hogy minél többen megismerjék történetüket, életfelfogásukat.

Ennek a roadshow-nak a mostani állomása Veszprém, ahol a megnyitón Szabó János, a Veszprémi Érsekség gazdasági helynöke köszöntötte a Pálos rendet és a kiállításmegnyitóra összegyűlteket. Beszédében kiemelte, nagy öröm, hogy a Pálos rend - ha rövid időre is - ismét megvetette a lábát Veszprémben. Utalva ezzel arra, hogy a középkorban Kapolcs közelében kolostort és kisebb templomot is fenntartottak a szerzetesek, ez a török vész során elpusztult, köveit pedig más építkezéseken használták fel. A kolostor romjai viszont a mai napig megtalálhatóak a Veszprémhez közeli erdős részen, emlékeztetve a pálosok egykori jelenlétére a környéken.

A pálosok kolostorának romjai Pula közelébenA pálosok kolostorának romjai Pula közelében

A szerzetesrend részéről Puskás Antal, tartományfőnök mondott köszöntőt. Ő az egyház és az innováció kapcsolatára hívta fel a figyelmet Szent Maximilian Kolbe példájával, aki a XX. század első felében élő ferences szerzetes volt. Ő honosította meg a kolostorában a modern technológiát, többek közt rádióműsort készített, hogy Isten üzenete még több emberhez eljusson.

Ezt az innovatív gondolkodásmódot igyekeznek most a pálosok is képviselni a vándorkiállítás által, ami egészen augusztus 6-ig lesz megtekinthető Veszprémben a Hotel előtti parkolóban, hétköznapokon 10:00-18:00, hétvégén pedig 10:00-16:00 között. A kiállítás ingyenesen látogatható és audio-formátumó tárlatvezetés is kérhető hozzá.

A veszprémi állapomás után pedig a busz továbbindul Biatorbágyba, majd Erdélybe.

A kiállításmegnyitó kulturális értékét Zsilinszky Cecília énekkel és Ányos Pál versének elszavalásával emelte.

A pálos rend magyar alapítású férfi remete szerzetesrend amely a mai napig működik. Hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje. A rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket. A rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsen. Magyar pálos közösségek vannak Budapesten, Márianosztrán és Petőfiszálláson is, de a középkorban Veszprém térségében is aktívan működtek.

Hajas Bálint
Szalai Csaba