2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban

Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.

A Nosztori-erdő mellett 3 hektáron elterülő kalandpark már régóta kutyabarát helyként van elkönyvelve, ezt a törekvésüket most egy tematikus családi nappal fejelték meg.

Szombaton az állatvédelem és a felelős állatartás fontosságára felhívó interaktív programokkal egészítették ki a szervezők az élménypark szolgáltatásait. Fejes Enikőtől, az élménypark ügyvezetőjétőjétől megtudtuk, többek közt rendőrkutyás bemutató is várta az érdeklődőket, valamint a Dog Garden jóvoltából, saját négylábú társukkal is kipróbálhatták a bemutatópályát azok, akik kutyával érkeztek. A kutyás látogatók ezen felül még további ajándékokra is számíthattak a helyszínen, ahol délutánig tartottak a programok.

A családi nap megnyitóján jelen volt Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is, aki elárult több részletet is arról, milyen állatvédelmi programokkal készül a magyar kormány a jövőben erősíteni a felelős állattartást hazánkban.

Többek közt a Magyar Falu Program keretében 500 millió forint keretösszegű támogatást nyújtanak a kistelepülések ivartalanítási programjára, valamint a kötelező oltások beadására és az állatok chipelésére. Utóbbi egyébként jogszabályi kötelezettség a négyhónaposnál idősebb kutyáknál. Ahogy Ovádi Péter emlékeztetett rá, a civil egyesületekkel és szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések alapján kitűnt, hogy az egyik legfontosabb feladat a szaporulatok visszaszorítása. A mostani program több, mint 14 ezer kutya és macska ivartalanítását biztosítja majd.

A miniszteri biztos kitért az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek munkájára is. Mint fogalmazott, ezek az egyesületek és alapítványok erőn felül dolgoznak és tesznek nap, mint nap az állatvédelemért és a tudatformálásért. Az ő munkájukat már 100 millió forinttal sikerült támogatni, a jövőben pedig szeretné, ha tovább növekedne ez az összeg.

Végezetül Ovádi Péter elárult néhány információt egy idén ősztől induló új kezdeményezésről is, amely kifejezetten a házi kedvencek gazdáit célozza meg, szintén prevenciós és ismeretterjesztő céllal. A gazdijogsi.hu portál jelenleg kialakítás alatt áll, ősztől viszont számos hasznos tudnivaló és interaktív feladat lesz feltöltve egy helyre a felelős állattartásról. Többek közt arról, hol és milyen kutyát érdemes tartani, milyen kötelező oltások vannak, mikor kell orvoshoz vinni, vagy éppen hogyan kell nevelni egy négylábút.

Ugyanúgy őszre fog elkészülni az új állatvédelmi törvény is, amely ekkor kerül az országgyűlés elé és várhatóan döntés is születik a civilek és a szakmai szervezetek közreműködésével összeállított törvénycsomagról.

Mindezek előtt azonban a Balatoni Élményparkban még számos kisgyermekes család és állatbarát látogató kaphatott hasznos tudnivalókat és ízelítőt a felelős állattartásról.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A kutya húsába mart a lánc
A kutya húsába mart a lánc
Állatkínzás miatt indult eljárás egy 44 éves férfi ellen, a Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.
A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik
A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik
Közel félmilliárd forintot osztottak szét a települések között a Magyar Falu Programon belül, hogy minél több négylábúnál végezhessék el az ivartalanítást, valamint a kötelező chipelést és a védőoltások beadását. Mindez országosan 14 ezer négylábút érint majd. Ovádi Péter, a Magyar Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt ígérte, jövőre is folytatódik a program.
Állattartástól eltiltás érdekében nyújtott be keresetet a a Veszprém Megyei Főügyészség
Állattartástól eltiltás érdekében nyújtott be keresetet a a Veszprém Megyei Főügyészség
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt az állatkínzás miatt elítélt 44 éves nőt, aki 2020 júniusában költözéskor hátrahagyta a kutyáját és nem gondoskodott a további ellátásáról, gondozásáról.
Senki ne etesse a vízimadarakat!
Senki ne etesse a vízimadarakat!
A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot; etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat – hívta fel a figyelmet hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata
Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata
Szombattól nyújthatják be pályázataikat az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai a Magyar falu program keretében korábban meghirdetett felelős állattartás elősegítését célzó alprogramra - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.