2022. január 19.
//
Sára névnap

Te is a pandémiára fogod a súlygyarapodást?

2021. augusztus 6. 3:00
Ecoport
Jól emlékszem, hiszen mindenki megdöbbent, amikor először tavaly márciusban be kellett zárni az edzőtermet, egészen májusig, az első hullám alatt. Már akkor nehezen viseltük a bezártságot, de az edzések mentek ekkor is offline és online, heti 3 edzésprogrammal. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokan lefogytak ez alatt a rövid idő alatt, akik nem hagyták abba a mozgást, és odafigyeltek az életmódjukra.

Másodszor novembertől kellett zárva lennünk egészen idén májusig. Ez már mindenkit jobban megviselt, sokan feladták az edzést, nehéz volt motiválni az embereket. Én segítettem továbbra is az edzésekkel, a kemény mag kitartott. Tudta mindenki, hogy muszáj lenne mozogni, kevesebbet enni a home office-ban, de ez keveseknek sikerült. „Majd lemozogjuk, ha újranyit az edzőterem…” – mondták sokan. Elbukták a sok energiával, edzéssel felépített munkájukat, és most kezdhetnek mindent elölről… Szerencsére a megszerzett rutin segít újra elindulni, de akarni és tenni kell a változásért!

Komolyra fordítva a szót, úgy tűnik, a koronavírus-fertőzés súlyosabbra fordul azoknál, akiknek a testtömeg-indexe 30 felett van.
Ha ez valóban így van, akkor a magyarok különösen nagy veszélyben vannak.

Sajnos Magyarország előkelő helyen áll az elhízott országok listáján, a magyar lakosság 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömeg-indexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19-betegség miatt, mint a normális testtömeg-indexűek.

A COVID-19 világjárvány alatt kevés szó esik egy másik „járványról”, a metabolikus szindróma és elhízás tömeges terjedéséről. A világszinten sikeres oltási programunk mellett, egy nem kevésbé halálos néma világjárvány is zajlik évtizedek óta: az elhízás!

Egyes szakvélemények szerint a jelentős túlsúly megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírusos páciensnél súlyosra forduljon a Covid-19-betegség. A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt túlsúlyos eddig.

Jeshoots.com on UnsplashJeshoots.com on Unsplash

A rossz minőségű táplálkozás talán a legjelentősebb faktor a krónikus, életmóddal összefüggő betegségek (pl. elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegség stb.) kialakulásában.

Magyarországon a KSH és a Koronavírus járványügyi csoport elemzései és adatai alapján kijelenthető, hogy a koronavírusban elhunytak 82 százaléka a fent említett 3 alapbetegség valamelyikével mindenképpen rendelkezett (magas vérnyomás, cukorbetegség és szívbetegség).

Az elhízás lehet a hátterében annak, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Egy másik probléma lehet az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben. A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe.

Az ember testsúlygyarapodását, illetve csökkenését alapvetően az határozza meg, hogy a bevitt, illetve az elhasznált energia hogyan aránylik egymáshoz. Ez az úgynevezett energiamérleg, amely akkor pozitív, ha az egyensúly a bevitt energia javára tolódik el, ekkor zsírraktárak képződnek. A fokozott fizikai aktivitás növeli az elhasznált energia mennyiségét.

A magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek túlzott fogyasztása a túlzott kalóriabevitel révén az elhízás vezető hátterét képezi. Képzeljük csak el a szokásos esti nasizásokat és Netflix maratonokat.

Csoki, chips, pizza, cukros üdítők, és még számos feldolgozott és mesterséges élelmiszer, ami a természetben soha nem fordul elő.

Fotó: Eleventh Wave on UnsplashFotó: Eleventh Wave on Unsplash

A karantén, a „home office", a gyermekek digitális, otthoni oktatása, mind-mind kevesebb mozgás lehetőséggel jár, miközben fokozódik a táplálékfelvétel csábítása. Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is veszélyben vannak! Már korábban is összefüggés mutatkozott a tévénézés és a gyermekkori elhízás között és ez vélhetően a mostani járvány egyik következménye lehet, hogy a gyermekeink néhány kilóval „gazdagodva" abszolválják majd a járvány végét.

Felmérések kimutatták, hogy miközben 68 százalékkal többet nassoltunk és 74 százalékkal több időt fordítottunk főzőcskézésre, 61 százalékkal kevesebb időt töltöttünk házon kívül, és 54 százalékkal kevesebb időt szántunk mozgásra, emiatt pedig sok-sok kiló felszaladt…

A járványügyi korlátozások megjelenése és terjedése óta sokan olcsó, nem romlékony alap-élelmiszereket tárolnak, például – a szénhidrátban gazdag tésztát, kenyeret, rizst és gabonaféléket. Vásárlói szokásainkat ráadásul a nagy százalékban feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek dominálják; az USA-ban a rendelkezésre álló élelmiszerek 71 százaléka „ultrafeldolgozott” besorolású, nálunk is egyre több ilyet találni.  A pizza, fánk, gyümölcslé és egyéb cukros üdítők valószínűsíthetően az inzulin túltengését és különböző gyulladásokat okozhatnak.

Sajnos úgy vagyunk tervezve, hogy lusták legyünk és zabáljunk. Ugyanis a hiábavaló mozgás energiát vesz el tőlünk, amely a természetben csak kemény munkával pótolható.

Ugyanakkor arra vagyunk tervezve, hogy energiában dús ételeket keressünk és együnk.

A természeti ember nem azért nem hízott meg, mert heti 150 perces edzést végzett, napi 10.000 lépést sétált és figyelt az étrendjére, számolta a kalóriákat – és mindenhová vitte magával a rizs-csirke-brokkoli kombót. A környezeti nyomás megoldotta a problémát. Futni, gyalogolni, sprintelni, dobni, ugrani – ha enni akartál – kötelező volt.

A mozgás pedig nemcsak a kalóriák leadásával járul hozzá az egészséghez, hanem azzal is, hogy enyhíti a stresszt, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szorongást és a depresszió tüneteit. Bármilyen fizikai tevékenység, amelyet bele tudunk illeszteni a napi rutinba (akár 30-60 perces séta is), hasznos eleme a felesleges kilók leadásának, miközben javul a hangulatunk, csökken a stressz-szintünk.

A legfontosabb tanács az, hogy cselekedjünk azonnal, ha a mérleg még csak kevés pluszt is mutat, mert néhány kilót könnyen le tudunk adni a mindennapokban! Rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás a kulcs a változáshoz! Ne a kifogásokat keresd, kelj fel a kanapéról és tegyél az egészségedért! Hálás lesz majd ezért a tanácsért!

Pribék István
Kettlebell edző
https://www.facebook.com/kettlebellemotion

vehir.hu

További cikkek

Miért jó a hideg?
Miért jó a hideg?
Sokszor hallani, hogy a hideg vízzel való zuhanyzás pozitív hatással van az egészségre: segít a bőrbetegségeken, emésztési zavarokon, a krónikus fáradságon, depresszión és a hangulatingadozásokon is. Talán épp az utóbbiak miatt lett 2021 egyik legnagyobb trendje a CWT (Cold Water Therapy), azaz a hidegterápia.
Meddig tartanak ki az újévi fogadalmak?
Meddig tartanak ki az újévi fogadalmak?
Te mit fogadsz meg az év végén? Meddig tart ki a lelkesedés és a fogadalmak?
Nem kell mindig a könnyebb utat választani
Nem kell mindig a könnyebb utat választani
Amikor sikeres emberek portréját olvassuk, hajlamosak vagyunk kizárólag az eredményekre koncentrálni és azokat irigyelni, miközben a mögöttük rejlő kőkemény munkáról elfeledkezünk. Kerekes Blanka veszprémi születésű, Zürichben élő fuvolaművész ugyancsak lenyűgöző zenei pályával rendelkezik: szólistaként és zenekarok tagjaként koncertezik számos európai országban, tanít, zsűrizik és komponál. Maximalizmusról, a tudatosan választott nehezebb útról és a kreativitás új formáiról is beszélgettünk vele.
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételek a táplálkozásunkra?
Szinte lehetetlen úgy belepörgetni a hírfolyamunkba, hogy ne fussunk bele valaki reggelijébe, ebédjébe, vacsorájába. De hogyan hatnak a közösségi médiában látott ételposztok a táplálkozásunkra? Ennek járt utána a BBC Future.
Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Öt tipp, ha inkább nem áldoznád fel az egészséged az ünnepek oltárán
Plusz két kiló az újévre, leharcolt idegek, tespedtség. Sokan már eleve így vágunk neki az ünnepeknek, pedig hol van az előírva, hogy az év végét édességhalmoktól, töltött káposztától, na meg a karácsonyt megelőző rohanástól kiütve kell tölteni? Mutatunk pár tippet, hogyan legyen tényleg élvezetes a téli szünet.