2022. január 21.
//
Ágnes névnap

Amerikai katonák segítettek a gyulafirátóti iskolában

2021. augusztus 10. 15:00
A Veszprém mellett állomásozó amerikai hadsereg katonái segítettek a gyulafirátóti általános iskolában kipakolni a pincét. A társadalmi munkában 50 itt állomásozó katona vett részt, a jövőben pedig még több ilyen segítő akciót terveznek Veszprémben.

Kérni sem kellett, az USA-ból itt állomásozó katonák maguk jelentkeztek arra, hogy valamilyen formában segíteni szeretnék a helyi közösséget. Elsősorban olyan fizikai munkában vállalnának szerepet, amely kapacitás hiányában nehezebben megoldható. Így került a képbe a bázisuk szomszédságában lévő Gyulafirátót és az ottani Gyulaffy László Általános Iskola, ahol a pince kiürítését kellett megoldani.

Kedd délelőtt a 150 itt állomásozó amerikai katona közül 50-en érkeztek meg az iskolához és láttak hozzá a régi, használaton kívüli bútorok, eszközök kipakolásához az iskola pincéjéből, ahol a jövőben tataorázsi munkák lesznek. A kipakolás mellett szelektálták is az eszközöket, ugyanis az iskola vezetése az örökös ökoiskola cím birtokában erre is nagy hangsúlyt fektet. A pakoláson kívül az udvar szépítésében is részt vettek, itt a különböző játékokat festették le a U.S. Army Bravo Company 1-16 Infantry Battalion csapat tagjai.

Az effajta munkákat korábban a szülői munkaközösség tagjai végezték, ezért is nagy segítség most, hogy az amerikai katonák átvállalták ezt. Ahogy a helyszínen dr. Barta Edvától, a szülői munkaközösség vezetőjétől megtudtuk, egy ismerőse révén jutott el hozzá a katonák szándéka, miszerint segíteni szeretnék a helyi közösséget, ezután hamar összekapcsolták a segítő törekvést az iskola igényeivel.

A gyulafirátóti iskola életében nem újdonság, hogy katonákkal kerülnek kapcsolatba. A Magyar Honvédséggel már régi a kapcsolatuk, nyílt napokra is rendszeresen kilátogatnak a gyerkekkel, de az amerikaiakkal ez volt az első találkozásuk, tudtuk meg Mágedliné Kiss Eleonórától, az intézmény vezetőjétől a helyszínen.

A most itt állomásozó katonák egyébként az USA középső részéről, Kansas-ből érkeztek Veszprémbe. A társadalmi munka közben sikerült beszélnünk a csapat kapitányával, Atticus Blair-rel, aki elmondta, az amerikai hadsereg bárhol állomásozik és gyakorlatozik Európában, mindig igyekeznek jó kapcsolatokat kialakítani a helyiekkel és a közösség aktív és hasznos tagjai lenni, ez a törekvésük eredményezte az iskolai segítséget is.

A jövőben pedig még több ilyen akcióban szeretnének részt venni, éppen ezért folyamatos egyeztetésben vannak az önkormányzattal, ahol Hegedűs Barbara alpolgármester segíti ezt a törekvésüket, ő keresi azokat a lehetőségeket, ahol az amerikai katonák segíteni tudnak a város különböző pontjain és intézményeiben.

A társadalmi munka mellett pedig a helyi közösségi programokban is aktívan részt fognak venni, elsőként az előttünk álló hétvégén a jutaspusztai családi napon találkozhatnak velük a kilátogatók, itt egy futballcsapatot is megszerveznek az amerikaiak, akik várhatóan kiállnak majd a helyi csapat ellen szombaton.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
A művelődési ház felújítását és traktorbeszerzést finanszírozott a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból Hajmáskér önkormányzata.
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.