Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vidéki nyár irodalommal, művészettel fűszerezve: indul az I. Margófeszt

2021. augusztus 12. 10:28
A vidéken eltöltött nyári napoknak van valami utánozhatatlan varázsa, amikor a gondokat otthon hagyjuk és egész nap csak lubickolunk a kultúrában, a művészetben. Ehhez hasonló érzés lesz ellátogatni a zalai Szentgyörgyváron első alkalommal jelentkező Margófesztre is augusztus 12–15. között, melynek régiós együttműködési partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Éppen idén ünnepelte 10. születésnapját a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, az ország egyik legizgalmasabb irodalmi központú fesztiválja. A rendezvény Budapesten már jól bejáratott, a szervezők pedig úgy döntöttek, vidékre is elviszik a Margó feelinget. És milyen jól teszik! Hiszen aki szereti a kultúrát, az irodalmat, az pontosan tisztában van vele, mennyire meg tudja fűszerezni az élményt, ha egy picike, a világtól majdhogynem eldugott helyen, békében, nyugalomban, inspiráló környezetben foglalkozhat vele koncentráltan. A hagyományteremtő céllal életre hívott négynapos Margófeszt pedig éppen ezt nyújtja.

No de mennyiben lesz más ez a feszt az ismert rendezvényhez képest? „Reményeim szerint teljesen, ugyanakkor nagyon sok hasonlóság is lesz benne” – árulta el megkeresésünkre Valuska László főszervező, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. Akárcsak a „nagytestvér”, a szentgyörgyvári fesztivál központjában is az irodalom áll majd, abból indul ki minden. A rendezvény vendégei lesznek többek között Nádas Péter, Bödőcs Tibor, Szálinger Balázs, Bereményi Géza, Háy János, Boldizsár Ildikó, Ugron Zsolna és Halász Rita, illetve külön programmal készülnek a Hévíz folyóirat szerkesztői, emellett pedig idén is felsorakozhatunk a bogrács mellé, hogy megkóstoljuk Cserna-Szabó András főztjét,

Háy János (Fotó: Margófeszt)Háy János (Fotó: Margófeszt)

Az irodalmon túl ugyanakkor a Margóra jellemzően egy nagyon színes, a társművészeteket is felvonultató palettáról válogathatunk majd: koncerten tombolhatunk, kertmozizhatunk, színházi előadásokat nézhetünk meg vagy éppen slam poetry-t hallgathatunk. Sőt, mindez akár keveredhet is.

A négy nap folyamán például több izgalmas zenei-irodalmi produkcióval találkozhatunk: színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal, Závada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, Simon Márton és Boros Levente közös spoken word projektje, illetve a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából készült Cserepek, félálomban című előadás Prieger Zsolttal és Törőcsik Franciskával. Fellép többek között a VAN Filmzenekar, a Lázár tesók, BOEBECK, Egyedi Péter, Papaver, Diabolus in Musica, a fesztivál utolsó estjét pedig az Anima Sound System zárja.

Délutánonként bemutatkoznak a 2021-ben először meghirdetett Mastercard Alkotótárs ösztöndíj döntősei, akik egy alkotótábor keretében szintén Zalába költöznek erre a hétre. Sármelléken a Slam Poetry Magyarországgal együttműködésben egész napos workshopokat rendeznek, amiket esténként bemutatnak a fesztiválon.

VAN Filmzenekar ( Fotó: Margófeszt)VAN Filmzenekar ( Fotó: Margófeszt)

A színházi repertoár részeként augusztus 12-én lesz látható a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című előadás Keresztes Tamás rendezésében Thuróczy Szabolccsal, augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi estje érkezik a Margófesztre, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal, az utolsó nap pedig Dennis Kelly: 23 perc című monodrámájával Járó Zsuzsa lép színpadra.

Ám nem sok értelme lenne egy fesztivált új helyszínen megrendezni, ha egyszerűen csak azt szeretnénk adni, amit máshol is láthat a közönség – leszámítva persze a tagadhatatlan igazságot, hogy még így is új látogatókat bevonzani. Szerencsére Valuska László elmondása szerint számukra kifejezetten fontos, hogy a hely is szervezze a fesztivált, az is visszahasson rá – éppen ettől lesz teljesen más most ez a feszt.

A fesztivál helyszíne: Szentgyörgyvár egy alig 300 fős település, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is könnyen megközelíthetően, 20-30 km-re helyezkedik el, de Budapestről és a Balaton távolabb eső részeitől is egyszerűen elérhető. A környéken számos szállás elérhető. Ahhoz, hogy minél könnyebben eljussanak a látogatók a programokra, a szervezők fesztiválbusz-járatokat indítanak.

A fesztivál helyszíne, Szentgyörgyvár (Fotó: Valuska Gábor)A fesztivál helyszíne, Szentgyörgyvár (Fotó: Valuska Gábor)

Nem véletlenül szerepelnek tehát a meghívott művészek között olyan nevek, mint Szálinger Balázs vagy éppen Nádas Péter. „Kifejezetten úgy válogattuk össze a fellépőinket, hogy azok a zalai régió híres karakterei közül kerüljenek ki. Nádas Péter például Szentgyöngyvártól 40-50 percre, Gombosszegen lakik, Bödőcs Tibor Búcsúszentlászlón, Bereményi Géza pedig évekig vezette a zalaegerszegi színházat.” De nyugodtan említhetjük Ugron Zsolnát is, akivel a fesztiváligazgató Balatonról, nemesi családról, a velünk élő hagyományról és a történelem elbeszélhetőségéről beszélget majd, s aki regényei révén kötődik a helyszínhez: az Úriasszonyok-trilógia központi alakja Báthory Anna, a fesztivál központját adó Széchenyi Pincének pedig szintén köze volt a Báthory családhoz.

„Iszonyúan inspiratív a zalai környezet; ahogy Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója megállapította, hogy „Zalában lenni kell”, s mi is ennek fényében szervezzük az első Margófesztet: hogy minél jobban megértsük, miért is kell itt lenni” – mondta el nekünk Valuska László.

Ebben pedig rengeteg segítséget nyújtanak a látogatóknak is. A szervezők több olyan biciklitúrával, helytörténeti sétával, workshoppal is készülnek, amelyek a környék kultúrájának alaposabb feltérképezését célozzák. Ilyen lesz például az általuk is nagyon várt és kifejezetten unikumnak számító Sántakutya-sorozat, mely során zalai és balatoni szereplők mesélnek naponta 15 percben, milyen is az élet a zalai dombok ölelésében. Emellett a vidék kulturális örökségének és gasztronómiájának megismerését segítik a helyi borok és ételek is – hogy biztosan meggyőzzünk mindenkit, ott kell lenni, csak annyit mondunk: lesz dödöllebár is.

Járó Zsuzsa a 23 perc c. előadásban (Fotó: Margófeszt)Járó Zsuzsa a 23 perc c. előadásban (Fotó: Margófeszt)

Szóval, bár Szentgyörgyvár egy picike, 300 fős település, aki odalátogat, biztosan nem fog unatkozni, s egy kicsit még abba is belepillanthat, miből töltekeznek a hely művészei – vagy éppen rájöhet, hogy művészek veszik körbe.

„Kicsik a céljaink, de ambiciózusak – ismeri el Valuska László is. – Egy olyan kulturális kis fesztivált szeretnénk létrehozni itt, ami reményeink szerint hosszú távon is fenn tud maradni. Eddig rengeteg segítséget kaptunk ehhez a helyi emberektől, például Ádovics István polgármestertől. Bízunk benne, hogy ezt a kapcsolatot nemcsak mi tudjuk kamatoztatni, hanem mi is tudunk adni hosszú távon. A zalai régiói egy csodálatos terület, ami a mainstream turisztikai desztinációkhoz képest még kifejezetten felfedezésre vár. Ehhez szeretnénk mi is lépéseket tenni.”

Belépés:
napijegy: 3.800 Ft, zalai lakcímkártyával rendelkezők számára 2800 Ft
bérlet: 10.000 Ft
A fesztivál a jelenleg hatályban lévő járványügyi korlátozások miatt csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Nyitókép: Thuróczy Szabolcs a Meg se kínáltak  c. előadásban

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.