2022. október 5.
//
Aurél névnap

Bekövetkezett, amire számítani lehetett: Gyurcsányék elérték, hogy Katanics már nem DK-s politikus

Szombaton benyújtotta a kilépési nyilatkozatát Katanics Sándor a Demokratikus Koalíció pártigazgatójának, valamint Gyurcsány Ferenc pártelnöknek. Amögött, hogy a DK helyi embere alig fél év alatt a legerősebb ellenzéki politikus szerepéből a kilépésig jutott el, a zavaros veszprémi előválasztás áll és a demokratikus alapelveket nélkülöző központi pártutasítások sora.

"A DK-ból a mai napon kiléptem. Kilépési nyilatkozatom elküldtem a pártelnöknek és a párt igazgatójának." - Áll Katanics Sándor szombati Facebook-bejegyzésének a végén, az ide vezető út azonban hosszabb és bonyolultabb, mint egy bejegyzés a közösségi médiában.

Februárban érkezett a hír, hogy a DK nem az egyértelműen esélyes Katanicsot, hanem egy ismeretlen helyi ügyvédet, Csonka Balázst indítja az előválasztáson Veszprémben. Katanics már akkor jelezte a közösségi médián keresztül is, hogy nem hagyja ennyiben pártja vezetésének döntését és minden lehetőséget megvizsgál, hogy megmérettethesse magát az előválasztáson. Tiszteletben tartva az ellenzéki pártok által összetákolt összefogás szabályait, azaz, hogy az előválasztás nyertese indulna egyedüli kihívóként a Fidesz jelöltjével szemben a jövő évi országgyűlési választásokon.

Katanics Sándornak a DK színeiben végül erre sem adtak lehetőséget, azaz még az előválasztáson sem engedték indulni, így történhetett meg az, hogy a DK helyett a Civil Bázis Egyesület fogadta köreibe, ők lettek a jelölő szervezet, majd a Momentum jelezte, hogy megadják neki az előválasztáson való elinduláshoz szükséges befogadó nyilatkozatot, sőt támogatják is. Az a Momdentum, akik indulásuk idején az egyik legfontosabb célkitűzésüknek azt fogalmazták meg, hogy jobb- és baloldalon is leváltsák a politikai elitet, most egy több évtizede az MSZP-ben, majd a DK-ban politizáló személynek nyújtottak mentőövet.

Szombati hír, hogy a DK viszont így is megvétózta Katanics regisztrációját a hatpárti összefogáson belül, ráadásul indoklás nélkül tette mindezt.

Vélhetően ez volt az utolsó csepp az amúgy is feszültséggel teli viszonyban Katanics Sándor és a Gyurcsány vezette párt között. A veszprémi politikus a Facebook-on is reagált erre a hírre, amelynek a végén bejelentette, hogy otthagyja a pártot, amelynek azóta tagja, hogy Gyurcsány kivezette az MSZP-ből.

Katanics mellett Zakar Csaba, önkormányzati képviselő és a DK helyi alapszervezetének alelnöke is jelezte kilépését a DK-ból, valamint úgy tudjuk, hogy néhány másik tag is bejelenti a közeljövőben ezt az elhatározását.

Az előválasztásra a regisztráció határideje vasárnap este járt le, a következő napokban pedig talán kiderül, hogy ott lesz-e Katanics Sándor neve az előválasztáson a jelöltek között.

FRISSÍTÉS: Katanics Sándor hétfőn jelentette be, hogy a Választási Bizottság jóváhagyta az indulását az előválasztáson, igaz ez a döntés 72 óráig megtámadható.

vehir.hu

További cikkek

A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről
A kormánnyal tárgyal a polgármester a Bakonykarszt megmentéséről
Nehéz helyzetbe sodorta a Bakonykarsztot az energiaválság: a villamosenergia elszabaduló ára miatt a jövő évben olyan mértékben növekedni fognak a víziközmű-szolgáltató költségei, amit a tulajdonos önkormányzatok már képtelenek kifizetni.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület
Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület
Szeptember végén ismét ülésezett a képviselő-testület. Összefoglaltuk, mi hangzott el napirend előtt.
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.