Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Kukába vele, vagy mégse?! Fesztiválszemétből műalkotás

2021. augusztus 17. 17:41 // Forrás: Greendex
Veszprém és a Balaton térsége népszerű célpontja a csobbanásra, természetjárásra és a Balaton-felvidék ízeire vágyó turistáknak. A nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek egyaránt kínálnak alternatívát a jazz kedvelő piknikezőknek, a vízparton borozgató pároknak, a patak-menti fák alatt, éjszakákba nyúlóan táncoló fiataloknak, a hazai pop-rock szcéna legjobbjaiért rajongó tinédzsereknek vagy éppen a kézműves vásáron szemlélődő családoknak.

Azonban ez a vibráló színű, csillogó szappanbuborék is könnyen kipukkanhat, hiszen a felsorolt élmények, a gondtalan szórakozás komoly környezeti terhelést is jelent a programoknak otthont adó területeknek. Minden emberi tevékenység hatással van a környezetre azáltal, hogy használja az erőforrásait, szennyezőanyagokat bocsát a levegőbe, vízbe, talajba és különböző hulladékokat termel. Persze, ez nem azt jelenti, hogy felejtsük el a tömeges szórakozást és mindazt, amit a nyári szabad percek kínálnak, hanem hogy itt az ideje mérlegelnünk, hiszen csinálhatjuk másképpen.

Ahogy David Attenborough az Egy élet a bolygónkon című könyvében megfogalmazta célként: „Újra fel kell fedeznünk, hogyan éljünk fenntarthatóan és ne eltávolodjunk a természettől, hanem újra a részei legyünk.” Attenborough szerint a változások, amelyeket eszközölnünk kell, mindannyiunk hasznára lesznek, tehát bármilyen apró lépés, amit megteszünk ma, azért holnap mindannyian hálásak lehetünk.

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépcső, amivel segíthetjük bolygónk egészségének megőrzését. Törekedhetünk az általunk termelt hulladék, szemét csökkentésére, de az olyan eseményeken, mint például a balatoni, népszerű fesztiválokon a fogyasztásunknak elkerülhetetlenül keletkeznek melléktermékei.

Képzeljünk el egy olyan nyaralást, ahol nincs többé szemét! A reggeli kávénkhoz kiöntött tej doboza nem a konyhai kukában landol és a palackos ásványvíz sem kerül az utcai szemetesbe az utolsó korttyal. Este, a fesztiválon megnyitott rizling dugója nem a fűben végzi és nem taposunk többet a szétszórt szilánkokon sem. Viszont szép új világunkban sem változik sajnos növénnyé az elszórt szemét és ebben az idealizált valóságban sem dughatjuk el a Harry Potter világ „Volt-nincs” szekrényébe a feleslegessé vált eszközeinket.

Nem kell varázslat, csak a két kezünk!

A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet! programja keretében a Balaton környékének legnagyobb kulturális és gasztronómiai fesztiváljain már felvette a versenyt a leggyakrabban keletkező hulladéktípusokkal szemben. Idén a Paloznaki Jazz Pikniken fogyasztott borok parafadugói a pultokon elhelyezett gyűjtőpontokba kerültek, ezzel is segítve, hogy egy jobb, hulladékmentes környezetben dúdolhassák a „Lily was here” dallamait Candy Dulferrel a fesztivál látogatói.

A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon a kézműves alkotások és a zene iránt érdeklődők is találhattak programokat. A HybridCycle a Völgy léptékeihez igazodva hulladékgyűjtő szigeteket is kialakított a rendezvény területén. A hatalmas, színes alu és PET gyűjtőket pedig lelkesen használták a Kapolcsra látogatók a legkisebbektől, a legnagyobbakig.

A gyűjtőpontokat a Balatonfüredi Borhetek borászai is örömmel fogadták, így a térség legkiválóbb nedűit kínáló több hetes eseményen is a fenntarthatóság jegyében gyűlnek a palackokat lezáró dugók, kupakok és kupakzárak.

A gyűjtés célja „a tiszta Balaton és a tiszta művészet”, illetve egyfajta szemléletformálás, hogy minden korosztály könnyedén értelmezhesse újra a környezettudatos szórakozás fogalmát és átértékelje a használati tárgyakhoz fűződő viszonyát, vásárlási szokásait.

Mi lesz a szeméttel?

A gyűjtőpontokba kerülő, feleslegessé vált eszközök a programperiódus végén használati tárgyak és művészeti alkotások képében kapnak lehetőséget egy új életre, hiszen valójában, ami a kukában landol, akár új formában használhatóvá is válhat, ha megtanuljuk nem a felesleget, hanem a lehetőséget látni benne.

A HybridCycle a művészet eszközeivel mutat utat a hagyományosan a szemétbe kerülő használati tárgyak újrafelhasználására, amelyeket a témához kapcsolódó művészeti installációk vagy fiatalok, kisgyerekek alkotásainak képében láthatunk viszont.

A legkisebbek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett Balatoni Strand Workshopokon ismerkedhettek meg a kreatív újrahasznosítással. Keszthelyen, Ábrahámhegyen, Gyenesdiáson egyedi pénztárcák, füzetek, tároló edények, könyvjelzők és tolltartók készültek a kidobásra ítélt tetra pak, papír, textíl, karton, műanyag alapanyagokból. A 2-2 napos fenntarthatósági alkotó műhely foglalkozásain boldogan vettek részt egy-egy vízicsatát megszakítva a gyerekek, miközben észrevétlenül tanulták meg, hogyan csinálhatnak maguknak vagy éppen családtagjaiknak apró ajándékokat az értéktelennek vélt dobozokból. Ezen a hétvégén még Csopakon találkozhatnak az érdeklődők a workshop foglalkozásokkal.

A rendezvényeken begyűjtött hulladékokból a HybridCycle és a Hybridart Management rezidenciaprogramjának részeként Köveskálon és Mindszentkállán tehetséges fiatal művészek alkotnak a fenntarthatóság jegyében. A résztvevő hazai és külföldi művészek a festői Káli-medence megismerésén kívül, szabadon inspirálódhatnak a csendes, nyugalmat árasztó természeti környezetben, miközben a hulladékok felhasználásával egy helyspecifikus alkotást készítenek el a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésével.

A programokat követően a kész alkotásokkal több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők: Balatonfüreden, Veszprémben és Budapesten a Brain Baron és az Art Marketen is állítanak ki hulladékból készített műveket.

Hol lehet még gyűjteni?

A HybridCycle a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Veszprémi Állatkert területén is segíti a szelektív hulladékgyűjtést, szeptembertől pedig négy veszprémi általános iskolában indítanak kupakgyűjtő akciót. Az iskolákban az alkotás és a gyűjtés már az első pillanattól találkozik, hiszen a gyerekek a színes kupakokat egy előre elkészített keretrendszerbe gyűjthetik, így a megfelelő helyekre bedobott kupakok végül egy képet rajzolnak majd ki. Hogy pontosan mit is ábrázolnak a veszprémi iskolákban helyet kapó kupak mozaikok az még egyelőre titok, de még néhány nyaralásban és fesztiválokban gazdag hét és az osztálytermekbe visszatérő diákok megláthatják a négy iskola előterében a különleges gyűjtőkereteket.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.