Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
28°C

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

2021. augusztus 20. 8:35 // Forrás: MTI
Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója az MTI-t.

Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

A tervek szerint a Nitrogénművek mint az ország legnagyobb hidrogén előállítója jelentős szerepet fog vállalni a hazai hidrogénstratégia megvalósításában. A műtrágyagyártás során megújuló energiaként használt környezetbarát zöld hidrogén előállítása során tonnánként mintegy 10 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a korábbi eljárással.

Bige Zoltán közölte: a tervezett beruházás része egy 200 megawatt csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 megawatt csúcsteljesítményű szélerőmű-park, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 megawattóra tárolókapacitással együtt. A megtermelt 36 ezer tonna környezetbarát, vagyis zöld ammóniából 100 ezer tonna pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki. A vállalat teljes termelését tekintve a beruházás csaknem 10 százalékos energiacsökkentést eredményez.

Hangsúlyozta: az ammónia-függőséget el szeretnék kerülni, a tervek szerint a helyi gyártásra helyezik majd a hangsúlyt.  2022-ben megépülhet a vállalat ammónia lefejtője, amely lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, valamint azt, hogy nagyobb mennyiségben fogadjanak és használjanak fel alacsony szén-dioxid-kibocsátással gyártott ammóniát - fűzte hozzá a stratégiai igazgató.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.