2022. január 25.
//
Pál névnap

Méltóságteljesség és karizma, de hát mi mást várhatunk egy sirtől?

2021. augusztus 20. 10:52
Tom Jones csütörtöki veszprémi koncertjén bemutatta, milyen az, ha az ember méltósággal tud megöregedni, miközben a minőség nívójából 60 év alatt nem vesztett el semmit.

Állítólag annak idején, jó pár évtizeddel ezelőtt Tom Jones mellszőrét közel 7 millió dollárra biztosították. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a walesi énekest akkor a világ legszexibb férfijának is megválasztották. Azóta viszont sok évtized eltelt, Tom Jones pedig elhagyta a köldökig kigombolt ingeket a fellépései során, haja megőszült. Csupán egy dolog maradt: az átütő erejű hang és karizma a színpadon.

A világsztár idén júniusban volt 81 éves, tehát legutóbbi veszprémi fellépése óta még egy X-szel bővült évei száma. Talán a közel 60 éves zenei karrierje, talán csak sok más csalódást keltő példa késztet arra, hogy kételkedjünk abban, mit tud még nyújtani egy szépkorú zenész a színpadon ennyi idősen.

Tom Jones viszont elég egyértelmű választ adott erre a kérdésre csütörtöki veszprémi koncertjén: az eleganciát, a tartást és a végtelen profizmust.

Az énekes, akit az évek alatt számos színésznővel, modellel boronált össze a világ bulvármédiája, és aki szexszimbólumnak számított a XX. század második felében, képes volt méltóságteljesen megöregedni, miközben semmit nem vesztett előadásmódja abból a minőségből, ami pályafutása alatt megszületett 40 stúdióalbumon is jelen volt.

A VeszprémFest csütörtöki, Veszprém Arénában tartott koncertjén Tom Jones egymaga olyan karizmát képviselt, hogy ha egyedül egy mikrofonnal állt volna ki, akkor sem érte volna csalódás a közönséget. Így viszont, hogy a koncert közben a színpad mögötti kivetítőkön egyedi animációkkal keveredett a koncertközvetítés képe, még átütőbb erővel hatottak a jól ismert világslágerek.

Persze az animációkat egy profi csapat le tudja programozni, a zenekarba is meg lehet találni a legjobb embereket, de az énekes, a frontember karaktere nem lehet sohasem kézi vezérlésű. Tom Jones-nál pedig főleg nem.

A színpadi mozgásban, a showelemekben, a közönséggel való kapcsolatban mind-mind azt az eleganciát képviselte, ami elvárható egy lovaggá ütött embertől.

Nem voltak felesleges teátrális mozzanatok (karcosabb kifejezéssel ripacskodás), Tom Jones nem próbálta meg a 60 éves pályafutása sikereit eladni ismételten, sokadjára, hanem most is, 2021-ben a maximális profizmussal és hamisíthatatlan hanggal állt ki a színpadra. Úgy, ahogy nagyon kevés zenésznek sikerülne, pláne ennyi év távlatából. Thank you, Sir!

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.