2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Méltóságteljesség és karizma, de hát mi mást várhatunk egy sirtől?

2021. augusztus 20. 11:52
Tom Jones csütörtöki veszprémi koncertjén bemutatta, milyen az, ha az ember méltósággal tud megöregedni, miközben a minőség nívójából 60 év alatt nem vesztett el semmit.

Állítólag annak idején, jó pár évtizeddel ezelőtt Tom Jones mellszőrét közel 7 millió dollárra biztosították. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a walesi énekest akkor a világ legszexibb férfijának is megválasztották. Azóta viszont sok évtized eltelt, Tom Jones pedig elhagyta a köldökig kigombolt ingeket a fellépései során, haja megőszült. Csupán egy dolog maradt: az átütő erejű hang és karizma a színpadon.

A világsztár idén júniusban volt 81 éves, tehát legutóbbi veszprémi fellépése óta még egy X-szel bővült évei száma. Talán a közel 60 éves zenei karrierje, talán csak sok más csalódást keltő példa késztet arra, hogy kételkedjünk abban, mit tud még nyújtani egy szépkorú zenész a színpadon ennyi idősen.

Tom Jones viszont elég egyértelmű választ adott erre a kérdésre csütörtöki veszprémi koncertjén: az eleganciát, a tartást és a végtelen profizmust.

Az énekes, akit az évek alatt számos színésznővel, modellel boronált össze a világ bulvármédiája, és aki szexszimbólumnak számított a XX. század második felében, képes volt méltóságteljesen megöregedni, miközben semmit nem vesztett előadásmódja abból a minőségből, ami pályafutása alatt megszületett 40 stúdióalbumon is jelen volt.

A VeszprémFest csütörtöki, Veszprém Arénában tartott koncertjén Tom Jones egymaga olyan karizmát képviselt, hogy ha egyedül egy mikrofonnal állt volna ki, akkor sem érte volna csalódás a közönséget. Így viszont, hogy a koncert közben a színpad mögötti kivetítőkön egyedi animációkkal keveredett a koncertközvetítés képe, még átütőbb erővel hatottak a jól ismert világslágerek.

Persze az animációkat egy profi csapat le tudja programozni, a zenekarba is meg lehet találni a legjobb embereket, de az énekes, a frontember karaktere nem lehet sohasem kézi vezérlésű. Tom Jones-nál pedig főleg nem.

A színpadi mozgásban, a showelemekben, a közönséggel való kapcsolatban mind-mind azt az eleganciát képviselte, ami elvárható egy lovaggá ütött embertől.

Nem voltak felesleges teátrális mozzanatok (karcosabb kifejezéssel ripacskodás), Tom Jones nem próbálta meg a 60 éves pályafutása sikereit eladni ismételten, sokadjára, hanem most is, 2021-ben a maximális profizmussal és hamisíthatatlan hanggal állt ki a színpadra. Úgy, ahogy nagyon kevés zenésznek sikerülne, pláne ennyi év távlatából. Thank you, Sir!

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.