2022. augusztus 19.
//
Huba névnap

Minden a kenyér körül forgott a múzeumban

2021. augusztus 21. 12:44
Noha augusztus 20. elsősorban szakrális és nemzeti ünnep, van egy a népi hagyományokból eredő vonatkozása is: ezen a napon szokták megsütni az első, már az idei búza lisztjéből készült kenyeret.

Nem csoda hát, hogy a Laczkó Dezső Múzeumban az ünnep napján szinte minden a kenyér körül forgott. Zay Orsolya régész-történész a Kárpát-medence késő középkori és újkori kenyereiről tartott előadást, ahol az egyik legősibb étel, az élet szimbólumaként is számon tartott kenyér magyarországi múltjának egy szeletét tárta fel.

Mindeközben a múzeumkert és a Bakonyi Ház különböző szegleteiben a gyerekek maguk is kipróbálhatták a kenyérkészítés néhány hagyományos mozzanatát: kézi malommal maguk őrölhettek lisztet a búzából; a vállalkozó szelleműek pedig saját kezűleg formázott vekniket süthettek a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében. Addig sem kellett tétlenül várakozni, míg a tészta ropogósra pirult: egész délután lehetőség volt kenyérzsák készítésére is.

A kenyér fontos része a táplálkozásunknak, de önmagában persze  kevés. Hogy milyen ételekkel és alapanyagokkal találkozhattunk még a régi idők hagyományos paraszti konyháiban, arról interaktív, kötetlen beszélgetés keretében tanulhattunk, de bepillanthattunk a Bakonyi Ház etnobotanikai oktatókertjébe is.  

Az új kenyeret aztán dr. Takács István érseki általános helynök áldotta meg, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Takács Miklós ismertette a Magyarok Kenyere programot. Ennek keretében idén tizenegyedik alkalommal gyűjtöttek a Kárpát-medence minden területéről a gazdák által adományozott búzát, amivel a rászorulókat, főleg gyerekeket segítő szervezeteket támogatják.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A szőlőműveléssel ismerkedhettek a veszprémi gyerekek a német önkormányzat táborában
A Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat az immár hagyományosnak mondható nyári táborát, szám szerint a harmadikat augusztus 1. és 5. között rendezte meg.
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.