2021. október 24.
//
Salamon névnap

Minden a kenyér körül forgott a múzeumban

2021. augusztus 21. 12:44
Noha augusztus 20. elsősorban szakrális és nemzeti ünnep, van egy a népi hagyományokból eredő vonatkozása is: ezen a napon szokták megsütni az első, már az idei búza lisztjéből készült kenyeret.

Nem csoda hát, hogy a Laczkó Dezső Múzeumban az ünnep napján szinte minden a kenyér körül forgott. Zay Orsolya régész-történész a Kárpát-medence késő középkori és újkori kenyereiről tartott előadást, ahol az egyik legősibb étel, az élet szimbólumaként is számon tartott kenyér magyarországi múltjának egy szeletét tárta fel.

Mindeközben a múzeumkert és a Bakonyi Ház különböző szegleteiben a gyerekek maguk is kipróbálhatták a kenyérkészítés néhány hagyományos mozzanatát: kézi malommal maguk őrölhettek lisztet a búzából; a vállalkozó szelleműek pedig saját kezűleg formázott vekniket süthettek a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében. Addig sem kellett tétlenül várakozni, míg a tészta ropogósra pirult: egész délután lehetőség volt kenyérzsák készítésére is.

A kenyér fontos része a táplálkozásunknak, de önmagában persze  kevés. Hogy milyen ételekkel és alapanyagokkal találkozhattunk még a régi idők hagyományos paraszti konyháiban, arról interaktív, kötetlen beszélgetés keretében tanulhattunk, de bepillanthattunk a Bakonyi Ház etnobotanikai oktatókertjébe is.  

Az új kenyeret aztán dr. Takács István érseki általános helynök áldotta meg, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Takács Miklós ismertette a Magyarok Kenyere programot. Ennek keretében idén tizenegyedik alkalommal gyűjtöttek a Kárpát-medence minden területéről a gazdák által adományozott búzát, amivel a rászorulókat, főleg gyerekeket segítő szervezeteket támogatják.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
12 nap, ami megrengette a Szovjetuniót
12 nap, ami megrengette a Szovjetuniót
A kistelepüléseken is 1956. október 23-ra emlékeznek. Hajmáskéren Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a forradalom rövid 12 napja alatt megváltoztatta az egész nemzet és Európa szemléletét az idegen zsarnoki hatalmakkal szemben.