2022. május 23.
//
Dezső névnap

Húszmilliós kár a Bakonyi házban és a megyei kórházban

2008. május 20. 15:37
Veszprém Megyei Önkormányzat sajtóreferens
Leégett a Bakonyi ház tetőszerkezete, és a hőhatás következtében a kórház épületében is jelentős ká keletkezett a reggelre virradó éjszaka keletkezett tűzben. A legfrissebb becslések szerint az épületekben összesen 20 millió forint kár keletkezett - közölte Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, és Debreczenyi János polgármester.
 
A sajtót a polgármester, Zentai Lajos, a megyei tűzoltóság parancsnokhelyettese, V. dr. Fodor Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója tájékoztatta a helyszínen, illetve a Laczkó Dezső Múzeum aulájában. Lasztovicza Jenő parlamenti elfoglaltsága miatt telefonon beszélt a kórházban keletkezett kárról.Nem sokkal éjfél előtt keletkezett a tűz, a tűzoltóságot néhány perc múlva riasztották. Huszonegy tűzoltó éjfél után három perccel már a helyszínen dolgozott. Az épület tetejének kórház felőli része bedőlt. A födémet, a berendezési tárgyakat megmentették, a tartóelemeket a hajnali nagy esőzés miatt megerősítették. A város a kár felmérését megkezdte, a polgármester a hivatalban válságstábot hívott össze kora reggel. Jelenleg a rendbetétel és a helyreállítás folyik az épületben. A jövő heti közgyűlésen tárgyalnak a helyreállítás költségeiről. Az épületek természetesen biztosítottak voltak, a tervek szerint július végére az eredeti állapotukban hozzák rendbe őket. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják a szakemberek.
A Bakonyi ház a város tulajdona, és  a megyei önkormányzat egyik intézménye, a múzeum kezeli. A kisnemesi kúriára emlékeztető és a bakonyi hangulatot idéző ház 1935-ben épült, a veszprémi polgárok közadakozásából. Az épület állandó kiállítások kedvelt helyszíne. A múzeum dolgozói reggelre becsomagolva, biztos helyre tették az emléktárgyakat. A hőhatás miatt kár keletkezett a megyei kórház kazánházban, a konyhában, és megsérültek a nyílászárók is - tudtuk meg Lasztovicza Jenőtől.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.