Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Civil eszmecsere a közösségek újraindításáért

2021. augusztus 25. 4:00
Kerekasztal beszélgetést szervezett a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ veszprémi civil szervezetek részére kedden. Az egyeztetésen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára is.

Az egyeztetés előtt a helyettes államtitkár Ovádi Péter parlamenti képviselő társaságában foglalta össze a sajtónak a kormány által a civilek részére nyújtott támogatások rendszerét. Elmondta: 2018 óta megnégyszereződött az erre a célra szánt forrás mérete, a Nemzeti Együttműködési Alap akkori ötmilliárdos keretösszege mára tízmilliárdra nőtt, amihez az 5000 lakos alatti településeket célzó falusi civil alap ötmilliárdos, és az ennél nagyobb településeket célző városi civil alap 4,4 milliárdos keretei is hozzáadódnak. Ráadásul ezekben az újfajta pályázati rendszerekben, melyeknek kiírásain csak civil szervezetek igényelhetnek támogatást, olyan költségekre is elnyerhető támogatást, amik a NEA-ban nem szerepelnek, ilyen például a gépjármű vagy az ingatlanvásárlás.

Ovádi Péter elsősorban a kistelepüléseken működő civil szervezetek jelentőségére hívta fel a figyelmet, akik az adott község szívét-lelkét jelentik. Azzal, hogy nekik is elérhetővé váltak támogatások a központi költségvetésből, az adott települések önkormányzatait is tehermentesíthetik, hiszen például a civilek által szervezett falunapok, rendezvények vagy a szervezetek által ellátott közhasznú feladatok nem az önkormányzat kasszáját terhelik, az így megmaradó összeget más célokra fordíthatják a települések.

A veszprémi civil szervezetek számára rendezett fórumon a résztvevők többek között megoszthatták egymással az őszi terveiket, ötletek cseréltek gazdát azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy esetleges újabb járványügyi lezárás esetén működni és közösséget teremteni, de az Európa Kulturális Fővárosa programmal kapcsolatos feladatok és lehetőségek is szóba kerültek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.