2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

„Madáresküvőn” vettek részt a német nemzetiségi táborozók

2021. augusztus 30. 4:00
Második alkalommal rendezte meg nyári táborát augusztusban a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Őszre újabb programokat terveznek.


A tavalyi sikeren fellelkesedve ismét megrendezte nyári táborát a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat augusztus 2. és 6. között, illetve a Német Nemzetiségi Klub is tartott egyet augusztus 9. és 13. között a Davidikumban. A két táborban összesen mintegy negyven általános iskolás vett részt, elsősorban a Dózsa és a Botev iskolákból. 

A táborozók Barnagra, Nagyvázsonyba és Vöröstóra is ellátogattak (fotó: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat / Facebook)A táborozók Barnagra, Nagyvázsonyba és Vöröstóra is ellátogattak (fotó: Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat / Facebook)

A gyerekek három pedagógus és két egykori Lovassys, ma a felsőoktatásban német nemzetiségi szakon tanuló egyetemista vezetésével ismerkedhettek meg a német nemzetiség dalaival, táncaival és hagyományaival, de kirándulásokon is részt vehettek Barnagra, Vöröstóra és Nagyvázsonyba, ahol szintén a nemzetiséghez kötődő helyszíneket kerestek fel. 

A tábor foglalkozásainak vezérmotívumát egy német gyermekdal, a Vogelhochzeit / Madáresküvő adta. Ennek apropóján a pulai lakodalom rövidített változatát tanulták meg a résztvevő diákok,  és a zárónapon a meghívott családtagjaiknak elő is adták nagy sikerrel.  A tábor megvalósításához a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán hatszázezer forint támogatást nyert. 

A táborozók záró előadása (Fotó: Cziráki Bálint / Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat Facebook)A táborozók záró előadása (Fotó: Cziráki Bálint / Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat Facebook)

A tábor óta elmúlt hetek sem teltek tétlenül: a német nemzetiségi önkormányzat már az őszi programok előkészítésén, illetve hosszabb távú tervek összeállításán dolgozik. Októberben a Német Nemzetiségi Klubbal együttműködve német nemzetiségi gálát szerveznek majd, amivel az idén a lezárások miatt elmaradt Gizella-napi rendezvényt is bepótolni igyekszenek. Decemberre pedig Mikulás-játszóházat terveznek, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Ami a hosszabb távú elképzeléseket illeti: a Német Nemzetiségi Önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa programokba is bele kíván kapcsolódni, többek között szeretnének a városban egy német nemzetiségi tanösvényt létrehozni, valamint a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve egy német nemzetiségi szobát berendezni. Emellett szerveznek egy a város minden német nyelvvel kapcsolatos szegmensét megszólító nagyobb programot is, amelynek mottója: „Mutassunk meg minden, ami német Veszprémben!”.

Herenden adták át a Veszprém megyei németség díjait (fotó: Kovács Bálint / vehir)Herenden adták át a Veszprém megyei németség díjait (fotó: Kovács Bálint / vehir)

Az Európa Kulturális Fővárosa program rendezvényein egyébként éppen a napokban mutatkozhatott be a németség: augusztus 21-én Herenden Európa kicsinyben – „Unsere Wurzeln” címmel rendeztek német nemzetiségi napot, ahol a környékbeli települések hagyományőrző csoportjai mutatkozhattak be, de a program részeként német nyelvű szentmisét is celebráltak, valamint átadták a legfontosabb megyei díjakat. Az „Ehrenpreis” elismerést Timmer Jánosné és Schindler László, a „Jugendpreis” díjat Holczinger Szandra és Molnár Mariann vehették át több éves, a német nemzetiségért végzett munkájukért.

Söge