Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rendkívül változatos programokkal készülnek a Tánc Fesztiváljára

2021. augusztus 27. 22:54 // Forrás: TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál
Augusztus 31. és szeptember 5. között a különböző mozgáskultúrák kerülnek a középpontba Veszprémben. A Tánc Fesztiváljának programja talán még sohasem volt ennyire színes, mint idén.

Veszprém 1998 óta ad helyszínt a TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozónak. A fesztivált Krámer György és Vándorfi László hozta létre, melyet először a Petőfi Színház, majd 2001-től a Pannon Várszínház vezetőiként rendeztek meg a városban.

A fesztivál kezdetektől fogva képviselte az összművészeti jelleget, magához szólítva a kortárs táncművészethez kapcsolódó fotó-, film-, képző-, zeneművészet és az irodalom alkotásait. Az Európa Kulturális Főváros rang elnyeréséig a korlátozott anyagi források miatt kevés lehetőség nyílt a nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítéshez. Az elmúlt években, e tekintetben is fejlődés mutatkozik. 

2020 decemberétől a fesztivál új művészeti vezetője Horváth Csaba, aki táncos, koreográfus, színházrendezői, egyetemi oktatói tapasztalataival, sajátos művészi látásmódjával gazdagítja a fesztivál 23 éves múltját.

A fesztivál történetében először fény/videóinstallációt terveznek Lighthouse 360 néven a Light House művészeinek közreműködésével a Hangvilla Kamaratermében Sztojánovits Andrea művészeti vezetésével. Ez a kezdeményezés erősíteni kívánja Veszprém és Debrecen kulturális kapcsolatát, melyhez a fesztivál, mint az Európa Kulturális Főváros projekt meghatározó része, a Pannon Várszínház, mint az EKF kiemelt partnerintézménye jelentősen hozzájárulhat.

Együttműködés oktatási intézményekkel

A fesztivál célja, hogy a magaskultúra és a táncművészet szélesebb körben is elérhető legyen. A szervezők rendkívül fontosnak tartják ezek megismertetését a fiatalabb korosztállyal, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF régió általános és középiskoláinak diákjaival, valamint a Pannon Egyetem hallgatóival. Az idén újdonságnak számító Családi Nap arra hivatott, hogy egyszerre több generáció találkozzon és töltsön el együtt egy olyan napot, ahol a játék, a cirkuszművészet, a tánc és a zene központi helyet foglal el. A régió általános iskoláinak, illetve a szociálisan és mentálisan hátrányos helyzetű veszprémi polgároknak segítenek abban, hogy közelebb kerülhessenek ezekhez a programokhoz. Továbbra is szeretnék követni azt a Veszprém-Balaton 2023 EKF által is képviselt alapelvet, miszerint a térségben és Veszprémben működő intézmények között létrejöjjön egy párbeszéd és egy olyan összefogás, ahol központi helyet kapnak mindazon értékek, melyek alapjául szolgálnak ennek a kitüntetett figyelemmel kísért programsorozatnak.

Együttműködés intézményekkel és helyi fesztiválokkal

Céljuk, hogy a Veszprémben megrendezésre kerülő fesztiválok ne izoláltan működjenek, hanem egyfajta staféta szerepet felvállalva, egymásra épüljenek stílustól, műfajtól függetlenül. A Tánc Fesztiválja kialakította szoros együttműködését az Auer Fesztivállal is. Ez a reményeik szerint hosszú távú fúzió a Bartók és Ady bemutatóban valósult meg, mely a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis közreműködésével nyújtott kivételes élményt a nézőknek. Táncfesztivál összművészeti jellegét erősíti, hogy a kortárs tánc mellett helyet kap a fény- és a filmművészet is. Követve hagyományokat, ezzel is kapcsolódva a Magyar Mozgókép Fesztiválhoz. Tánctalálkozón idén két film kerül vetítésre a Nemzeti Filmintézet jóvoltából. A magyar film születése – A táncz (1901) című animációs film, illetve Jancsó Miklósra, mint a fesztivál több éven keresztüli zsűri elnökére emlékezünk a Szerelmem, Electra című alkotással.

A fesztiválok közötti összefogás több szinten valósulhat meg, erre példa a Veszprémi Utcazene Fesztivállal közös kommunikációs együttműködésük, melyet a jövőben terveznek tovább bővíteni.

Együttműködés helyi cégekkel

Egyre több cégvezető tartja fontosnak a kultúra szerepét és közösségteremtő erejét, ezért célul tűzi ki, hogy ő maga is szerepet vállaljon a minőségi kultúra közvetítésében. Ennek eredménye, hogy különböző támogatási formák teszik lehetővé fesztivál megújulását évről-évre és, hogy szintet lépve olyan hazai és nemzetközi produkciókat hozzon el a régió közönségének, mely hiánypótló vagy szinte elérhetetlen.

Játékos edukáció

A Tánc Fesztiválján fontosnak tartják az edukáció játékos formáját. Augusztus 23-30. között ÉLJ! – Értem, Látom, Jelzem címmel közös játékra hívják nézőiket. A színészek gesztusnyelv alapú, szituációs gyakorlatokra épülő foglalkozásokat tartanak Veszprémben, a Rákóczi u. 5. szám alatti udvarban található Pannon és . (’Pannon és Pont’) irodánál, mely a fiatalabb korosztálytól a szépkorúakig kívánja megszólítani közönségét. Az eddigi visszajelzések alapján a foglalkozások sikerének titka az, hogy a drámapedagógiai elemekkel és közös játékkal színesített workshopsorozat hiánypótló program és felszabadító kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak. Éppen ezért ősztől oktatási intézményekbe és nyugdíjasklubokba készülnek elvinni az ÉLJ! foglalkozás sorozatot.

Nemzetközi kapcsolatépítés és együttműködés

A Tánc Fesztiválja több szinten is szereplő a Veszprém-Balaton 2023 EKF programnak, számos kulturális pályázatban vesznek részt, melyek közül egyik, az Elefsina (Görögország) városával közös projekt. Jövőre szeretnének visszatérni az eredeti műsortervhez, lehetőség szerint a májusi fesztivál időponthoz

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.