2021. december 9.
//
Natália névnap

Megújult iskolában kezdődött a tanév Csetényben

Az intézményt egy év alatt újították fel, az új tanévet pedig már itt nyitották meg kedd délután.

A Veszprémi Tankerületi Központ sikerrel pályázott az EFOP-4.1.2-17-2017-00059 azonosítószámú, a „Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése" megnevezésű projekt megvalósítására. A 822.522.151 Ft támogatásban részesített projekt Európai Uniós forrásból a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A 100%-os támogatási intenzitású projekthez Magyarország Kormánya további 122.447.203 Ft támogatást biztosított.

Két új tantermet és egy tornatermet is építettek. Az intézményben többek között természettudományos, művészeti és informatikai és nyelvi szaktantermet, a földszinten korszerű könyvtárat létesítettek, szintenként új közösségi tereket alakítottak ki.  A teljes fűtéskorszerűsítés mellett, a víz-, csatorna- és elektromos hálózatot is modernizálták. Megújították az iskola informatikai rendszerét, minden szak- és osztályterembe új szemléltető-, informatikai- és az oktatást segítő eszközöket vásároltak. Befejezték a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét, a felújított tetőn napelemes rendszert helyeztek el.

Az épületbe először a keddi tanévnyitón léphettek be a diákok. A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő elevenítette fel a felújítás küzdelmes történetét. Mint mondta, hosszú út vezetett odáig, hogy megvalósulhasson a csetényiek régi álma – ráadásul nem is az első, hiszen az elmúlt tíz évben renoválták a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt és a kastélyt is. Ezek az eredmények a polgármester és a csetényiek munkájának és a kormány támogatásának az eredményei, olyan közös sikerek, amikre minden érintett büszke lehet.

Az elmúlt tíz év eredményeiről beszélt Nagy Attila polgármester is, aki emlékeztetett: 2010-ben, polgármesteri programjának összeállításakor a teendők között kiemelt helyen szerepelt egy tornaterem megépítése, ami mostanra válhatott valóra. A polgármester rámutatott: a települések jövője a fiatalokon múlik, az ő igényeiket kell kielégíteni, olyan szolgáltatásokat kell a településen létrehozni, amik maradásra ösztönzik a családalapításon gondolkozó, új otthonukat kereső fiatalokat.

Csetényben erre törekszenek, az iskola átadása után pedig hamarosan nekilátnak a Szápárral közösen fenntartott bölcsőde átépítésének is, így a településen a bölcsődétől az óvodán át az általános iskoláig a teljes oktatás-nevelés korszerű körülmények között működhet. Nagy Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták az iskola felújítását, de különösen azoknak a helyi vállalkozóknak, magánembereknek, szülőknek, akik munkájukkal segítették azt, hogy szeptember elsején rendben megkezdődhessen a tanév a régi-új intézményben.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese megjegyezte: az iskola – mégha csak téglából, betonból, üvegből is áll, a jövőt képviseli. Jelenleg az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafelújítási és -építési programja zajlik az országban, ami 800, a tankerületekhez tartozó intézményt érint. Az elnökhelyettes szerint a szép falak jelentik a pedagógiai munka alapját, de bármennyire fontos is az, hogy milyen körülmények között tanulnak a gyerekek, fontosabb az a szellemiség példamutatás, amit az iskola lelkei, a pedagógusok tanúsítanak.

Söge

További cikkek

A kórháznak segít a Lions Club
A kórháznak segít a Lions Club
Számítógépekkel támogatja a Csolnoky Ferenc Kórház működését a Veszprém Lions Club.
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Vidéki élet inspirálta kerámiák Tótvázsonyból
Bár többször akadtak kitérők életében, valahogy mindig az agyaghoz tért vissza. Réthy Orsi tíz év londoni kitérő után költözött családjával Tótvázsonyba, ahol jelenleg is alkot – és szívja magába az inspirációt.
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet
Veszprém város és több intézmény is csatlakozott az Állatvédelmi Kódexhez, a megállapodást szerda délelőtt írták alá az állatkertben.