Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon

2021. szeptember 2. 4:00
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.

A kormány támogatásának köszönhetően 2020 és 2021 között 108 millió forintból valósultak meg beruházások és fejlesztések Szentgálon. A támogatások egy része a Belügyminisztérium (20 millió forint), míg nagyobbik hányada a speciálisan a falvak igényeire reagáló Magyar Falu Programon keresztül érkezett a Veszprém megyei községbe.

A több mint 2700 fős Szentgál tavaly az önkormányzati tulajdonú szolgálati lakást, illetve a könyvtár épületét újította fel. Idén az óvoda, valamint az orvosi rendelő, a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületgépészete, valamint a Jókai utca (itt hidat is építettek) és a Dózsa utca újult meg. A település eddig összesen 166 millió forintból valósított meg beruházásokat a Magyar Falu Programnak köszönhetően.

Weisz Elvira polgármester a szerda délutáni projektátadókon a sajtónak nyilatkozva kiemelte, az elmúlt másfél évben rengeteget tudtak fejlődni a támogatások segítségével, hisz Szentgál ezeket önerőből nem tudta volna megvalósítani. Elmondása szerint a helyiek is úgy látják, a település egy lendületes úton indult el.

A térség parlamenti képviselője, Ovádi Péter szerint igaz, hogy a koronavírus miatt volt egy másfél éves lelassult időszak, de ahogy Szentgál példája is mutatja, voltak olyan települések, amelyek ebben az időszakban is tudtak fejleszteni és kidolgozott, konkrét tervek mentén haladni.

Weisz Elvira és Ovádi Péter 2021. szeptember 1-én Szentgálon.Weisz Elvira és Ovádi Péter 2021. szeptember 1-én Szentgálon.

A most átadott beruházásokkal kapcsolatban azt mondta, látszik, hogy a Magyar Falu Program egy sokrétű pályázat, amely a valós igényekre reagál. – A kormány erőforrásként tekint a vidékre, ezért ha jó pályázatok születnek, az állam 100 százalék intenzitással támogatja ezeket.

Ovádi beszélt arról is, hogy a program frissnek mondható, hisz 2019-ben indult, ám sikeressége miatt a kormány évről-évre nagyobb keretösszegeket határoz meg és bővíti a pályazati lehetőségeket. A kormány a következő fejlesztési ciklusban országosan 250 milliárd forint elköltését tervezi a Magyar Falu Programban.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.