Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Októberben fontos pályázati lehetőség nyílik meg a civileknek

2021. szeptember 7. 17:01
Civil szervezeteknek szervezett információs napot a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ kedden.

A rendezvényen Porga Gyula polgármester köszöntötte a civil szervezetek megjelent képviselőit. A polgármester elmondta: az önkormányzatok és a kormány is azon dolgozik, hogy a civil szervezeteket erősítse, hiszen ők az erős közösségek alapjai. Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programban is számítanak a civilek aktív részvételére – a városi szervezetek mellett a térségbelieket is igyekeznek megszólítani a programmal. Hozzátette: a 2023-as év sok kihívást tartogat, és ahhoz, hogy az egyesületek felkészülten tudjanak részt venni a feladatokban, fontos, hogy elérhetők legyenek számukra a biztonságos működésüket, a stabil alapot megteremtő pályázatok. 

Az önkéntesség eszményét méltatta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke,  aki rámutatott: a járvány miatt a társadalomnak még nagyobb szükség van az önkéntesekre, mint valaha. Éppen ezért örömteli, hogy egyre divatosabbá válik az önkéntesség, az adatok szerint ma már a magyar felnőtt lakosság csaknem harmada fordít időt arra, hogy önzetlenül segítse közösségét.

A civil szervezetek számára elérhető pályázati lehetőségekről Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár számolt be. Elmondta: a Nemzeti Együttműködési Alapban idén 9,3 milliárd forint forrás állt rendelkezésre. Veszprém megyéből 489 pályázatot nyújtottak be, ebből 377 nyert el összesen 290 millió forintos támogatást, ami az országos átlagnál jobb arány. Az összesen ötmilliárdos falusi civil keretből megyénkben 100 nyertes pályázó 276 millió forintot kapott, míg a szintén ötmilliárdos városi alapból 44 pályázó összesen 209 millió forinthoz jutott hozzá. 

Szalay-Bobrovniczky felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy október 4-én írják ki a Nemzeti Együttműködési Alap 2022-es évre vonatkozó pályázatait, amikre nagyjából egy hónapig lehet majd jelentkezni. Ebben az ideinél jóval nagyobb keret áll majd rendelkezésre, a többletet a személyi jövedelemadó bevallásakor a magánszemélyek által fel nem ajánlott 1 százalékok jelentik, melyek összesen 1,5 milliárd forintot tesznek ki (összehasonlításképp: a felajánlott 1 százalékok révén nagyságrendileg 10 milliárd forint jut célzottan a civil szervezetekhez). 

A helyettes államtitkár arra bíztatta a civileket, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel és bátran pályázzanak rendezvényekre is, a kormány ugyanis az oltási programra helyezi a hangsúlyt a járvány elleni védekezésben, és nem tervez komolyabb lezárásokat, amik a programok megvalósulását akadályozná. 

A nap további részében dr. Kecskés Péter a Nemzeti Együttműködési Alap 2021. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap 2020. évi pályázatainak tapasztalatairól számolt be, dr. Kisida Tamás a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának civil területet érintő szakmai programjairól, eseményeiről beszélt, míg Furka Ágnes a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap és a Városi Civil Alap 2021. évi, illetve a NEA 2022. évi összevont és egyszerűsített pályázatairól tájékoztatott.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.