Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém első világháborús veszteségeiről született könyv

2021. szeptember 8. 22:07
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában szerda délután mutatták be Összetört emlékezet című, Veszprém első világháborús veszteségeiről szóló könyvet, mely a levéltári források tükrében íródott.

Elsőként Boross István főlevéltáros köszöntötte a könyvbemutató résztvevőit, és elmondta, bár a járvány miatt pontosan egy évvel ezelőtt volt lehetőség eseményt tartani, a munka mégsem állt meg, ennek eredménye az Összetört emlékezet is.

Az ünnepi beszédet Porga Gyula polgármester, a Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke mondta, aki a bizottság múltjának történetével, és céljával kezdte. Mint elmondta, a városi önkormányzat még 2013-ban hozta létre az emlékbizottságot, amelynek a város kulturális intézményei, valamint a civil szervezetek is részesévé váltak, sőt, a honvédség is képviselteti magát.

Ahogy fogalmazott, egy olyan programsorozat összeállítása volt a cél, amely emléket állít a száz éve történt eseményeknek, hiszen fontos, hogy a ma emberével is megismertessük, hogy pontosan mi zajlott a háború időszakában. A harci események mellett pedig az sem maradhat leplezetlenül, hogy mi történt a hátországban, mit csináltak és milyen körülmények között éltek.

Porga Gyula, beszéde után tiszteletpéldánnyal jutalmazta azokat, akik a könyv hiteles elkészítése érdekében emléktárgyakat adtak a Levéltár részére. Ahogy a polgármester fogalmazott, azokon a tárgyakon keresztül, amelyek a fiókban porosodnak, vagy régi utazótáskákban, szintén közelebb lehet hozni a szóban forgó korszakot. Mint elmondta, az első világháborús kiállítások is fontosak, de annál még jobban, hogy a korszakról dokumentáció is szülessen, pláne akkor, ha ilyen szakmai közösség „vállalja”.

A könyvet Karika Tímea szerkesztette, aki 1992 óta dolgozik a Levéltárban, akkor még az ügyfélszolgálati ügyekkel foglalkozott, majd megragadta érdeklődését az első világháborús hadigondozási iratanyag. Saját őseinek eseteivel foglalkozva látta, milyen gazdag forrásanyag van, gondolta, másokkal is érdemes lenne mindezt megosztani.

A könyvet részletesen Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nagy Háború blog szerkesztője, az MNL Országos Levéltár főosztályvezetője mutatta be. A könyv két nagy részből, egy törzsanyagból, és egy függelékből áll. Előbbi például az első világháború hősi halottak és hadirokkantak életrajzát mutatja be, méghozzá Veszprém, Gyulafirátót, és Kádárta térségéből.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.