2022. május 25.
//
Orbán névnap

Varga: Számoljanak el a reformra költött pénzekkel! / Milliárdos összeg ment el értelmetlenül

2008. május 20. 16:20
mno.hu
Az egészségügyi miniszter és a kormány haladéktalanul számoljon el azzal, hogy mennyit költöttek a teljesen felesleges és értelmetlen egészségbiztosítási privatizációra – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz elnökségi ülését követően.
Az Országgyűlés hétfőn kezdte el annak a kormány által benyújtott törvényjavaslatnak a tárgyalását, amely hatályon kívül helyezi az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Varga Mihály az egészségbiztosítási törvény kapcsán hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormány egyik legfontosabb döntését buktatta meg az emberek, az orvosok, az érdekképviseletek és a Fidesz összefogása. Erre már nem első alkalommal kerül sor, hiszen az egészségügyi törvény visszavonása mellett a közös összefogás eredménye a szociális népszavazás megnyerése, és a háziorvosoknak járó pénz visszafizetése – tette hozzá.

A párt alelnöke a fidesz.hu tudósítása szerint elmondta: a Fidesz a törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése óta – az orvosokkal és a betegszervezetekkel egyetértésben – következetesen azon az állásponton volt, hogy a törvény rossz, a visszavonása pedig elkerülhetetlen. A kormány kétszer erőltette át az egészségbiztosítási törvényt a parlamentben, szocialista és szabad demokrata képviselők pedig egymást túllicitálva dicsérték a törvényt a nyilvánosság előtt – idézte fel a közelmúlt eseményeit a képviselő.

Varga szerint azokkal a költségekkel és azokkal a károkkal el kell számolnia a kormánynak, amibe eddig az egészségpénztári törvény került. A Fidesz ezért felszólítja az egészségügyi minisztert és a kormányt, hogy haladéktalanul számoljon el: mennyit költöttek az adófizetők pénzéből a teljesen felesleges és értelmetlen egészségbiztosítási privatizációra.

Kidobták az ablakon a másfél milliárdot

A polgári kormány pénzügyminisztere felsorolta az eddigi nyilvános tételeket, amelyet már nem tud a kormány eltitkolni. A 22 regionális pénztár létrehozása 440 millió forint volt a kormány beszámolója szerint, a 2010-ig, határozott időre szóló vezérigazgatói fizetések kapcsán 500 milliós forintos kiadás várható, 403 millió forintba került a törvény kommunikációs kampánya és 130 millióba az egyéb hirdetésszervezés. A volt holland egészségügyi miniszter 2,5 millió forintért adott tanácsokat arról az egészségügyi rendszerről, amely most készül összeomlani – sorolta a politikus. Varga felhívta a figyelmet: eddig közel másfél milliárd forintot költött el a Gyurcsány-kormány az egészségbiztosítás sikertelen privatizációjára.

A fideszes politikus hangsúlyozta: ez még nem a teljes összeg, ugyanis nem tudjuk, hogy mennyit költöttek tanulmányok megrendelésére, külföldi tanulmányutakra, ezért is várja el a Fidesz azt, hogy az egészségügyi miniszter elszámoljon a teljes költséggel.

Beke G. László

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.