2023. március 30.
//
Zalán névnap

Az írót és az olvasót is gyógyító mesék

Jóvátételi program keretében írtak és illusztráltak mesekönyvet a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai.

A jóvátételi program nem ismeretlen a veszprémi börtön lakói számára: az elmúlt évek során számtalan közterület, városi és egyházi intézmény szépítésén, megújításán működtek közre. A program fő üzenete, hogy a fogvatartottak megbánásuk jeleként igyekeznek kárpótolni a közösséget, jóvá tenni a társadalom ellen elkövetett bűnüket. 

Különösen szép példája ennek a mostani projekt, hiszen a fogvatartottak a Bárka Alapítvány fogyatékkal élő ellátottjai részére állítottak össze egy mesekönyvet Lélekmesék címmel. A kötetben 24 mese szerepel 22 szerző tollából, az illusztrációkat 39 rajzoló készítette. 

A mesekönyv születésének körülményeiről Jády Ágota Luca EFOP-tanácsadó árult el részleteket pénteken, az intézetben megrendezett sajtónyilvános ünnepségen, ahol az elkészült kötetet átadták a Bárka Alapítvány képviselőinek. A tanácsadó elmondta: az ötlet a fogvatartottakkal folytatott beszélgetések során körvonalazódott, hiszen közülük sokan írnak, történeteikben, meséikben fogalmazzák meg érzéseiket, gondolataikat, fájdalmaikat – a mesék nemcsak az olvasónak, hanem az írónak is terápiát jelenthetnek. 

A Bárka Alapítvány keresztény szellemiségű lakóotthonában tizenkét sérült felnőttnek ad otthont, emellett műhelyükben nappali ellátást és fejlesztő foglalkozást biztosítanak fogyatékkal és autizmussal élők számára. 

Schöngrundtner Tamás
Simon Dani

További cikkek

Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont csütörtökön.
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.