2021. szeptember 21.
//
Máté névnap

Az írót és az olvasót is gyógyító mesék

Jóvátételi program keretében írtak és illusztráltak mesekönyvet a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai.

A jóvátételi program nem ismeretlen a veszprémi börtön lakói számára: az elmúlt évek során számtalan közterület, városi és egyházi intézmény szépítésén, megújításán működtek közre. A program fő üzenete, hogy a fogvatartottak megbánásuk jeleként igyekeznek kárpótolni a közösséget, jóvá tenni a társadalom ellen elkövetett bűnüket. 

Különösen szép példája ennek a mostani projekt, hiszen a fogvatartottak a Bárka Alapítvány fogyatékkal élő ellátottjai részére állítottak össze egy mesekönyvet Lélekmesék címmel. A kötetben 24 mese szerepel 22 szerző tollából, az illusztrációkat 39 rajzoló készítette. 

A mesekönyv születésének körülményeiről Jády Ágota Luca EFOP-tanácsadó árult el részleteket pénteken, az intézetben megrendezett sajtónyilvános ünnepségen, ahol az elkészült kötetet átadták a Bárka Alapítvány képviselőinek. A tanácsadó elmondta: az ötlet a fogvatartottakkal folytatott beszélgetések során körvonalazódott, hiszen közülük sokan írnak, történeteikben, meséikben fogalmazzák meg érzéseiket, gondolataikat, fájdalmaikat – a mesék nemcsak az olvasónak, hanem az írónak is terápiát jelenthetnek. 

A Bárka Alapítvány keresztény szellemiségű lakóotthonában tizenkét sérült felnőttnek ad otthont, emellett műhelyükben nappali ellátást és fejlesztő foglalkozást biztosítanak fogyatékkal és autizmussal élők számára. 

Söge
Simon Dani