2021. október 20.
//
Vendel névnap

Településük büszkeségére emlékeztek Vilonyán

Pap Gábor, szabadságharcos, református püspök, országgyűlési képviselő, A 19. században élt humanista Vilonyán született, a kis településről indulva pedig fordulatos és példaértékű életet élt. Rá emlékeztek meg vasárnap délután szülőfalujában.

Pap Gábor 1827-ben született Vilonyán, református vallásos családba, élete során pedig megjárta az 1848-49-es szabadságharc harcmezeit, a forradalom leverése után a börtönöket, majd lelkészi pályára lépett, miközben egy ideig országgyűlési képviselő is volt. Élete során nagy figyelmet fordított a kultúra ápolására, a feljegyzések és különböző történetek szerint pedig mindig egy becsületes, egyenes ember volt.

Róla emlékeztek meg vasárnap Vilonyán a református templomban, ahol a helyi népdalkör is közreműködött az istentiszteleten.

Az eseményen Fésüs Sándor polgármster köszöntötte a faluból megjelenteket, aki úgy fogalmazott, kötelességüknek is érzik, hogy emlékezzenek az oylan nagy elődökre, mint amilyen Pap Gábor is volt. Az istentiszteleten Bikádi László lelkész mondott beszédet, aki felidézte, hogy annak idején Pap Gábor sem készült a lelkészi pályára, de amikor a sors úgy hozta, hogy ezt a hivatást kellett végeznie, a legtökéletesebb módon csinálta, ami ma is nagy tiszteletet érdemel.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki Pap Gábort igazi példaképnek nevezte. Mint fogalmazott: "...aki példakép, annak nem elég egy példaértékű cselekedetet véghezvinnie az életben. Becsülhetjük a tettéért, tisztelhetjük az ereje miatt, de ahhoz, hogy valaki példaképpé váljon, az egész életét aszerint kell élnie, egészen haláláig."

Hozzátette: "Vilonyán ritka szerencsések, mert van egy olyan példaképük, akinek az életét bármikor fel lehet idézni, ha nem vagyunk biztosak a helyes döntésben. Márpedig nagy szükség van manapság az ilyen emberekre, amikor sok oldalról próbálnak megosztani minket, eltántorítani addig szilárdnak hitt értékrendünktől."

Az ünnepségén végén a jelenlévők megkoszorúzták az egykori református püspök emléktábláját a temlom mellett.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Tankerület több intézményével az Insedo Kft. és az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft.
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Négynapos programsorozatot rendezett a hétvégén a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub.
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Ovádi Péter, miniszteri biztos szerint reális cél, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon állatvédelem területén.
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Az önkormányzat, a VKSZ Zrt. és az Európa Kulturális Főváros 2023 program együttműködésével újul meg a város egyik legnépszerűbb játszótere a Veszprémvölgyben. Decemberre nem csak a meglévő játékokat újítják fel, hanem vadonatúj elemek is érkeznek a parkba.