2021. december 8.
//
Mária névnap

Új értelmiségi kör alakult az Utasban

Kulturális rendezvényekkel, szervezett eseményekkel, beszélgetésekkel készül az újonnan megalakuló Komjáthy-kör, mely a Veszprémi Kulturális Egylet égisze alatt működne. Az ötletgazda Pethő Imre megkeresésünkre beszámolt a részletekről, emellett megszólaltattuk a kör másik két alapítóját is, Hajas Bálintot, portálunk főszerkesztőjét, valamint Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát.

Számos kulturális kör működik Veszprém térségében, kíváncsiak voltunk tehát, vajon miben más a szóban forgó projekt. Mitől tud több lenni, más lenni? Pethő Imre, a Veszprémi Kulturális Egylet terveiről így fogalmazott:  "A Veszprémi Kulturális Egylet egy laza, kötetlen formájú civil társulás, amely nyitott az együttműködésre más értéket létrehozó szervezettel, magánszeméllyel egyaránt. Egy sokrétű szervezet, hiszen kulturális szervező, ötletgyár, szellemi műhely, kommunikációs felület és megnyilvánulás egyben."

"Sokrétű és izgalmas, mint a környezete. Veszprém, a Bakony, a Balaton egy csodás táj, szellemi és teremtő energiáinak köszönhetően hihetetlen mennyiségű kulturális project jön itt létre, rengeteg alkotó ember talál itt otthonra. Őket szeretnénk bemutatni. De nemcsak a reflektorfényben élő szervezeteket, rendezvényeket, alkotókat, hanem a hasonlóan értékes, kevésbé ismert szerepelőket, kulturális attrakciókat is."

"Mint egy jó újságot, úgy szeretnénk összerakni az Egylet programját. Olyan megnyilvánulásokra törekszünk, amiről szívesen olvasnánk, amiről szívesen hallanánk. A rendezvény felépítésében is érződni fog ez a tudatos kommunikáció. Több részből fognak állni, jól megszerkesztett, izgalmas estek várnak az érdeklődőkre."

Hogy mit is jelent ez pontosan? A három alapító – Pethő Imre, Hajas Bálint, Molnár Sándor – három különböző világból, három teljesen más megközelítésből rendez majd színes eseményeket, méghozzá olyan tematikával, szervezettséggel, átgondoltsággal, mintha újságot szerkesztenének. Fontos, hogy minél szélesebb kört sikerüljön megszólítani, így a sportos témáktól kezdve az irodalmon át, a zene és a közélet is helyet kapna.

"Minket nem kötnek a cégek, kulturális intézmények marketing elvárásai. Mi nem a bevételre, a támogatók elvárásaira figyelünk, hanem magára az alkotóra, a programra. Az értékre, az alkotásra. Nagyon szervezetten dolgozunk, pedig nem ez a fő munkahelyünk. Alapos előkészítésre, tudatos kommunikációra, és mély elemzésekre törekszünk minden egyes attrakciónk kapcsán. Nyitottak vagyunk, szívesen tanulunk másoktól, örömmel dolgozunk bárkivel, akivel értékközöséget tudunk vállalni. Az Utasban működő Bakelit Klubbal, Hamvas Körrel és az IttMOst Körrel állunk jelenleg kapcsolatban. De szívesen várunk bárkit."

Hajas Bálint, portálunk főszerkesztője a Komjáthy-kör kapcsán így nyilatkozott: „Ez egy közös értékrendet képviselő veszprémi értelmiségi kör, egy igazodási pont, ahol az eszmecserének, a kulturált vitáknak van helye. Az elnevezés Komjáthy László egykori veszprémi polgármestertől jön, aki a legtovább regnáló városvezető volt, és a legnagyobb történelmi események alatt is stabilan helyt állt. Ő volt az első, aki felismerte azt, ami mentén ma az EKF2023 halad, vagyis, hogy Veszprém a Balaton térségével összefogva tud igazán sikeres lenni; mintha előre látott volna száz évet. A Komjáthy-kör hasonlóan konzervatív értékeket képvisel, mint az egykori polgármester, de az ajtó nyitva áll mindenki számára. Az alapötlet lényegében onnan is ered, hogy kevésnek gondolom, hogy az ember elmegy a színházba, majd a kötelező taps után hazamegy… Mennyivel jobb, ha a kulturális események után egy olyan társaságban fogalmazhatod meg a véleményedet, ahol értő fülekre, fogékony közegre találsz.”

Molnár Sándor, Pethő Imre, Hajas BálintMolnár Sándor, Pethő Imre, Hajas Bálint

A Komjáthy-kör eseményeinek helyet adó Utas és Holdvilág Antikvárium – ahogy azt Molnár Sándortól megtudtuk – fejlődni fog, vagyis ahhoz, hogy a hely továbbra is találkozási pont legyen, még barátságosabbá teszik azt. Sándor elmondta: „A Komjáthy-körnek otthont adó Antikvárium hamarosan egy kisebb – jól kialakított – társalgóval bővül. A kör megbeszélései is itt zajlanak, fontos, hogy mindenről hárman hozunk döntést, hogy ne legyen surlódás, sértettség. A kör célja nem árokásás, hanem a vélemények közelítése, hiszen minden oldalon vannak értékek, ezeket igyekszünk felmutatni.”

Az alakuló ülést hétfő este tartották az Utas és Holdvilág Antikváriumban több veszprémi, a kulturális és közéleti életben aktívan tevékenykedő személy társaságában. A formájában kötetlen, mégis ünnepi hangulatú eseményen az alapítók mellett felszólalt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki mint meghívott vendég vett részt az alakulón. Ő köszöntőjében üdvözölte az új kulturális kör megalapítását valamint méltatta azokat az eszméket, amelyeket az egykori városvezető is vallott.

Komjáthyról és az ő szellemiségéről Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója tartott rövid előadást, aki szintén csatlakozott a körhöz, Veszprém század eleji életéről és a történelmi időkről pedig Sebő József, középiskolai tanár beszélt, aki több egykori veszprémi kiválósággal egyetemben Komjáthy élettörténetét is részletesen ismeri.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.