2022. december 2.
//
Melinda névnap

Új értelmiségi kör alakult az Utasban

Kulturális rendezvényekkel, szervezett eseményekkel, beszélgetésekkel készül az újonnan megalakuló Komjáthy-kör, mely a Veszprémi Kulturális Egylet égisze alatt működne. Az ötletgazda Pethő Imre megkeresésünkre beszámolt a részletekről, emellett megszólaltattuk a kör másik két alapítóját is, Hajas Bálintot, portálunk főszerkesztőjét, valamint Molnár Sándort, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosát.

Számos kulturális kör működik Veszprém térségében, kíváncsiak voltunk tehát, vajon miben más a szóban forgó projekt. Mitől tud több lenni, más lenni? Pethő Imre, a Veszprémi Kulturális Egylet terveiről így fogalmazott:  "A Veszprémi Kulturális Egylet egy laza, kötetlen formájú civil társulás, amely nyitott az együttműködésre más értéket létrehozó szervezettel, magánszeméllyel egyaránt. Egy sokrétű szervezet, hiszen kulturális szervező, ötletgyár, szellemi műhely, kommunikációs felület és megnyilvánulás egyben."

"Sokrétű és izgalmas, mint a környezete. Veszprém, a Bakony, a Balaton egy csodás táj, szellemi és teremtő energiáinak köszönhetően hihetetlen mennyiségű kulturális project jön itt létre, rengeteg alkotó ember talál itt otthonra. Őket szeretnénk bemutatni. De nemcsak a reflektorfényben élő szervezeteket, rendezvényeket, alkotókat, hanem a hasonlóan értékes, kevésbé ismert szerepelőket, kulturális attrakciókat is."

"Mint egy jó újságot, úgy szeretnénk összerakni az Egylet programját. Olyan megnyilvánulásokra törekszünk, amiről szívesen olvasnánk, amiről szívesen hallanánk. A rendezvény felépítésében is érződni fog ez a tudatos kommunikáció. Több részből fognak állni, jól megszerkesztett, izgalmas estek várnak az érdeklődőkre."

Hogy mit is jelent ez pontosan? A három alapító – Pethő Imre, Hajas Bálint, Molnár Sándor – három különböző világból, három teljesen más megközelítésből rendez majd színes eseményeket, méghozzá olyan tematikával, szervezettséggel, átgondoltsággal, mintha újságot szerkesztenének. Fontos, hogy minél szélesebb kört sikerüljön megszólítani, így a sportos témáktól kezdve az irodalmon át, a zene és a közélet is helyet kapna.

"Minket nem kötnek a cégek, kulturális intézmények marketing elvárásai. Mi nem a bevételre, a támogatók elvárásaira figyelünk, hanem magára az alkotóra, a programra. Az értékre, az alkotásra. Nagyon szervezetten dolgozunk, pedig nem ez a fő munkahelyünk. Alapos előkészítésre, tudatos kommunikációra, és mély elemzésekre törekszünk minden egyes attrakciónk kapcsán. Nyitottak vagyunk, szívesen tanulunk másoktól, örömmel dolgozunk bárkivel, akivel értékközöséget tudunk vállalni. Az Utasban működő Bakelit Klubbal, Hamvas Körrel és az IttMOst Körrel állunk jelenleg kapcsolatban. De szívesen várunk bárkit."

Hajas Bálint, portálunk főszerkesztője a Komjáthy-kör kapcsán így nyilatkozott: „Ez egy közös értékrendet képviselő veszprémi értelmiségi kör, egy igazodási pont, ahol az eszmecserének, a kulturált vitáknak van helye. Az elnevezés Komjáthy László egykori veszprémi polgármestertől jön, aki a legtovább regnáló városvezető volt, és a legnagyobb történelmi események alatt is stabilan helyt állt. Ő volt az első, aki felismerte azt, ami mentén ma az EKF2023 halad, vagyis, hogy Veszprém a Balaton térségével összefogva tud igazán sikeres lenni; mintha előre látott volna száz évet. A Komjáthy-kör hasonlóan konzervatív értékeket képvisel, mint az egykori polgármester, de az ajtó nyitva áll mindenki számára. Az alapötlet lényegében onnan is ered, hogy kevésnek gondolom, hogy az ember elmegy a színházba, majd a kötelező taps után hazamegy… Mennyivel jobb, ha a kulturális események után egy olyan társaságban fogalmazhatod meg a véleményedet, ahol értő fülekre, fogékony közegre találsz.”

Molnár Sándor, Pethő Imre, Hajas BálintMolnár Sándor, Pethő Imre, Hajas Bálint

A Komjáthy-kör eseményeinek helyet adó Utas és Holdvilág Antikvárium – ahogy azt Molnár Sándortól megtudtuk – fejlődni fog, vagyis ahhoz, hogy a hely továbbra is találkozási pont legyen, még barátságosabbá teszik azt. Sándor elmondta: „A Komjáthy-körnek otthont adó Antikvárium hamarosan egy kisebb – jól kialakított – társalgóval bővül. A kör megbeszélései is itt zajlanak, fontos, hogy mindenről hárman hozunk döntést, hogy ne legyen surlódás, sértettség. A kör célja nem árokásás, hanem a vélemények közelítése, hiszen minden oldalon vannak értékek, ezeket igyekszünk felmutatni.”

Az alakuló ülést hétfő este tartották az Utas és Holdvilág Antikváriumban több veszprémi, a kulturális és közéleti életben aktívan tevékenykedő személy társaságában. A formájában kötetlen, mégis ünnepi hangulatú eseményen az alapítók mellett felszólalt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki mint meghívott vendég vett részt az alakulón. Ő köszöntőjében üdvözölte az új kulturális kör megalapítását valamint méltatta azokat az eszméket, amelyeket az egykori városvezető is vallott.

Komjáthyról és az ő szellemiségéről Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója tartott rövid előadást, aki szintén csatlakozott a körhöz, Veszprém század eleji életéről és a történelmi időkről pedig Sebő József, középiskolai tanár beszélt, aki több egykori veszprémi kiválósággal egyetemben Komjáthy élettörténetét is részletesen ismeri.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.