Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

A pandémia és a családtámogatási programok hatása az építőiparra

2021. szeptember 15. 9:50

Az elmúlt időszakban a világjárványnak köszönhetően számos olyan helyzet alakult ki a világon, ami a különböző iparágak lelassulását vagy teljes leállását is jelentette. Szerencsére Magyarországon több olyan családtámogatási program is napvilágot látott, amik az építőipar fellendülését eredményezték.

A CSOK és a Babaváró hitel segít a családoknak, hogy új otthonuk lehessen, az Otthon Felújítási Támogatás pedig abban segíti őket, hogy megfelelő életminőséget teremthessenek maguknak.

A legújabb támogatás pedig nem csak a családoknak kedvez, hiszen a napelemes felújítás mellé fűtéskorszerűsítést és nyílászárócserét is meg lehet pályázni. De ez hogy érintette vajon a szakembereket és az építőanyagok árait?

Megnövekedett kereslet

A fent említett intézkedéseknek köszönhetően az ország számos pontján fogtak a családok építkezésbe vagy felújításba. Mivel a jogi háttér és a támogatások alapvető szabályai is megkívánják a számlaképes munkaerőt, egyre több szakemberre van szükség az építőipar minden területén. Sok esetben a kőművesek vagy az ácsok akár egy évre előre be vannak táblázva időpontokkal, így a munkálatokhoz nagyon nehéz megbízható, a munkájára igényes mestert találni, aki el tudja végezni időben az általunk kínált munkákat. 

Az sem könnyíti meg az építkezők helyzetét, hogy a megnövekedett munkadíjak miatt egyre több olyan munkás szivárog vissza az építőiparba, akinek ugyan a végzettsége megvan, de megeshet, hogy akár 5-10 évre is kiesett a szakmából, most pedig a nagy haszon reményében rutin nélkül kívánja folytatni a mesterséget. Az ilyen szerencselovagok miatt nagy a bizalmatlanság az egyedül dolgozó szakemberek felé, és az emberek inkább kivárják, hogy találjanak valakit ajánlásos alapon.

A Színvonal Bau Kft számára is nehézséget jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. Óriási érték számukra, hogy igazi, megbízható mesterembereket nevezhetnek a munkatársaiknak. Nehéz és sokrétű feladatokat is kiváló minőségben képesek megoldani. Ha szeretnél a csapatuk tagja lenni, akkor keresd bátran HR csoportjukat!

A pandémia hatásai az építőiparra

Az utóbbi pár hónapban csupán magánemberként is kimondottan megérezhettük a saját bőrünkön, hogy az életnek szinte minden területe megdrágult. Legyen szó akár élelmiszerekről, divatáruról vagy éppenséggel építőanyagokról, az árak több 10%-ot emelkedtek. Egyes szegmensekben már olyan kiszámíthatatlan az ingadozás, hogy a kereskedők is napi árazással számolnak. Ez javarészt a kínai gazdaság újraindulásának köszönhető, de vélhetően sokat rontott a helyzeten az üzemanyagárak drasztikus emelkedése is, ami mondhatni mindenre hatással van a szállítmányozási díjak miatt. Az építőipari emelkedés leginkább a szigetelő anyagoknál, a beton elemeknél és a nyílászárók gyártásánál érezhető leginkább, amit főként a külpiaci nyersanyagárak robbanásának tudhatunk be.

Sokan váltottak “szakmát” és léptek a szórakoztató iparból az építőiparba. Ez jó abból a szempontból, hogy a segédmunkás feladatokat elvégezték, de az igazi szaktudásra továbbra is hatalmas szükség van.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.