Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Alapfelszereltség a szabadulószobákban

2021. szeptember 16. 10:21

A szabadulószobák izgalmát nagyon sokan szeretik, hiszen többnyire 60 perc erejéig mindenféle kalandot átélhetünk.

De a szabadulószobák nem csak logikai feladványokat rejtenek, vannak olyan technikai berendezések, amik elengedhetetlenek.

Az Időcsapda csapatával végigvettük, hogy milyen is egy jól felszerelt szabadulószoba eszköztára, és miért van ezekre szükség.

A Nagy Testvér mindent lát

Na jó, azért nem annyira komoly a helyzet, hogy minden egyes lépésedet szemmel tartják, amíg ti játszotok, de időnként (nagyjából 5-10 percenként) a játékmester rápillant a csapatra. Erre több okból is szükség van: az egyik ilyen, ha a játékosoknak segítségre van szükségük, akkor hatékonyan tudjon rendelkezésre állni. 

A másik klasszikus eset, ha a csapat rossz irányt vesz a játék során, és mondjuk erővel akar kinyitni vagy feljutni egy berendezésre. Fizikai erőre nem szokott szükség lenni a küldetések során, inkább leleményességre és logikára.

Összességében tehát a kamerára a csapat segítése céljából és biztonsága érdekében van szükség.

Pereg az idő

Leggyakrabban egy küldetést 60 perc alatt kell teljesíteni, de vannak 90 perces pályák is. Nem szükséges neked figyelned az órád vagy a telefonod, mert jellemzően van digitális kijelző a szobákban.

Így bármelyik játékos egy pillantással fel tudja mérni, hogy mennyi időt vesztegetett el a csapat egy-egy feladvánnyal, és javasolhatja, hogy kérjenek segítséget a sikeres kijutás érdekében.

A Budapesten szabadulószobákat működtető cégek közül az Időcsapdánál például arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy az óra megjelenése illeszkedjen a helyiség tematikájához. Pl. a Harry Potter szabadulószoba kijelzője Harry Potteres betűtípussal mutatja az időt, míg más szobákban a hátteret alakítják a koncepcióhoz (pl. Csernobil szoba).

Szólj bele!

Előfordul, hogy egy csapatnak megtörik a lendülete, mindenki kifogy az ötletekből, ami a továbbjutást segítené, viszont az idő kíméletlenül fogy…

Érdemes ilyenkor rádión segítséget kérni, hiszen a játék sikeres befejezése múlik ezen! 

Vannak olyan szabadulószobák, ahol korlátozzák a segítségkérések számát, máshol pedig időlevonás jár érte. Az Időcsapdánál korlátlan számú segítséget lehet kérni, bármilyen szankció nélkül.

Csak semmi pánik!

Izgalmas és jópofa egy órát lehet eltölteni egy szabadulószobában, az embernek felszökik az adrenalinszintje. Viszont előfordulhat olyan szituáció, hogy valakinek nem bírja már el a komfortérzete a bezártságot, és mielőbb el szeretné hagyni a szobát.

Ritkán fordulnak elő ilyen esetek, de természetesen erre is van lehetőség. Az üzemeltetők elhelyeznek a termekben egy pánikgombot, aminek a megnyomásával a mágneszárak kioldanak, és el lehet hagyni a helyiséget. 

Biztonsági szempontból is megkönnyíti a sértetlen kijutást, ezért elengedhetetlen technikai eleme a szabadulószobáknak.

Ezeknek a technikai elemeknek a használatára, és hogy hol található (pl. a pánikgomb), a játékmester mind felhívja a játékosok figyelmét, így nektek már csak a felhőtlen szórakozás marad!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.