Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Nyolc bemutatóval készül az új évadban a Kabóca Bábszínház

2021. szeptember 18. 9:42
Az őszi és a tavaszi félévadban is négy-négy előadást láthat majd a közönség, emellett a Papa, Mama, Gyerekek Családi Napokon számos vendégelőadás is érkezik Veszprémbe.

A 2021/22-es évad terveiről pénteken tartott sajtótájékoztatót a bábszínház, ahol Szőke Kavinszki András igazgató elmondta, soha nem volt anyagilag olyan biztonságban a teátrum, mint most. A minisztériummal ugyanis egy ötéves garanciális szerződést kötöttek, továbbá számos pályázati lehetőség adódott, aminek köszönhetően öt évre előre tudnak gondolni – ez az EKF évre készülve fontos is.

Másrészt viszont azt sem titkolta az igazgató, hogy soha nem volt olyan kevés nézője a bábszínháznak, mint az előző évadban, amire nyilvánvalóan igencsak rányomta a bélyegét a járvány. A jövőben ezen szeretnének változtatni, hiszen a legfontosabbnak továbbra is azt tartják, hogy a gyerekek megfelelő szórakozáshoz, szellemi és lelki táplálékhoz jussanak.

Ezt az előttünk álló évadban többek között nyolc új bemutatóval szeretnék elérni – ezekről már Sipos Tekla művészeti titkár beszélt. Az első premiert rögtön vasárnap tartják, a Jutas piknik keretében – ez lesz a Nyagikláb artisták a porondon Rumi László rendezésében. Ezzel együtt összesen négy új előadással készülnek az őszi félévadban, míg a 2022-es félévadban szintén négy bemutatót tartanak.

A 2021/22-es évad bemutatói:

  • Nyakigláb artisták a porondon – szeptember 19.
  • Mesecirkusz – szeptember 30.
  • Szólít a szörny – november 9.
  • Hamupipőke – november 7.
  • Bánk bán – február 22.
  • A sárkányölő Fjorentinosz
  • Otthon
  • Gasztroszínház

A premierek közül kettő is koprodukcióban fog majd elkészülni, ezek közül az egyik a Szólít a szörny, Patrick Ness regényének adaptációja, melyet Vidovszky György rendező alkalmaz színpadra a Weöres Sándor Színház, a Mesebolt Bábszínház és a Kabóca Bábszínház művészeivel közösen. Ennek megfelelően a darabot először Szombathelyen mutatják majd be október 7-én, majd november-decemberben Veszprémben lesz látható.

Emellett a Veszprémi Petőfi Színházzal, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen készül Katona József drámájából a Bánk bán, melyet elsősorban a kamaszoknak és a felnőtteknek szánnak, és amely a Petőfi Színház bérletes előadásai között szerepel majd.

Különleges babaszínházi előadás lesz majd az Otthon című darab is, amely a Veszprém az Élhető Város stratégia, illetve A város, mint otthon és óriási játszótér nevű program keretén belül, a veszprémi gyerekek bevonásával készül.

Repertoáron maradnak a Két kicsi pingvin, a Kuszakeszi történet, a Gréta, a Badu mama gyermekei és A brémai muzsikusok előadások, ezeket bérletben lehet majd megtekintheti.

A komplett családi élmény jegyében folytatódnak a Papa, Mama, Gyerekek családi napok, melyet az idei évben még négy alkalommal rendeznek meg: szeptember 26-án, október 17-én, november 28-án és december 13-án, ahol a Kabóca Bábszínház előadásai mellett vendégszínházak is bemutatkoznak egy-egy darabbal. A program pedig januárban is folytatódik, többek között a KL Színház A kisgömböc, a Góbi Rita Társulat Hacukaland és a MárkusZínház A repülés története című előadásaival.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.