Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Neked mit jelent az otthonod?

2021. május 27. 22:59
Erre a kérdésre keresi a választ ezer gyerektől a Kabóca Bábszínház A város, mint otthon és óriási játszótér nevű programjában, a válaszokból pedig jövőre interaktív kiállítást szerveznek.

Az elmúlt egy évben mindenki számára megváltozott az, amit addig az otthonáról gondolt. Miközben a fogalom egyszerre leszűkült egy kis térre, maga a tér sok mindenné át is alakult.

Hogy mit is jelent számunkra az otthon, s leginkább mit jelent a gyerekek számára, arról a Kabóca Bábszínház is sokat gondolkodott az elmúlt időszakban, „rá kellett azonban jönnünk, hogy közösség nélkül lehetetlen körülírni a fogalmat. Hiszen az ember otthona tulajdonképpen ott van, ahol befogadó közösségre lel” – mondta el Szőke Kavinszki András igazgató, amikor szerdán a sajtó előtt is bejelentették új kezdeményezésüket.

A most induló A város, mint otthon és óriási játszótér nevű program a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia újabb eleme, amely 15 millió forintos uniós forrásból valósul meg. A Kabóca Bábszínház egyébként már a stratégia előkészítésében is aktívan részt vett, most pedig pályázóként jelenik meg, miközben a legkisebbeken keresztül igyekszik minél szélesebb táborhoz eljutni a városban. Bízom benne, hogy ez a folyamat a pályázat révén még inkább ki tud teljesedni, az eredmény pedig a veszprémi közösséget erősíti majd – fogalmazott ezzel kapcsolatban Brányi Mária.

Ferenczy Gábor, a „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője arról beszélt, hogy a program egy új irányt jelent a stratégián belül, amely elsősorban a helyi identitás és a helyi kötődés erősödését szolgálja a kulturális és közösségi kapacitások segítségével. Az új irányon belül összesen négy pályázat nyert, amelyek közül elsőként indulhat el most a Kabóca programja, s amely a tervek szerint a későbbiekben az EKF programba is bekapcsolódik, valamint nemzetközi jó gyakorlattá válhat.

Szántó Viktória, a színház igazgatóhelyettese és a projekt vezetője elmondta, a program keretében egy összművészeti pályázatot írnak ki, amelyben minimum ezer, 4 és 12 év közötti gyerektől kérdezik meg, számukra mit jelent az otthonuk. Lehet-e például egy négyévesnek már városi identitása, vagy számára az otthont kizárólag a szülei lakása, netán egy kedvenc játék biztonsága jelenti? Hogyan alakul át az épített környezet az ő fejükben? Többek között ezekre a kérdésekre várjuk a válaszokat, amelyek érkezhetnek rajz, vers, videó, fénykép, installáció, szobor, tánc vagy bármilyen egyéb művészeti formában, amire még talán mi sem gondolunk, de a válaszadók számára fontos lehet – árulta el Szántó Viktória.

A gyerekek által megfogalmazott válaszok alapján 2022 tavaszán a Kabóca Bábszínház egy színházi előadást fog létrehozni, illetve egy interaktív kiállítást rendeznek az alkotásokból, amelyben egy innovatív városképet ismerhetünk meg.

Az elkészült pályaműveket az otthonpalyazat@gmail.com emailcímre várják, de akár személyesen is el lehet juttatni a Kabóca Bábszínházba (8200 Veszprém, Táborállás park 1.) szeptember 30-ig a teátrum oldalán található, kitöltött adatvédelmi nyilatkozattal együtt.

A színház emellett egy játékra is invitálja a gyerekeket és a családokat a 28. Kabóciádéra, ahol egy nagy közös – vagy sok apró – bunker építésére buzdítják a résztvevőket.

Mivel a bábszínház elkötelezte magát, hogy a művészetet és a kultúrát városszerte elérhetővé teszi, a Széchenyi 2020 program keretében egy mobilszínpadot is vásárolnak, illetve játéktereik fejlesztését is tervezik a 15 millió forintból.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.