Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Közös üggyé vált a csetényi kastély felújítása

2021. szeptember 19. 4:00
Teljeskörűen felújították a csetényi Holitscher-kastélyt, az épületet szombaton adták át a közösségnek.

A kastélyt az Eszterházy család építtette barokk stílusban a 18. század első felében, és ebben az időben elsősorban alkalmi szállásként, nyaralóként, vadászházként használhatták. Az épület állaga folyamatosan romlott, így 1817-ben Eszterházy Mihály egy komolyabb összeget volt kénytelen felújításra fordítani. A század közepére aztán az épületegyüttes Zitterbarth Mátyás építész tulajdonába került, aki élete során folyamatosan bővítette, formálta azt. A kastély utolsó tulajdonosa Holitscher Károly volt, mielőtt az államosítás során elvették a családtól a birtokot. A szocializmus idején közintézmények működtek itt, az épület állaga gyorsan romlott, a rendszerváltás után közművelődési célokra újították fel, teljes pompáját azonban csak most, évtizedekkel később nyerhette vissza.

Az épület felújításának részleteiről és körülményeiről Nagy Attila polgármester számolt be. Mint mondta, nagy fába vágták a fejszéjüket a kastély rekonstrukciójával, hiszen egy műemlék jellegű épület számos olyan rejtett hibával rendelkezhet, amik jelentősen megnövelhetik a költségvetést és gazdaságilag maga alá temethetik az önkormányzatot. 

A felújítás teljes költségvetése bruttó 340 millió forint volt, melyből 170 millió uniós támogatás, 50 millió forintot a kormányzat, közel 80 millió forintot Csetény önkormányzata és lakossága tett hozzá. Csetényben számos sikeres vállalkozás működik, amit az is bizonyít, hogy a kivitelezésben szinte kizárólag helyi és környékbeli szakemberek vettek részt. 

Nagy AttilaNagy Attila

A felújítás révén teljesen megújult a villamoshálózat, a belső és a közvilágítás, korszerűsítették a fűtést, burkolatokat cseréltek. Rendbe tették az angolkertet és csaknem eredeti formájára állították helyre a franciakertet, ami teljes szépségét majd a telepített növényzet fejlődésével néhány év múlva nyerheti el. 

A projekt sikeréhez közel nyolcvan fő társadalmi munkája és a helybéli vállalkozók önzetlen adományai is nagyban hozzájárultak. A munka azonban nem állhat meg – hangsúlyozta a polgármester – a rendbe tett épületet meg kell tölteni élettel, és itt még akad tennivaló. A kastély pincéjében egy klubhelyiséget szeretnének kialakítani a fiatalok számára, ahol zenés-táncos rendezvényeket is meg lehetne tartani. Nagy Attila hozzátette: a kastély felújításával mindent megvalósított, amit első polgármesteri ciklusa előtt megfogalmazott a programjában, az igazi hagyatékát azonban ezután szeretné letenni a református templom felújításával és a kastélykertben található katolikus kápolna rekonstrukciójával – ez utóbbi végül azért nem fért bele a most lezárt felújítási csomagba, mert kiderült, hogy süllyed az alapzata, és így a megmentéséhez az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb forrásra lesz majd szükség. 

Ovádi PéterOvádi Péter

A szombati kastélyavatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a helyi közösséget méltatta. Mint mondta, mindössze három héttel ezelőtt adták át a felújított iskolát, amivel a csetényiek egy régi álma vált valóra; az pedig, hogy ilyen rövid időn belül egy újabb álmot is megvalósítottak, azt a jó polgármesternek, az erős önkormányzatnak, a tettre kész közösségnek köszönhetik. A csetényiek nemcsak álmodni mernek, hanem a két kezük munkájával tesznek is a falu fejlődéséért. 

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a csetényi fejlesztések messze túlmutatnak a település határain, az egész megye arculatára és vonzerejére pozitív hatással vannak.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.