Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
30°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
30°C

Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park

2021. szeptember 24. 14:50
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.

Tökéletesen időzített az időjárás a szabadtéri program esetében, hiszen péntek reggelre jött meg az a melegfront, ami felváltotta az egész héten uralkodó hűvös, esős időjárást, így zavartalanul elkezdődhetett a VKSZ Zrt. főszervezésében a Fenntarthatóság MindenKor névre keresztelt zöld tematikus program a lakótelep egyik legnagyobb parkjában.

Az első nap főleg iskolai és óvodai csoportok látogattak ki a rendezvényre, ahol a kisgyermekek testközelből is megismerkedhettek a különböző környezettudatos megoldásokkal, hasznos ismereteket szerezhettek a környezetről és az állatvilágról, valamint termelői mézet, vagy szörpöket is kóstolhattak.

A városi közüzemi szolgáltató, a VKSZ Zrt. immáron ötödik alkalommal szervezte meg ezt a programját, amely ugyan a koronavírus-járvány miatt idén a tavaszi dátumról áttevődött szeptemberre, de így még több kiegészítő programmal tudtak készülni az érdeklődőknek.

A helyszínen Temesvári Balázstól, a VKSZ Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az esemény annyira népszerű, hogy évről évre újabb kiállítók csatlakoznak hozzájuk, miközben megmaradnak azok is, akikkel öt éve elindították ezt a programot. Sőt, a résztvevő iskolák és óvodák száma is egyre inkább gyarapszik, van olyan intézmény a városban, amelyik a saját fenntarthatósági napját is az ő eseményük idejéhez igazítja.

A vezérigazgató kiemelte, a Fenntarthatóság MindenKor egy nagyon fontos pillére a közüzemi szolgáltató társadalmi szerepvállalásának is, amelynek keretében rendszeresen tartanak szemléletformáló akciókat, vagy nyílt napokat – legutóbb a hulladékudvarban – hogy az emberek még inkább megismerjék a környezettudatos megoldásokat és azok alkalmazását, ezt pedig nem árt már a legkisebb kortól elkezdeni.

Az eseményre ellátogatott Brányi Mária, alpolgármester is, aki távolabbi megközelítésből beszélt a fenntarthatóságról a város szempontjából. Ennek egyik mozgatórugója az úgynevezett CLLD program, amit legegyszerűbben úgy lehet lefordítani, mint a közösségi tervezést, amelyben az önkormányzat mellett a civilek, városi intézmények és gazdasági társaságok is részt vesznek.

Megtudtuk, a háttérben egy akciócsoport is tevékenykedik, amely az említett szektorok tagjaiból áll és közösen alkották meg azt a stratégiát, amelynek a mostani, Fenntarthatóság MindenKor rendezvény is a része. De a környezettudatosság mellett az egészséges életmódot, a mozgás fontosságát és a hagyományok ápolását is a zászlajukra tűzték.

Most pénteken, valamint szombaton viszont főleg a fenntartható életmódra helyezik a hangsúlyt. A rendezvény a Kálvin parkban szombaton is mindenki számára nyitott és ingyenes.

A részletes programról korábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó cikk
A fenntarthatóságról fog szólni a péntek-szombat a Kálvin Parkban
A VKSZ Zrt. és partnerei piknik hangulatú diák- és családi nap keretében mutatják be, hogy miért fontos a fenntarthatóság. Ez nem csak egy éppen aktuális divatirányzat, hanem a már nagyszüleink életében is alkalmazott életvitel volt-mondják.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei. 2024. június 4. 21:50 Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Tízmilliókat spórolnak a veszprémiek a sikeres LED-csereprogramnak köszönhetően Közel háromezer veszprémi család élt az ingyenes LED-csere program lehetőségével, így pedig mindent összeadva 107 millió forintos megtakarítást sikerül elérni a megyeszékhelyen. Az eredményekről Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is bejelentette, hogy Veszprém ennek köszönhetően megkapta a Zöld bajnok oklevelet is. 2024. május 29. 18:09 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. 2024. április 19. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.