2021. október 16.
//
Gál névnap

Európai Diáksport Napja: Magyarországon 1500 iskola vesz részt a pénteki programban

2021. szeptember 24. 12:55
MTI
Magyarországon 1500 iskola vesz részt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által életre hívott, ma már Európai Diáksport Napja (ESSD) néven futó pénteki programban, melynek során az MDSZ mozgásra hívja a hazai általános és középiskolákat, amelyek között csaknem 20 millió forint értékben osztanak majd ki díjakat.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke a csepeli Weisz Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diáksportnapi rendezvényén úgy fogalmazott, ennek a napnak arról kell szólnia, hogy a diákok legalább két órán keresztül "élményszerű" sportolást végezzenek.

"Ma már 35 ország részvételével több mint kétmillió gyerek sportol együtt szerte Európában, így kijelenthetjük, hogy sikerült egy nagy mozgalmat létrehoznunk" - mondta az egyéniben olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok öttusázó, aki kiemelte: az MDSZ-nek az a legfőbb célja, hogy ezen a napon "színes, sokféle aktivitásban" vehessenek részt a diákok.    

"Az elmúlt másfél évben a pandémia miatt rendkívül korlátozottak voltak a sportolási lehetőségek, így a másik célunk az, hogy a gyerekek életébe újra visszatérjen a rendszeres testmozgás" - tette hozzá Balogh Gábor.

A csepeli rendezvényre ellátogatott Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok birkózó is, aki az iskola diákjainak kérdéseire válaszolva felelevenítette többek között sportolói pályafutásának mérföldköveit, legnehezebb és legemlékezetesebb pillanatait is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott diáksportnapon a résztvevő iskolákat és pedagógusokat az idén is kiemelt díjazás várja. A rendezvényt támogató, sport- és fitneszparkok, valamint játszóterek telepítésével foglalkozó S-tér Kft. három nagy értékű díjjal járul hozzá az iskolák részvételének motiválásához. A fődíj egy bruttó 5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszpark, melyet azon iskolák között sorsolnak ki, amelyek a 2018., 2019., 2020. és 2021. évben is töltöttek fel diáksportnapi beszámolót. Emellett egy bruttó 2,5 millió forint értékű kültéri sport- vagy fitneszparkot is kisorsolnak azon iskolák között, amelyek 2018-ban, 2019-ben vagy 2020-ban töltöttek fel diáksportnapi beszámolót, és ezt 2021-ben is megteszik. Végül egy ugyanilyen értékű kültéri sport- vagy fitneszparkot sorsolnak ki az ESSD-hez 2021-ben csatlakozók és beszámolót feltöltők között.

Mindezeken túl az idén az első 300, beszámolót feltöltő iskolának egyenként 30 ezer forint értékű sportszercsomagot biztosít az MDSZ. Kifejezetten a pedagógusoknak szól az olimpikonok exkluzív ajándéka: megyénként egy, eseményt regisztráló pedagógus, akinek az iskolája részt vesz az Európai Diáksport Napján, Magyarock pólót nyer az élsportolók által dedikált kártyával.

vehir.hu

További cikkek

Egy hónap alatt csaknem 10 ezer diák jelentkezett a Sport43 programjaira
Egy hónap alatt csaknem 10 ezer diák jelentkezett a Sport43 programjaira
Egy hónap alatt csaknem 10 ezer diák jelentkezett a Sport43 elnevezésű ingyenes programsorozatra, melynek keretén belül az ország 12 helyszínén hatféle mozgásformát tudnak kipróbálni az általános és középiskolás tanulók.
Középiskoláknak szervez tornát az MLSZ
Középiskoláknak szervez tornát az MLSZ
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a Középiskolai Labdarúgó Program keretében idén is megrendezi a Fair Play Kupát. A szervezők várják a Veszprém megyei intézmények jelentkezését is.
Jövő pénteken mozgásra hívja az iskolákat a Magyar Diáksport Szövetség
Jövő pénteken mozgásra hívja az iskolákat a Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) jövő pénteken, az Európai Diáksport Napján (ESSD) mozgásra hívja a hazai általános és középiskolákat, amelyek között csaknem 20 millió forint értékben osztanak majd ki díjakat.
Befejezettnek nyilvánították a diákolimpia 2019-20-as idényét
Befejezettnek nyilvánították a diákolimpia 2019-20-as idényét
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szerdán befejezettnek nyilvánította a diákolimpia 2019-20-as idényét.
Online mozgáskampányt indított a Magyar Diáksport Szövetség
Online mozgáskampányt indított a Magyar Diáksport Szövetség
Online mozgáskampányt indított a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), amely a saját közösségi médiacsatornáin napi rendszerességű edzéseket, otthoni környezetben végezhető sportolással kapcsolatos ötleteket és inspiráló videókat, posztokat tesz közzé.