Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Megújult az egykori herendi bányatelep

2021. szeptember 26. 17:53
Nem csak nevében, küllemében is megújult a ma már Majolikaligetként ismert herendi Bányatelep: a városrészt kerékpárút köti össze Herend központjával, több lakóépületet renováltak a helyszínen, valamint az itt lakók felzárkóztatása is elindult.

2019-ben indult el az a projekt, amelynek köszönhetően Herend Majolikaliget városrészén élők is úgy érezhetik, végre teljes mértékben részeseivé váltak a porcelánjáról világhíres városnak. Habár a területen helyezkedik el Herend egyik legfontosabb üzeme, a Majolikagyár, s mintegy 120 ember lakik itt, a városrész körülményei hagytak maguk mögött kívánnivalót: többek között a várossal való megfelelő útösszeköttetés és a vezetékes víz is hiányzott.

Ezen kívánt változtatni az önkormányzat, amikor három évvel ezelőtt úgy döntött, TOP-os pályázati forrásból, összesen 250 millió forintból fejleszti a korábbi bányatalepet. Jánszky Lajos László polgármestertől megtudtuk, a fejlesztés alapvetően két részből állt: annak érdekében, hogy rehabilitálják a leromlott városrészt, első körben egy hároméves soft projekt részeként megkezdték az itteniek beiskolázását szakmai képzésekre, tanyagondnokságot indítottak, kisbuszt biztosítottak az embereknek, amellyel eljuthatnak az anyavárosba, emellett számos rendezvényt szerveztek nekik. „A célunk az, hogy Herend díszévé válhasson ez a terület, megakadályozzuk a szegregációt és közösséggé formáljuk az itt lakókat” – fogalmazott a polgármester.

2020 elején aztán belevágtak az infrastrukturális fejlesztésekbe is. 150 millió forintból sikerült kivinni a vezetékes vizet és a szennyvízelvezetést a városrészbe, valamint az egykori bányászkolónia területén található négy tömbházból kettő hő-és vízszigetelését, illetve a nyílászárók cseréjét, a homlokzat megújítását is elvégezték.

Mindezeken túl, a kezdet kezdetén 270 millió forintból, a Veszprém-Bánd-Herend kerékpárúthoz csatlakozva egy új kerékpár- és mezőgazdasági vegyes út megépítésével sikerült összekötni a Majolikaligetet a várossal. Előbbire különösen nagy szükség volt, hiszen az ott lakók korábban csak a nyolcason vagy egy sokszor sáros makadámúton keresztül tudták megközelíteni az anyavárost.

A polgármester ígérete szerint a fejlesztések még nem zárultak le a városban, szeretnék például a házakig leaszfaltozni az utakat. Az eddigi eredményeket megünnepelve vasárnap mindenesetre egy vidám projektzárót szerveztek a Majolikaligetbe, ahol többek között koncertek, rolleres ügyességi versenyek és gasztro programok várták az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vett Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki örömét fejezte ki az újabb fejlesztés kapcsán. „Örömteli, hogy az elmúlt tíz évben mennyit fejlődött a város, és hogy Herend törődik a városrészekkel is. A Bányatelepből Majolikaliget lett, de nemcsak a nevében újult meg a városrész, hanem küllemében is, kezdve a kerékpárúttal, ami köldökzsinórként köti össze a városrészt Herenddel. Természetesen meg kell említeni Csatári László nevét is, aki azon túl, hogy a térség egyik legnagyobb munkaadója, küldetésének érzi, hogy ez a rész is fejlődjön és büszkén elmondhassa magáról, hogy Herend városához tartozik” – fogalmazott a képviselő, aki szerint pontosan az ilyen közösségek és emberek viszik előre és teszik jobbá Herendet.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.